Wat is een echtscheiding?

Een echtscheiding is het beëindigen van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap bij de rechtbank. De woorden scheiding en echtscheiding worden vaak door elkaar gebruikt. Er is wel een verschil. Een scheiding is het uit elkaar gaan na een relatie. Van een echtscheiding kan je alleen spreken als je het hebt over het uit elkaar gaan na een huwelijk of een geregistreerd partnerschap.

Gelijk starten met je echtscheiding?

vrouw kijkt in camera

Wat is het verschil tussen scheiding en echtscheiding?

Het woord scheiding gebruik je als je uit elkaar gaat na een relatie. Het woord scheiding wordt vaak gebruikt als een afkorting van het woord echtscheiding. Ga je bijvoorbeeld uit elkaar na samenwonen? Of na een LAT-relatie? Dan gebruik je het woord scheiding. Officieel kan je het woord echtscheiding alleen gebruiken als je uit elkaar gaat na een huwelijk, of na een geregistreerd partnerschap. De echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter en vastgelegd in een beschikking. 

vrouw belt over echtscheiding

Hoe begin je met een echtscheiding?

Een echtscheiding gaat over bijna alle onderwerpen van je priveleven. Bovendien hebben bijna alle beslissingen die je tijdens je scheiding maakt gevolgen op meerdere fronten. Daarnaast heb je meestal geen ervaring (gelukkig). En ook ben je op dit moment waarschijnlijk emotioneel minder stabiel dan anders. Dit maakt dat het vrij overweldigend kan zijn allemaal. Wij hebben daarom een heel duidelijk stappenplan ontworpen. Zo krijg je overzicht en duidelijkheid. Zodat je zelf kunt bepalen hoe je dit gaat aanvliegen.

vrouw kijkt in camera en staat voor muur

Wanneer is de echtscheiding officieel?

De echtscheiding is officieel op het moment dat de gemeente de beschikking van de rechtbank heeft ingeschreven. De scheiding gaat dus eerst naar de rechtbank. De rechter doet uitspraak (dat heet de beschikking). De datum van uitspraak is dus NIET de officiele datum van de echtscheiding. De beschikking van de rechtbank wordt daarna door de advocaat ingeschreven bij de gemeente. Pas de datum van inschrijving bij de gemeente is de officiele datum van de scheiding. De gemeente stuurt je hiervan een brief. Dat heet de kennisgeving.

man houdt bordje vast met vraagteken

Wanneer na de scheiding kan ik toeslagen aanvragen?

Toeslagen, zoals kindgebonden budget en huurtoeslag, kan je aanvragen vanaf de datum van indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank. De indiening van het verzoekschrift kan je zien als de vraag van de advocaat aan de rechtbank om de scheiding te gaan behandelen. Dat is dus een andere datum dan de officiele datum van echtscheiding. Dat is de datum van inschrijving van de scheiding bij de gemeente.

moeder en dochter hebben plezier

Wanneer gaat de alimentatie in?

Officieel kan er pas sprake zijn van alimentatie op het moment dat je officieel bent gescheiden. Dus op het moment dat de echtscheiding is ingeschreven bij de gemeente. Maar je kan ook andere afspraken met elkaar maken over de ingangsdatum van de betaling. Het heet dan officieel niet alimentatie (vanuit fiscaal perspectief) maar is een betaling voor levensonderhoud. Vanuit het perspectief van de Belastingdienst is het pas alimentatie op het moment van echtscheiding.

vrouw kijkt je aan

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Heb je een eigen woning? Dan heb je te maken met hypotheekrenteaftrek. Hiervan kan je ook nog gebruik maken als je de woning al hebt verlaten. Die periode dat dit nog kan is 2 jaar. Deze periode van 2 jaar start vanaf het moment van het daadwerkelijk verlaten van je eigen woning (dus het moment van uitschrijven). De datum van echtscheiding is hier niet van belang.

Je scheiding in 10 stappen?

Kies een van onderstaande deelonderwerpen over scheiden

Alimentatie en scheiden

 Kinderen en scheiden

Wonen na scheiding

Pensioen en echtscheiding

Mediation bij echtscheiding

Kosten van je scheiding

Buitenland en scheiden

FAQ over scheiden

En heb je nog 100 vragen? FAQ

Scheiden doe je niet dagelijk, dus logisch dat je veel vragen hebt. Neem gewoon even contact met ons op, dan kunnen we je gelijk advies geven. Hieronder hebben we ook een woordenlijst met alle echtscheidingstermen en een FAQ.

arrow_drop_up arrow_drop_down