Hoeveel kost een echtscheiding? | En wat zijn jouw kosten | Vanaf € 61,--

Hoeveel kost een echtscheiding? | En wat zijn jouw kosten | Vanaf € 61,--

Hoeveel kost een echtscheiding eigenlijk? En hoeveel kost het voor jou om te scheiden? Dat hangt er vooral van af in hoeverre je het met elkaar eens bent over de scheiding. Ga je scheiden in overleg? Of verwacht je een vechtscheiding? De kosten zijn dan hééééél anders. We geven hieronder een overzicht van de mogelijkheden. Van goedkoopste naar duurste variant.

Inhoud van deze blog

 1. Wat is de goedkoopste manier om te scheiden?
 2. Wanneer heb je recht op rechtsbijstand?
 3. Hoe vraag je rechtsbijstand aan?
 4. Kan ik bijzondere bijstand aanvragen?
 5. Hoeveel kost een scheiding vanuit het buitenland?
 6. Een scheiding in Marokko, wat kost dat?
 7. Wat kost een echtscheiding zonder rechtsbijstand?
 8. Wat maakt een scheiding duur?
 9. Kosten van de verdeling bij scheiding
 10. Vechtscheiding kost geld
 11. Samen één advocaat of mediator voor je scheiding
 12. Nog makkelijker scheiden en nog minder kosten?
 13. Je scheiding naar de rechter
 14. Hoeveel kost een echtscheiding? Voorbeeldje
 15. En wat zijn jouw kosten precies?

Wat is de goedkoopste manier om te scheiden?

De kosten van je scheiding hoeven zeer zeker niet hoog te zijn. Als je het met elkaar eens bent over de scheiding, dan kan je een scheiding op gezamenlijk verzoek doen. Dit houdt in dat je samen bepaalt wat jullie afspreken omtrent de scheiding. Je legt die afspraken vast in een echtscheidingsconvenant. Je kan dat zo’n convenant gratis opstellen via deze link: gratis echtscheidingsconvenant maken. Het convenant wordt vervolgens gecontroleerd en besproken met een van onze mediators. Daarna gaat het naar de rechtbank. Dat hele traject kunnen wij voor jullie verzorgen. Dat kan al vanaf € 61,- per persoon. Dat is de hoogte van de eigen bijdrage die je moet voldoen als je recht hebt op rechtsbijstand. De rest van de kosten worden betaald door de overheid.

Nooit geweten dat een scheiding zo soepel kan verlopen. Ook de kosten vielen me alles mee. Dankzij de rechtsbijstand hoefde ik maar € 55,- te betalen en toen was alles geregeld. Tnx! Annemarie

Wanneer heb je recht op rechtsbijstand?

Als je een laag inkomen en vermogen hebt kunnen we rechtsbijstand voor je aanvragen. Rechtsbijstand is een vergoeding van de kosten van de scheiding. De overheid betaalt dan het grootste deel van je scheiding. Je hoeft dan zelf alleen een eigen bijdrage te betalen. De rechtsbijstand vragen we aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. Wil je even precies weten wat de vereisten zijn? Dan kan je dat hier nakijken: vereisten rechtsbijstand. En met deze link kan je gelijk het aanvraagformulier invullen: aanvraag vergoeding echtscheidingskosten.

Hoe vraag je rechtsbijstand aan?

Rechtsbijstand kan je niet zelf aanvragen. Dat moet via een advocaat of mediator. Wij kunnen de rechtsbijstand ook voor je aanvragen. Je vult dan het aanvraagformulier in en wij zorgen er voor dat de aanvraag naar de Raad voor Rechtsbijstand gaat. De Raad beoordeelt of je in aanmerking komt voor de vergoeding van de echtscheidingskosten. Je krijgt daarvan rechtstreeks van de Raad bericht en ook van ons. Neem even contact met ons op als je niet zeker weet of je recht hebt op de vergoeding. Vul via het contactformulier je vraag in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Kan ik bijzondere bijstand aanvragen?

Als je een vergoeding krijgt van de Raad voor Rechtsbijstand, stelt de Raad ook gelijk een eigen bijdrage vast. Als ook het bedrag van de eigen bijdrage te hoog voor je is, dan kan je voor de eigen bijdrage bijzondere bijstand aanvragen bij je gemeente. Of de gemeente dat toekent is per gemeente verschillend. Het juridisch loket kan je hier meer over vertellen. Hieronder ook even een overzichtje van de grootste gemeenten met een link naar juiste pagina:

En staat je gemeente er niet bij? Neem dan even contact met ons op, dan zoeken we het even voor je uit.

