Ouderschapsplan na samenwonen | Hoe kan je dit makkelijk laten vastleggen

Ouderschapsplan na samenwonen | Hoe kan je dit makkelijk laten vastleggen

Als je uit elkaar gaat en je hebt kinderen, dan is het verstandig om een ouderschapsplan te maken. Als je gaat scheiden is dat zelfs verplicht. Maar ook als je hebt samengewoond is het aan te raden een ouderschapsplan te maken.

Als jullie samen afspraken op papier hebben gezet en dat ondertekenen, zijn dat op zich rechtsgeldige afspraken. Het probleem ontstaat echter als een van beiden zich niet aan de afspraken houdt. Je hebt dan wel een papier met een handtekening eronder, maar daarmee kan je niet zoveel.

Waarom zou je het ouderschapsplan laten vastleggen?

Een ouderschapsplan is op zich al rechtsgeldig door de ondertekening. De afspraken die in het ouderschapsplan staan, moeten worden nagekomen. Net zoals alle afspraken behoren te worden nagekomen. Maar wat nou als een van jullie beiden zich niet aan de afspraken houdt? Dan heb je geen echte dwangmiddelen om de nakoming af te dwingen.

Ouderschapsplan vastleggen bij de notaris

Wil je er dus zeker van zijn dat de afspraken die jullie hebben gemaakt over de kinderen door jullie beiden worden nagekomen? Dan is het handig om jullie ouderschapsplan te laten vastleggen bij de notaris. Dit kan je zien als een extra garantie dat het ouderschapsplan wordt nagekomen.

Afdwingbaarheid van het ouderschapsplan

Het vastleggen bij de notaris is dus handig als je er zeker van wilt zijn dat het ouderschapsplan wordt nageleefd. Misschien ga je nu wel goed met elkaar om, maar je hebt geen garanties dat dit zo blijft. Het vastleggen bij de notaris is een extra garantie dat het ouderschapsplan wordt nagekomen. Dan kan bijvoorbeeld belangrijk zijn in het geval van het niet betalen van alimentatie.

Incassomaatregelen bij niet nakomen van afspraken

Stel: jullie ouderschapsplan is vastgelegd bij de notaris. Je ex besluit ineens om de alimentatie niet meer te betalen. Je kan dan direct overgaan tot incassomaatregelen. Je hoeft dan niet eerst een procedure te gaan voeren bij de rechter om alimentatiebetaling af te dwingen. De afdwingbaarheid van het ouderschapsplan wordt dus vergroot als het is vastgelegd bij de notaris. Dit geeft jullie beiden de zekerheid dat het ouderschapsplan dat jullie hebben gemaakt, door jullie beiden zal worden gerespecteerd.

Wat kunnen wij voor jullie doen?

Op onze site kan je gratis een ouderschapsplan maken. Kijk voor hoe dat werkt maar even naar dit filmpje met uitleg. Het filmpje gaat deels over echtscheiding, maar is ook van toepassing voor samenwoners die uit elkaar gaan en een ouderschapsplan willen maken.

Gratis ouderschapsplan maken

Je kan via onze site, op een hele makkelijke manier, gratis, een ouderschapsplan opstellen. Je beantwoordt dan een lange vragenlijst waarna je het ouderschapsplan in concept in je mailbox ontvangt. Daarna nemen jullie het ouderschapsplan samen met ons door. We zorgen er dan voor dat het ouderschapsplan helemaal naar jullie wens wordt aangepast en dat het juridisch in orde is. Daarna zorgen we er voor dat het wordt vastgelegd bij de notaris. Met deze link ga je gelijk naar het ouderschapsplan.

Wat kost het om het ouderschapsplan te laten vastleggen?

De kosten voor het volledige traject zijn € 125,- per persoon. Hiervoor heb je een zeer uitgebreid en volledig ouderschapsplan dat precies past bij jullie situatie. Ook bespreek je het ouderschapsplan met een van onze juridisch medewerkers zodat je zeker weet dat alles goed omschreven staat. Als het ouderschapsplan helemaal naar jullie wens is maken we een afspraak voor jullie bij de notaris. Bij de notaris ondertekenen jullie vervolgens het ouderschapsplan.

Korting?

Als je inkomen en vermogen aan bepaalde vereisten voldoen kan je bovendien in aanmerking komen voor rechtsbijstand. Dit betekent dat de overheid een deel van de kosten op zich neemt. Je hoeft dan alleen de eigen bijdrage te betalen vanaf € 53,- per persoon.

Wat zijn de normbedragen voor de korting?

Bij het bepalen van het recht op rechtsbijstand moeten jullie ieder uitgaan van jullie eigen inkomen. Het kan dus zo zijn dat jij wel recht hebt en je partner niet, of andersom, of allebei. Om in aanmerking te kunnen komen voor de korting (rechtsbijstand) is er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Je mag niet te veel verdienen. Als je een te hoog inkomen hebt, heb je geen recht op rechtsbijstand. Als je er wel recht op hebt, betaal je meestal een eigen bijdrage. Die bijdrage is lager wanneer je minder verdient.
  • Je mag niet te veel vermogen hebben. Wanneer je bijvoorbeeld spaargeld of een tweede huis hebt en daardoor boven het heffingsvrij vermogen zit, dan heb geen recht op rechtsbijstand.

In cijfers:

  • Inkomensgrenzen: Om in aanmerking te kunnen komen voor rechtsbijstand mag je bruto verzamelinkomen niet hoger zijn dan: € 26.400 als je kinderen niet bij jou wonen en € 37.300 als je kinderen wel bij jou wonen.
  • Vermogen: Het maximale vermogen dat je mag bezitten om nog in aanmerking te kunnen komen voor rechtsbijstand is € 21.330.
  • De hoogte van je eigen bijdrage hangt af van je inkomen en vermogen in het peiljaar. De eigen bijdrage is € 53,- of € 105,-.
  • Peiljaar: Als je in 2017 een aanvraag doet, verstrekt de Belastingdienst je gegevens van 2015 aan de Raad. De Belastingdienst verstrekt de gegevens van je inkomen en vermogen van 2 jaar terug. Dat heet het peiljaar. De Raad beoordeelt je aanvraag op basis van dit peiljaar. Als je inkomen en vermogen nu veel lager zijn dan twee jaar geleden kan je een peiljaarverlegging aanvragen. Vraag bij ons het formulier even aan.

Rechtsbijstand aanvragen?

Voldoe jij, of je partner, aan de voorwaarden? Dan kunnen wij rechtsbijstand voor jullie aanvragen.

Een voorbeeld:

Je partner heeft een hoog inkomen. Jij hebt zelf geen inkomen omdat jullie samen leefden van het inkomen van je partner. Nu gaan jullie uit elkaar maar jullie wonen nog bij elkaar. Je kan dan toch rechtsbijstand aanvragen. Vraag het formulier dan even op met een mailtje naar: info@oprechtscheiden.nl of via 0900- 588 88 88

Ouderschapsplan na samenwonen

Wil je direct beginnen met het opstellen van een ouderschapsplan? Klik dan op deze link, maak een account en beantwoord de vragen waarmee er een ouderschapsplan voor je wordt gemaakt: vragen bij ouderschapsplan

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen