Wat is een echtscheiding?

Een echtscheiding is het beëindigen van je relatie als je bent getrouwd. De woorden scheiding en echtscheiding worden vaak door elkaar gebruikt. Er is wel een verschil maar dat maakt voor de praktijk niet zoveel uit. We bedoelen met de twee woorden meestal hetzelfde. En hoe pak je dat aan, een echtscheiding? Op deze pagina geven we zo veel mogelijk heldere informatie. Ook hebben we een duidelijk stappenplan voor je. Want als het goed is heb je geen ervaring en er komt een hoop op je af. Gelukkig hebben wij wél ervaring en helpen we je graag om je scheiding zo goed mogelijk te regelen.

hoe start je met een echtscheiding

Hoe begin je met een echtscheiding?

Een echtscheiding gaat over bijna alle onderwerpen van je privéleven. Je moet over heel veel zaken een beslissing nemen. Beslissingen die vaak verstrekkende gevolgen hebben. Daarnaast heb je meestal geen ervaring (gelukkig) en ben je misschien emotioneel wat minder stabiel dan anders. Dit maakt dat een scheiding behoorlijk overweldigend kan zijn. Hoe vind je nou een duidelijk punt om mee te starten? Dat kan bijvoorbeeld met een helder stappenplan.

vrouw denkt over eerste stap echtscheiding

Wat is de eerste stap als je gaat scheiden?

Allereerst is het goed om een inschatting te maken van de mate van overeenstemming tussen jou en je partner. Kunnen jullie samen nog afspraken maken? Dan kunnen jullie gaan voor een echtscheiding op gezamenlijk verzoek. Dat is een juridische term voor een scheiding waarbij jullie het er over eens zijn dat er een scheiding komt. Dat hoeft niet te betekenen dat je het er mee eens bent dat je gaat scheiden. Maar in ieder geval dat geen van jullie gaat proberen tegen te werken. Bij de echtscheidingsprocedure op gezamenlijk verzoek hebben jullie samen 1 advocaat in plaats van ieder een eigen advocaat. Dat scheelt in de eerste plaats flink in de kosten, maar ook in lengte van de echtscheidingsprocedure. 

vrouw drinkt koffie en zoekt hulp bij scheiding

Wie kan je helpen bij je echtscheiding?

Als je denkt dat jij en je partner nog redelijk met elkaar tot afspraak kunnen komen, dan kunnen wij jullie scheiding regelen. Voor vechtscheidingen verwijzen we je naar het juridisch loket of een advocaat die eenzijdige scheidingsverzoeken doet. 

Onze Stichting neemt het hele traject van de echtscheiding voor je uit handen. We zorgen dat de stukken worden opgesteld, dat je een mediator en advocaat spreekt, dat de advocaat de stukken bij de rechtbank indient en inschrijft bij de gemeente. Zodat jullie volledige scheiding geregeld is. Per stap laten we je weten wat er moet gebeuren. En we rekenen daarvoor één vaste prijs. Inclusief alles, dus ook inclusief mediator, advocaat en rechtbank. Hoe we dat doen? Dat kan je hieronder lezen.

vrouw kijkt naar scherm en wil weten hoe echtscheidingsapp werkt

Hoe werkt de echtscheidingsapp?

Om een goed inzicht te krijgen in jouw situatie met betrekking tot de scheiding hebben wij de echtscheidingsapp ontwikkeld. Deze echtscheidingsapp bestaat uit een aantal vragenlijsten. Door het invullen van de vragen krijgen krijgen wij, maar ook jij, een duidelijk overzicht van je scheiding en weet je gelijk waar je allemaal aan moet denken. Je hoeft bij het invullen van de vragen nog niet alle antwoorden te weten. Wat je nog niet weet kan je overslaan en dat vullen we dan later samen aan.

hand start op telefoon met echtscheidingsapp

Wil je starten met de echtscheidingsapp?

Je begint met het maken van een account. Dan kom je vanzelf in de vragenlijsten. Via een keuzemenu checken we eerst of we een vergoeding van de kosten van de scheiding voor jullie kunnen aanvragen. Is dat het geval? Dan vullen we in de app gelijk ook de aanvraagformulieren voor de vergoeding in voor je. Wij zorgen er vervolgens voor dat  de vergoeding van de kosten wordt aangevraagd bij de Raad voor Rechtsbijstand.

start met invullen vragenlijst echtscheiding

Hoe werkt de echtscheidingsapp?

