10 stappenplan bij echtscheiding

Je scheiding wordt overzichtelijk en makkelijker met dit 10 stappenplan bij echtscheiding. Jij bepaalt het tempo, en wij regelen je volledige scheiding. Inclusief mediator, advocaat en rechtbank. En tegen een heel laag tarief, omdat we ook een vergoeding van de kosten voor je kunnen aanvragen. Lees hieronder hoe het werkt, of probeer het gewoon. Je kan op ieder moment weer stoppen.  

Hoe werkt het?

Zijn jullie het er over eens dat jullie gaan scheiden? Dan kan je een account aanmaken. Je komt dan in de echtscheidingscockpit. Daar kan je een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan laten maken. Daarna bespreken we dit tijdens een online meeting. Samen maken we de stukken in orde voor de rechtbank. Wij dienen de scheiding in. Na de uitspraak van de rechter is de scheiding officieel.


En wil je gelijk beginnen? Maak dan hier een account aan

Wat zijn de voordelen?

Scherp tarief en géén verborgen kosten
Je hoeft niet naar de rechtbank of ons kantoor
Makkelijk vanuit het buitenland
Snel, binnen 6 weken alles rond
Vriendelijke en deskundige begeleiding

Direct beginnen?

Dit zijn de 10 stappen van je scheiding

Scheiden: stap 1 Vermogen 

De gezamenlijke financiele situatie in kaart brengen is een van de allereerste stappen die je kan gaan nemen als je je echtscheiding begint. Dat klinkt hard, en dat is het ook. Uiteraard gaat je scheiding over andere zaken. Maar duidelijk is, dat alles wat eerst van jullie samen was, nu opgesplitst moet worden tussen jullie. Alle bezittingen en schulden moeten op een rij worden gezet. Zo heb je duidelijk wat er tijdens de scheiding verdeeld moet worden. 

Scheiden: stap 2 Inkomsten en uitgaven

Het vaststellen van de inkomsten en uitgaven die tijdens jullie huwelijk werden gedaan is de tweede stap in het 10-stappenplan.  Dit lijkt op stap 1 maar het is toch weer wat anders. Naast het vermogen bestaat er namelijk ook de dagelijkse geldstroom: boodschappen, huur, hypotheek, kleding, vakanties, noem maar op. Om een redelijke verdeling te maken moet eerst duidelijk worden wat het gebruikelijke patroon is. Bedenk ook alvast hoe jullie dat na de scheiding gaan doen. Veel kosten zullen dan dubbel zijn. Denk bijvoorbeeld aan twee woningen.

Scheiden: stap 3 Alimentatieberekening 

De derde stap van het 10-stappenplan is de alimentatieberekening. Een alimentatieberekening is niet verplicht. Je hebt zo'n berekening alleen nodig als je samen niet tot afspraken kunt komen over de hoogte van de alimentatie. Aan de hand van jullie specifieke gegevens kan er een alimentatieberekening worden opgesteld. De uitkomst daarvan is het bedrag dat in jullie geval redelijk zou zijn om als alimentatiebedrag aan te houden. 

Gelijk een alimentatieberekening maken?

Scheiden: stap 4 Onderhandelingen

Als je gaat scheiden moet je over heel veel dingen nadenken. Weet je ongeveer al hoe je wilt dat de situatie er na jullie scheiding uit gaat zien? Daarover zullen jullie samen afspraken moeten maken. En daarbij zullen jullie het niet altijd eens zijn. Natuurlijk is dit een hele moeilijke situatie. Je moet nu samenwerken met degene waarvan je juist wilt gaan scheiden. Om jullie een beetje op weg te hlepen hebben wij een lijst gemaakt met punten waarover je allemaal zou kunnen nadenken en onderhandelen.

Overzichtelijke echtscheiding?

Wil je alvast starten met het opstellen van je echtscheidingsconvenant? Dat kan op een hele handige manier. Maak een account aan en vul de vragenlijst in. Je krijgt dan automatisch een echtscheidingsconvenant in je mailbox. Daarna kunnen we je helpen om je scheiding volledig af te ronden. Met ons team willen we jullie zo goed mogelijk helpen om je scheiding op een snelle, simpele, en vooral ook op een GOEDE manier af te handelen.

Scheiden: stap 5 Echtscheidingsconvenant

Het echtscheidingsconvenant is het document waarin al jullie afspraken staan over de scheiding. Dit convenant moet worden ingediend bij de rechtbank zodat de rechter jullie scheiding officieel kan maken. Op onze website hebben we een hele handige tool waarmee je het convenant zelf kunt opstellen.

Als jullie kinderen hebben dan heb je ook een ouderschapsplan nodig. Daarin staan alle afspraken over de kinderen. Hoe het opstellen van het convenant en/of het ouderschapsplan precies werkt kan je hieronder lezen.

Scheiden: stap 6 Echtscheidingsverzoek

Het indienen van de echtscheiding bij de rechtbank is een deel van de scheiding dat je niet zelf kunt doen. Alleen een advocaat kan een scheiding indienen bij de rechtbank. Van jullie echtscheidingsconvenant maakt de advocaat een verzoekschrift. Dat gaat naar de rechter. De rechter controleert of de afspraken die jullie hebben gemaakt redelijk zijn. Binnen een paar weken spreekt de rechter dan de echtscheiding uit. Lees hieronder hoe wij deze volledige procedure voor jullie kunnen regelen zonder dat jullie naar de rechtbank of het kantoor van de advocaat toe hoeven.

Scheiden: stap 7 Eigen Woning 

Als jullie een eigen woning hebben, maakt dat de scheiding vaak best wat ingewikkelder. Blijft een van jullie in de woning wonen? Dan moet de ander worden uitgekocht. Of willen jullie de woning verkopen en allebei ergens anders gaan wonen? Alle afspraken over de woning kunnen worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Bij uitkoop moet er een akte van verdeling worden opgemaakt door de notaris. Dit gebeurd nadat de scheiding door de rechter is uitgesproken. Waar je allemaal nog meer aan moet denken kan je hieronder lezen.

Hartelijk dank dat wij gebruik hebben mogen maken van jullie diensten. Zonder hulp hiervan waren er veel zaken geweest die we over het hoofd hadden gezien

Rene Jacobs

Scheiden: stap 8 Echtscheidingsbeschikking

Als er in jullie echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan geen gekke dingen staan, zal de rechter binnen een paar weken na indiening uitspraak doen. Jullie zijn dan nog niet officieel gescheiden. Dat is pas op het moment dat de scheiding wordt ingeschreven bij de gemeente (stap 10)

Scheiden: stap 9 Akte van berusting

Nadat de rechter de scheiding heeft uitgesproken, moeten jullie nog 1 keer aangeven dat je het met de scheiding eens bent. Je doet dit door de akte van berusting te ondertekenen. De akte van berusting wordt opgesteld door de advocaat. Zodra jullie ieder hebben getekend kan de advocaat de scheiding inschrijven bij de gemeente. Je hebt een half jaar de tijd om te ondertekenen. Als je dat niet doet, of te laat doet, blijf je gewoon getrouwd!

Scheiden: stap 10 Inschrijving

Met de uitspraak van de rechter én de akte van berusting kan de advocaat de scheiding inschrijven bij de gemeente. De datum van de inschrijving bij de gemeente is de officiele datum van de echtscheiding.

Wil je meer informatie over het inschrijven van een buitenlandse scheiding in Nederland? Klik dan even op de button hieronder

Contact over jouw scheiding?

Natuurlijk is iedere scheiding weer anders. Wil je contact over jullie scheiding? Neem dan geheel vrijblijvend even contact met ons op!