Wat is een echtscheiding?

Een echtscheiding is het beëindigen van je relatie als je bent getrouwd. De woorden scheiding en echtscheiding worden vaak door elkaar gebruikt. Er is wel een verschil maar dat maakt voor de praktijk niet zoveel uit. We bedoelen met de twee woorden meestal hetzelfde. En hoe pak je dat aan, een echtscheiding? Op deze pagina geven we zo veel mogelijk heldere informatie. Ook hebben we een duidelijk stappenplan voor je. Want als het goed is heb je geen ervaring en er komt een hoop op je af. Gelukkig hebben wij wél ervaring en helpen we je graag om je scheiding zo goed mogelijk te regelen.

vrouw belt over echtscheiding

Hoe begin je met een echtscheiding?

Een echtscheiding gaat over bijna alle onderwerpen van je privéleven. Je moet over heel veel zaken een beslissing nemen. Beslissingen die vaak verstrekkende gevolgen hebben. Daarnaast heb je meestal geen ervaring (gelukkig) en ben je misschien emotioneel wat minder stabiel dan anders. Dit maakt dat een scheiding behoorlijk overweldigend kan zijn. Hoe vind je nou een duidelijk punt om mee te starten? Dat kan bijvoorbeeld met een helder stappenplan.

vrouw denkt over eerste stap echtscheiding

Wat is de eerste stap als je gaat scheiden?

Allereerst is het goed om een inschatting te maken van de mate van overeenstemming tussen jou en je partner. Kunnen jullie samen nog afspraken maken? Dan kunnen jullie gaan voor een echtscheiding op gezamenlijk verzoek. Dat is een juridische term voor een scheiding waarbij jullie het er over eens zijn dat er een scheiding komt. Dat hoeft niet te betekenen dat je het er mee eens bent dat je gaat scheiden. Maar in ieder geval dat geen van jullie gaat proberen tegen te werken. Bij de echtscheidingsprocedure op gezamenlijk verzoek hebben jullie samen 1 advocaat. in plaats van ieder een eigen advocaat. Dat scheelt in de eerste plaats flink in de kosten, maar ook in lengte van de echtscheidingsprocedure. 

vrouw kijkt in camera

Wat is het verschil tussen scheiding en echtscheiding?

Het woord scheiding gebruik je als je uit elkaar gaat na een relatie. Het woord scheiding wordt vaak gebruikt als een afkorting van het woord echtscheiding. Ga je bijvoorbeeld uit elkaar na samenwonen? Of na een LAT-relatie? Of na een geregistreerd partnerschap? Dan gebruik je het woord scheiding. Officieel kan je het woord echtscheiding alleen gebruiken als je uit elkaar gaat na een huwelijk. De echtscheiding wordt uitgesproken door de rechtbank. 

vrouw kijkt in camera en staat voor muur

Wanneer is de echtscheiding officieel?

De echtscheiding is officieel op het moment dat de gemeente de beschikking van de rechtbank heeft ingeschreven. De scheiding gaat dus eerst naar de rechtbank. De rechter doet uitspraak (dat heet de beschikking). De datum van uitspraak is dus NIET de officiele datum van de echtscheiding. De beschikking van de rechtbank wordt daarna door de advocaat ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente. De datum van inschrijving bij de gemeente is de officiele datum van de scheiding. De gemeente stuurt je hiervan een brief. Dat heet de kennisgeving.

Gelijk starten met je echtscheiding?

vader met zoontjes en kindgebonden budget

Wanneer toeslagen aanvragen na de scheiding?

Als je uit elkaar gaat, krijg je ook te maken met wijzigingen in toeslagen. Zoals bijvoorbeeld het kindgebonden budget. Als je gaat scheiden, moet je afspreken wie van jullie de kinderbijslag en het kindgebonden budget krijgt. Hoe dat precies zit kan je hier lezen.

moeder en dochter hebben plezier

Wanneer gaat de alimentatie in?

Officieel kan er pas sprake zijn van alimentatie op het moment dat je officieel bent gescheiden. Dus op het moment dat de echtscheiding is ingeschreven bij de gemeente. Maar je kan ook andere afspraken met elkaar maken over de ingangsdatum van de betaling. Het heet dan officieel niet alimentatie (vanuit fiscaal perspectief) maar is een betaling voor levensonderhoud. Vanuit het perspectief van de Belastingdienst is het pas alimentatie op het moment van echtscheiding.

vrouw kijkt je aan

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Heb je een eigen woning? Dan heb je te maken met hypotheekrenteaftrek. Hiervan kan je ook nog gebruik maken als je de woning al hebt verlaten. Die periode dat dit nog kan is 2 jaar. Deze periode van 2 jaar start vanaf het moment van het daadwerkelijk verlaten van je eigen woning (dus het moment van uitschrijven). De datum van echtscheiding is hier niet van belang.

man en vrouw willen scheiden van tafel en bed maar zitten aan elkaar vast

Wat is een scheiding van tafel en bed? 

Een scheiding van tafel en bed betekent dat je getrouwd blijft, maar niet meer bij elkaar woont. De procedure van een scheiding van tafel en bed is dezelfde als een gewone scheiding.  Maar scheiden van tafel en bed kan je bijvoorbeeld gebruiken als je vanwege je geloof niet kan scheiden. Of als je om financiele redenen geen scheiding wilt aanvragen. In deze gevallen kan een scheiding van tafel en bed een uitkomst zijn.

Je scheiding in 10 stappen?

Kies een van onderstaande deelonderwerpen over scheiden

En heb je nog 100 vragen? FAQ

Scheiden doe je niet dagelijk, dus logisch dat je veel vragen hebt. Neem gewoon even contact met ons op, dan kunnen we je gelijk advies geven. Hieronder hebben we ook een woordenlijst met alle echtscheidingstermen en een FAQ.