Hoeveel kost een scheiding vanuit het buitenland?

Ook als je in het buitenland bent getrouwd en hier wilt scheiden, kan je recht hebben op een vergoeding van de kosten. Of je bent in Nederland getrouwd, woont nu in het buitenland en wil toch in Nederland scheiden? Ook dan kunnen we de vergoeding voor jullie aanvragen. Neem even contact met ons op zodat wij je het juiste advies kunnen geven. Het advies is uiteraard geheel vrijblijvend en kost niets. Meer over scheiden en buitenland kan je vinden via deze link: scheiden en buitenland

Een scheiding in Marokko, wat kost dat?

Ben je al in Nederland gescheiden en wil je de echtscheiding ook in Marokko rond hebben? Dan helpen we je daar ook mee. Alles over scheiden en Marokko vind je op deze pagina: Scheiden in Marokko | Hoe pak ik dat aan? | En wat kost het?

Voor het Nederlandse deel van de scheiding kunnen we rechtsbijstand voor je aanvragen. Voor het deel dat in Marokko moet worden geregeld, is het in sommige gemeenten mogelijk om bijzondere bijstand aan te vragen. Of dat voor jouw gemeente ook geldt kan je even navragen bij het informatieloket van de gemeente waar je woont. Of je recht hebt op de bijzondere bijstand hangt af van de hoogte van je inkomen. De gemeentebeambte kan je er meer over vertellen. Mocht het niet helemaal duidelijk zijn, dan kan je de gemeenteambtenaar ook vragen even contact met ons op te nemen. Dan leggen wij het even voor.

Door de kennis, ervaring en respectvolle benadering (en het bemiddelingsgesprek) is het echtscheidingsproces redelijk soepel verlopen, ondanks dat mijn ex-man in het buitenland woont. Daardoor hebben wij ons gesteund en verzekerd gevoeld en dat maakt een moeilijke situatie een stuk draaglijker. Anna, 17 dec

Wat kost een echtscheiding zonder rechtsbijstand?

De vergoeding van de kosten van de echtscheiding kan je alleen gebruiken als je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens ligt. Verdien je meer? Dan kan je geen vergoeding aanvragen. Zijn jij en je partner het echter voor het grootste deel eens over de scheiding? Dan kan je gebruik maken van onze diensten. We regelen jullie volledige scheiding voor 1 vast prijs. Daar komen geen kosten meer bij. Voor dat vaste bedrag heb je dan de stukken, een mediator, een advocaat, het griffierecht, en de inschrijving van de echtscheiding. Het volledige pakket dus. Neem even contact op voor ons vaste-prijs-pakket.

Wat maakt een scheiding duur?

Als je het niet met elkaar eens kunt worden over de echtscheiding gaan de kosten flink oplopen. Voor alle uren die je bij een mediator of advocaat aan tafel zit, betaal je een uurprijs. Dat is natuurlijk niet altijd een slechte investering. Als je mediator of advocaat je goed helpt is dat het geld dik waard. Maar vaak genoeg gebeurd het dat er een ruzie ontstaat waar alleen maar twee verliezers uitkomen. Je kan het niet met elkaar eens worden. De uurprijzen tikken ondertussen door en liggen ongeveer tussen de € 150,- en € 350,- per uur. En dat kan een scheiding dus ontzettend duur maken.

Kosten van de verdeling bij scheiding

Je moet wel een  onderscheid maken in de kosten van de scheiding zelf, en wat de verdeling van jullie bezittingen gaat kosten. Moet je jullie gezamenlijke miljoen verdelen? Dan kan je zeggen dat je scheiding je € 500.000,- heeft gekost.  Dat is ook zo. Maar dat zijn eigenlijk niet de kosten van de scheiding zélf. De kosten die je hebt gemaakt om je scheiding te regelen bestaan uit advocaat- of mediatorkosten en de kosten voor de rechtbank. Dat ook die kosten flink kunnen oplopen is algemeen bekend. Maar waarom kost de scheiding van de één  20.000 euro en van de ander maar 1.000 euro? Heeft de één een betere advocaat? Waar komt dat grote verschil vandaan? En wil je eerst meer lezen over de stappen die je moet nemen in verband met de verdeling bij de scheiding? Lees dan meer via deze link: verdeling van vermogen bij scheiding

Vechtscheiding kost geld

Belangrijk is de mate waarin je het met elkaar eens bent over de afspraken die je wilt gaan maken over je scheiding. Kort gezegd; ieder uur overleg bij een mediator of advocaat kost geld. Maak je ruzie over meer of minder alimentatie? Wil je dat je ex de kinderen meer of minder ziet? Willen jullie allebei zelf in het huis blijven wonen? Vecht je dit allemaal uit met advocaten? Tja, dat gaat wat kosten. Soms is dat onvermijdelijk en moet je voor je rechten, of die van je kinderen, opkomen. Kan je echter nog behoorlijk met elkaar praten? Dan zijn er andere mogelijkheden.

