Hoe maak je een alimentatieberekening bij scheiding?

hoe maak je een alimentatieberekening

Een alimentatieberekening kan je op verschillende manieren maken. Je kan een alimentatieberekening door de rechter laten opstellen. Dat is vooral handig als je samen niet tot overeenstemming kunt komen over je echtscheiding. Maar je kan ook zelf een berekening laten maken. Je voert dan al je inkomsten en uitgaven in. Daarmee wordt het alimentatiebedrag berekend dat het beste past bij jullie situatie.

Zelf een alimentatieberekening laten maken?

Hoe werkt dat, een alimentatieberekening laten maken?

Als je liever niet hebt dat je door een rechter een verplichting wordt opgelegd, dan kan je er voor kiezen om zelf een alimentatieberekening te laten maken bij je scheiding. Je klikt aan of je een kinderalimentatieberekening wilt laten maken, of een partneralimentatieberekening. Je kan de berekeningen ook allebei tegelijk laten opstellen.

  • je kiest welke berekening je wilt maken
  • je beantwoord alle vragen
  • uploaden van de stukken
  • betalen 
Binnen drie werkdagen ontvang je de berekening inclusief uitgebreide toelichting

Twee soorten alimentatie

Als je tijdens je echtscheiding een alimentatieberekening laat maken kan je kiezen uit twee soorten alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie. Wil je gelijk beginnen met de berekening?

Wat kan je doen met de alimentatieberekening?

Met de uitkomst van de alimentatieberekening kan je verschillende dingen doen. Je kan er samen voor kiezen het bedrag dat uit de berekening komt aan te houden als een redelijk alimentatiebedrag. Je neemt het bedrag dan over in het echtscheidingsconvenant. Het wordt dan bij het uitspreken van de echtscheiding zo vastgesteld.

Een andere mogelijkheid is om de uitkomst van de berekening te gebruiken als uitgangspunt bij de onderhandelingen met je ex-partner. Met de uitkomst van de berekening weet je zeker wat een redelijk bedrag is. Je kan dan met je partner gaan overleggen wat jullie zelf redelijk vinden.

Kan je alimentatie in natura betalen?

De alimentatieberekening die wij voor je kunnen opstellen is een berekening volgens de Trema-normen. De Trema-normen zijn de normen die de rechters voor zichzelf hebben vastgelegd bij het berekenen van de alimentatie. Zo is er uniformiteit in het hele land. Deze manier waarop de rechters rekenen heet dus een 'berekening volgens de Trema-normen'. Deze rekenmethode wordt ook gebruikt door advocaten, mediators en financiele experts. Ook door ons dus!

Alimentatie voor kind of partner?

Hoe maak je een alimentatieberekening bij scheiding?

Heb je vragen over de alimentatieberekening? Of over hoe je de berekening kan opstellen? Stel je vragen gerust. Is er iets niet duidelijk?  Neem even contact met ons op. Onze medewerkers hebben een antwoord op al je vragen. We helpen je gratis en vrijblijvend op weg.

Hoe kunnen wij je helpen bij je scheiding?

Kijk deze video voor meer info