Door het invullen van de uitgebreide vragenlijst kom je vanzelf langs alle punten van de scheiding. Zo weet je precies waarover beslissingen moeten worden genomen. Je vult zo veel mogelijk in en wat je (nog) niet weet kan je gewoon even overslaan. Na het invullen van de vragen nemen we contact met je op voor de volgende stappen van de scheiding. Je ontvangt in ieder geval alvast een echtscheidingsconvenant, en als jullie minderjarige kinderen hebben ook een ouderschapsplan. Deze zijn opgesteld aan de hand van de antwoorden die je hebt ingevuld. Als je het mailadres van je partner invult krijgt je partner ook een exemplaar. Je ontvangt ook een uitnodiging voor een online meeting.

Vrouw bespreekt scheiding online via beeldscherm

Online je scheiding bespreken, hoe werkt dat?

De concept-scheidingsstukken (convenant en ouderschapsplan) gaan we samen met jullie doornemen. We doen dit via ons online kantoor. We nemen per mail contact met jullie op om een meeting in te plannen. Als we een datum en tijdstip hebben afgesproken ontvangen jullie een link. Op het tijdstip van de afspraak klik je op de link (met je computer, laptop of telefoon), waarna we elkaar in beeld kunnen zien en spreken. Tijdens deze meeting bespreken jullie met ons wat de beste opties zijn zodat jullie beiden zo goed mogelijk uit de scheiding komen. Na de meeting maken wij de definitieve stukken in orde.

vinkje stichting oprechtscheiden

Manon

Een makkelijke, prettige scheiding

"Een scheiding regelen via SOS is ervaren als zeer gemakkelijk en prettig. Alle medewerkers waar je mee in contact komt zo ook de mediator en advocaat zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Wist niet dat online scheiden zo eenvoudig kon zijn. Een hartelijke dank voor SOS die de hele scheiding snel en goed geregeld hebben."

Meer reviews lezen? Ga naar de pagina: wat vinden anderen

papieren echtscheiding worden opgesteld

Een schriftelijke echtscheidingsprocedure?

Na de online meeting waarin we de hele scheiding hebben doorgenomen, ontvangen jullie de definitieve stukken. Deze kunnen jullie ondertekenen en naar ons opsturen. Wij dienen dan de scheiding in bij de rechtbank. Dat gaat allemaal schriftelijk. Het is fijn dat je dan nergens naar toe hoeft. Jullie ontvangen dan de scheidingsstukken en van de gemeente ontvangen jullie de datum van inschrijving van de scheiding. Die inschrijvingsdatum van de gemeente is de officiële scheidingsdatum. Dit is in het kort een beschrijving van de procedure. Natuurlijk laten we je steeds bij iedere stap precies weten wat er moet gebeuren en kan je ons altijd vragen per mail, telefoon of via ons online kantoor.

medewerker stichting oprechtscheiden schrijft advies

Deskundig advies van ons team

Uiteraard krijgen jullie bij iedere stap van de scheiding advies zodat de scheiding op alle fronten, ook financieel, zo goed mogelijk wordt geregeld.

vinkje stichting oprechtscheiden

Natalie

Rust en duidelijkheid

''Dank jullie voor de goede zorgen. Ondanks alle gevoelens die er bij komen kijken heb ik jullie handelen als een stukje rust ervaren. Heel erg prettig. Daarnaast de tijd en en de duidelijkheid die jullie gaven was enorm fijn. Dank jullie allemaal voor de inzet."

Meer reviews lezen? Ga naar de pagina: wat vinden anderen

vrouw maakt account aan op computer

Wil je een account aanmaken?

Wil je starten in de echtscheidingsapp? Dan kan je met de link hieronder een account aanmaken en beginnen met de vragenlijsten. Het is de bedoeling dat er één account wordt gemaakt (dus niet ook een door je partner). Je kan het account zelf invullen, of samen met je partner. Je partner kan wijzigingen en aanvullingen aan ons doorgeven per mail. Wij verwerken dat dan in een volgend concept van het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan.

man met laptop die opdracht geeft voor scheiding

Eerst invullen, daarna opdracht geven

Pas na het invullen van de vragenlijsten in de echtscheidingsapp, hoef je te beslissen of je wel of niet met ons in zee gaat. Op het moment dat je zeker weet dat je met ons verder wilt om de scheiding officieel te maken, dan geef je opdracht en pas dan gaan er kosten worden berekend. Je wordt dus nooit met kosten achteraf geconfronteerd. Wat de kosten precies zijn kan je hieronder lezen.

vrouw heeft vraag over scheidingskosten

Wat zijn de kosten van je scheiding?