Samen één advocaat of mediator voor je scheiding

Ben je het NIET met elkaar eens maar heb je nog geen ontzettende ruzie. Dan is het het overwegen waard om samen naar 1 advocaat of mediator te gaan. Vooral een mediator kan in zo’n geval veel voor je doen. De mediator is er in getraind om achterliggende oorzaken van de meningsverschillen te achterhalen. De kans dat het weer makkelijk mis gaat bij een volgend onderwerp, is dan kleiner.

Nog makkelijker scheiden en nog minder kosten?

Wij hebben een vast pakket voor je met 1 alles-inclusief-prijs. Check ons stappenplan even of neem contact met ons op. Ben je het (bijna) helemaal met elkaar eens? Dan is dit de ideale manier om jullie echtscheiding te regelen. Op onze site hebben we ten eerste heel veel informatie gezet. Hierdoor kan je alles opzoeken wat je wilt weten, of niet begrijpt. Daarbij hebben we een team dat al je vragen kan beantwoorden. Zo kan je jouw specifieke situatie bespreken. Deze service is gratis, dus tot dit punt hoeft je scheiding je nog niets te kosten. Of kijk het filmpje hieronder even om meer overzicht te krijgen over je scheiding.

Kinderen

Als je kinderen hebt ben je volgens de wet verplicht een ouderschapsplan te maken als je uit elkaar gaat. In het ouderschapsplan staan alle afspraken die je wilt en moet maken over je kinderen en de scheiding. Ook een ouderschapsplan kan je maken via deze site. We begeleiden je wanneer je wilt. En met behulp van een lange vragenlijst kan je online je persoonlijke ouderschapsplan maken. Ook deze service is gratis. Voor meer informatie kan je even op deze pagina kijken : ouderschapsplan maken

Voor meer filmpjes over scheiden kan je hier even kijken.

Je scheiding naar de rechter

Na het opstellen van de stukken en de bespreking met een van onze mediators, kunnen onze advocaten je scheiding verder voor je afhandelen bij de rechtbank. Als je wilt dat wij je scheiding voor je indienen bij de rechtbank krijg je per mail een stappenplan waarin precies staat welke stukken we nog van je nodig hebben. Dat zijn uiteraard het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. Daarnaast heeft de rechtbank een aantal bewijzen nodig zoals huwelijksakte, geboorteakte, dat soort stukken. Die zijn op te vragen bij de gemeente waar je woont. De kosten daarvoor zijn per gemeente verschillend.

Hoeveel kost een echtscheiding? Voorbeeldje

Een van de duurste scheidingen van de afgelopen jaren was de scheiding van Jean Claude Van Damme, die vechtende acteur uit de jaren negentig van de vorige eeuw.  Hij ging in 2015 voor de vijfde keer scheiden en dat heeft hem naar schatting 30 miljoen gekost. Wil je even lezen hoe je 30 miljoen aan een scheiding kwijt kunt zijn? ;-): vechtscheiding

En wat zijn jouw kosten precies?

Neem even contact op zodat we je de mogelijkheden even kunnen voorleggen. Het advies is gratis en vrijblijvend. Je zit nergens aan vast. Je kan ons contactformulier even invullen of bellen 0900-588 88 88. Check ook onze pagina veelgestelde vragen eens.

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
H. Hoekstra
Door

H. Hoekstra

op 02 Jun 2018

Geachte medewerker van SOS,Bij deze wil ik U een vraag voorleggen.Als ik met een rechtsbijstand toelagen via een advocaat een hogere partner alimentatie kan regelen. Omdat de ex o.a. nu een aanzienlijk goedkopere woonlast heeft. Wordt dit door de Raad van Bijstand gezin als "product" ? En zodoende mijn toelagen wordt ingetrokken?Bij voorbaat dank U wel voor het beantwoorden van mijn prangende vraag,Hoogachtend,Hendrika Hoekstra

Reactie plaatsen