Page content

Stappenplan bij echtscheiding geeft overzicht

stichting oprechtscheidenMet dit stappenplan bij echtscheiding willen we je scheiding iets overzichtelijker maken. We hebben je scheiding opgedeeld in 10 stappen. Misschien is niet iedere stap op jouw situatie van toepassing. zie dit maar als een handvat om de hoeveelheid informatie die op je af komt een beetje te ordenen. Bij iedere stap hebben we templates en voorbeelden toegevoegd om je verder te helpen. Wil je zelf je echtscheiding regelen?  ga meteen aan de slag En, als je hulp nodig hebt, wij zijn er voor je!

Je scheiding in 10 stappen

Stap 1 Gezamenlijk vermogen vaststellen

Vaststellen van het gezamenlijk vermogen. Alle bezittingen en schulden op een rij zetten. Je financiële positie bepalen is een van de allereerste stappen die je moet nemen als je je echtscheiding gaat regelen. Dat klinkt hard. En dat is het ook. Natuurlijk gaat je scheiding over andere zaken. Maar feit is dat er 1 unit was, die nu opgesplitst moet worden in tweeën. Tijdens  een echtscheiding moet het vermogen worden verdeeld. Lees meer en vraag de templates op.

Stap 2 Inkomsten en uitgaven vaststellen

Vaststellen van inkomsten en uitgaven die tijdens en na het huwelijk werden/worden gedaan is de tweede stap in het 10-stappenplan. Tijdens de echtscheiding moet het vermogen worden verdeeld. Naast het vermogen bestaat er ook de dagelijkse geldstroom: (boodschappen, huur, hypotheek, kleding, vakanties etc.) Om een redelijke verdeling te maken moet eerst duidelijk worden wat het gebruikelijke patroon is. Stel eerst duidelijk vast wat er eigenlijk te verdelen is. Lees meer en vraag de voorbeeldtabellen op

Stap 3 Alimentatieberekening laten maken

De alimentatieberekening is stap 3 in het 10-stappenplan. Er bestaat een alimentatiegerechtigde en een alimentatieplichtige. Hoeveel de alimentatiegerechtigde nodig heeft wordt bepaald aan de hand van een behoefteberekening. Hoeveel de alimentatieplichtige kan betalen wordt uitgerekend aan de hand van een draagkrachtberekening. Deze twee berekeningen samen vormen de alimentatieberekening. Lees meer en check of je een berekening nodig hebt.

Stap 4 Onderhandelingen

Onderhandelen bij scheiding tussen jou en je aanstaande ex-partner is stap 4 in het 10-stappenplan voor echtscheiding. Als je gaat scheiden moet je over ontzettend veel dingen nadenken. Hoe wil je dat de situatie er na jullie scheiding uit ziet. Daarover zal je met je partner afspraken moeten maken. Niet altijd willen jullie precies hetzelfde. Natuurlijk brengt dit een hele lastige situatie met zich mee. Je gaat voor een bepaalde reden uit elkaar en dan moet je ook nog eens goed samenwerken om jullie levens na de scheiding weer enigszins op orde te maken. Lees meer en vraag de voorbeeldlijst met onderhandelpunten op.

Stap 5 Convenant en ouderschapsplan maken

Het echtscheidingsconvenant is het papieren stuk waarop alle afspraken staan die je met elkaar hebt gemaakt met betrekking tot jullie scheiding. Dit stuk heet het echtscheidingsconvenant. Dit convenant moet worden ingediend bij de rechtbank zodat de rechter jullie scheiding officieel kan maken. Het convenant opstellen kan je met behulp van onze online-service zelf doen. Het indienen van het convenant bij de rechtbank kunnen wij voor je doen.

Als er kinderen zijn dan kan je onze online toepassing gebruiken om een ouderschapsplan zelf te maken. Het ouderschapsplan is het papieren stuk waarop alle afspraken staan die je met elkaar hebt gemaakt met betrekking tot jullie minderjarige kinderen bij de scheiding. Ook als je uit elkaar gaat zonder scheiding heb je een ouderschapsplan nodig.

Stap 6 Indienen bij de rechtbank

Het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank is stap 6 van het 10-stappenplan. Het echtscheidingsconvenant, met daarin alle afspraken die jullie hebben gemaakt met betrekking tot jullie scheiding, wordt door de advocaat ingediend bij de rechtbank. Lees meer

Stap 7 Eigen woning of aandelen?

Bij uitkoop eigen woning of aandelen gaat het convenant naar de notaris. Dit is stap 7 van het 10-stappenplan bij echtscheiding.

Als je samen een huis hebt, je gaat scheiden en een van jullie beiden wil in de woning blijven wonen, dan moet er een akte van verdeling worden opgemaakt door de notaris, aan de hand van de afspraken in het convenant. De woning moet worden overgeschreven naar degene die in de woning blijft wonen. Ook moet de andere partij worden ontheven van hoofdelijke aansprakelijkheid naar de hypotheekverstrekker toe. Dit betekent dat degene die niet meer in de woning woont ook niet meer hoeft mee te betalen aan de hypotheek. Al deze afspraken kunnen worden opgenomen in het convenant. Lees hier meer over de notaris.

Stap 8 Uitspraak van de rechter

De rechter spreekt de echtscheiding uit. Lees hier meer.

Stap 9 Akte van berusting

Nog meer onderteken: akte van berusting en machtiging tot inschrijving.

Stap 10 Inschrijving van de echtscheiding

Inschrijving van de echtscheiding bij de gemeentelijke registers. Dan pas is de echtscheiding officieel!

Stappenplan bij echtscheiding te veel informatie?

Zie je ondanks ons stappenplan bij echtscheiding, door de bomen het bos niet meer? Logisch. Je bent niet de enige! Bel ons voor advies en structuur: 0900-588 88 88

 

Comment Section

0 reacties op “Stappenplan bij echtscheiding geeft overzicht

Plaats een reactie


*