De kosten die wij rekenen voor je scheiding zijn afhankelijk van de hoogte van je inkomen en vermogen. De normbedragen daarvoor worden landelijk vastgesteld. Als je onder de normbedragen zit hoef je voor je hele scheiding alleen een eigen bijdrage te betalen van €61,- of €121,-. Zit je boven de normbedragen? Dan kost de volledige scheiding €895,-. Het kan dus ook zo zijn dat jij wél een vergoeding krijgt en je partner niet, of andersom. Daarom zijn de genoemde prijzen per persoon. In de eerste paar vragen van de echtscheidingsapp kan je zelf checken of je onder de normbedragen zit. Is dit het geval? Dan worden de aanvraagformulieren gelijk ingevuld en door ons verstuurd. Kom je niet voor de vergoeding in aanmerking, dan kom je vanzelf in de volgende stap van de echtscheidingsapp.

man en vrouw hebben geregistreerd partnerschap

Scheiding van tafel en bed en geregistreerd partnerschap

Ook als je een geregistreerd partnerschap wilt ontbinden of een scheiding van tafel en bed wilt, kan je van de echtscheidingsapp gebruik maken. Je kan dit aangeven in de app. Je komt dan automatisch in de juiste vragenlijst terecht.

vrouw kijkt in camera

Wat is het verschil tussen scheiding en echtscheiding?

Het woord scheiding gebruik je als je uit elkaar gaat na een relatie. Het woord scheiding wordt vaak gebruikt als een afkorting van het woord echtscheiding. Ga je bijvoorbeeld uit elkaar na samenwonen? Of na een LAT-relatie? Of na een geregistreerd partnerschap? Dan gebruik je het woord scheiding. Officieel kan je het woord echtscheiding alleen gebruiken als je uit elkaar gaat na een huwelijk. De echtscheiding wordt uitgesproken door de rechtbank. 

vrouw kijkt in camera en staat voor muur

Wanneer is de echtscheiding officieel?

De echtscheiding is officieel op het moment dat de gemeente de beschikking van de rechtbank heeft ingeschreven. De scheiding gaat dus eerst naar de rechtbank. De rechter doet uitspraak (dat heet de beschikking). De datum van uitspraak is dus NIET de officiele datum van de echtscheiding. De beschikking van de rechtbank wordt daarna door de advocaat ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente. De datum van inschrijving bij de gemeente is de officiele datum van de scheiding. De gemeente stuurt je hiervan een brief. Dat heet de kennisgeving.

Gelijk starten met je echtscheiding?

vader met zoontjes en kindgebonden budget

Wanneer toeslagen aanvragen na de scheiding?

Als je uit elkaar gaat, krijg je ook te maken met wijzigingen in toeslagen. Zoals bijvoorbeeld het kindgebonden budget. Als je gaat scheiden, moet je afspreken wie van jullie de kinderbijslag en het kindgebonden budget krijgt. Hoe dat precies zit kan je hier lezen.

moeder en dochter hebben plezier

Wanneer gaat de alimentatie in?

Officieel kan er pas sprake zijn van alimentatie op het moment dat je officieel bent gescheiden. Dus op het moment dat de echtscheiding is ingeschreven bij de gemeente. Maar je kan ook andere afspraken met elkaar maken over de ingangsdatum van de betaling. Het heet dan officieel niet alimentatie (vanuit fiscaal perspectief) maar is een betaling voor levensonderhoud. Vanuit het perspectief van de Belastingdienst is het pas alimentatie op het moment van echtscheiding.

vrouw kijkt je aan

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Heb je een eigen woning? Dan heb je te maken met hypotheekrenteaftrek. Hiervan kan je ook nog gebruik maken als je de woning al hebt verlaten. Die periode dat dit nog kan is 2 jaar. Deze periode van 2 jaar start vanaf het moment van het daadwerkelijk verlaten van je eigen woning (dus het moment van uitschrijven). De datum van echtscheiding is hier niet van belang.

man en vrouw willen scheiden van tafel en bed maar zitten aan elkaar vast

Wat is een scheiding van tafel en bed? 

Een scheiding van tafel en bed betekent dat je getrouwd blijft, maar niet meer bij elkaar woont. De procedure van een scheiding van tafel en bed is dezelfde als een gewone scheiding.  Maar scheiden van tafel en bed kan je bijvoorbeeld gebruiken als je vanwege je geloof niet kan scheiden. Of als je om financiele redenen geen scheiding wilt aanvragen. In deze gevallen kan een scheiding van tafel en bed een uitkomst zijn.

Je scheiding in 10 stappen?

Kies een van onderstaande deelonderwerpen over scheiden

En heb je nog 100 vragen? FAQ

Scheiden doe je niet dagelijk, dus logisch dat je veel vragen hebt. Neem gewoon even contact met ons op, dan kunnen we je gelijk advies geven. Hieronder hebben we ook een woordenlijst met alle echtscheidingstermen en een FAQ.