Wat is een draagkrachtberekening bij echtscheiding?

wat is een draagkrachtberekening

Een draagkrachtberekening is een onderdeel van de alimentatieberekening die bij een echtscheiding wordt gemaakt. Bij het bepalen van de alimentatie worden twee punten tegenover elkaar afgewogen: de behoefte en de draagkracht. Met een draagkrachtberekening wordt bepaald hoeveel er aan alimentatie betaald kan worden in jullie specifieke geval.

Je draagkracht is afhankelijk van jouw persoonlijke financiele situatie. Met behulp van een draagkrachtberekening kan worden vastgesteld hoeveel alimentatie je maximaal KAN betalen in jouw specifieke financiele situatie. Dat wil nog niet zeggen dat je dat ook MOET betalen. De berekende draagkracht is het ene uitgangspunt bij het vaststellen van de alimentatie. De behoefte van degene die alimentatie gaat ontvangen is het andere uitgangspunt. Het laagste bedrag van behoefte en draagkracht wordt het alimentatiebedrag.

Er zijn twee soorten alimentatie bij echtscheiding: partneralimentatie en kinderalimentatie. Er zijn voor beide soorten alimentatie andere regels. Je draagkracht is echter voor beiden hetzelfde. Kinderalimentatie krijgt wel altijd voorrang boven partneralimentatie. Daarmee wordt je draagkracht voor partneralimentatie dus minder.

De behoefte gaat over de alimentatiegerechtigde. Het gaat over het bedag dat nodig is om zo goed mogelijk het leven te kunnen voortzetten zoals dat vóór de scheiding was. We hebben het hier dan natuurlijk over de financien. Draagkracht is het maximale bedrag dat de alimentatiebetaler kan opbrengen. Draagkracht gaat dus over de alimentatieplichtige. De behoefte is het bedrag aan alimentatie dat je nodig hebt om ongeveer hetzelfde leven te kunnen voortzetten na de scheiding. De berekening van de behoefte geeft een bepaald bedrag. De berekening van de draagkracht geeft ook een bepaald bedrag. Deze twee bedragen worden tegenover elkaar afgewogen. Het laagste bedrag van de twee is de alimentatie.

Heb je vragen over je draagkracht? Neem dan even vrijblijvend contact met ons op. Is er iets niet duidelijk? Wil je een berekening laten opstellen maar weet je het niet zeker? Onze medewerkers hebben een antwoord op al je vragen. We helpen je gratis en vrijblijvend op weg.