Ouderschapsplan 

en wat je verder nodig hebt bij je echtscheiding

10 stappenplan bij echtscheiding ouderschapsplan

Wat is een ouderschapsplan?

Het ouderschapsplan is een wettelijk verplicht stuk dat je nodig hebt als je gaat scheiden en kinderen hebt. Hierin worden alle afspraken opgenomen met betrekking tot jullie kind(eren). Ook heel veel zaken waar je misschien nog nooit aan gedacht hebt. Wie beslist er na de scheiding bijvoorbeeld over wel of niet een piercing? En wie betaalt de nieuwe laptop? Honderd dingen om beslissingen over te nemen. Het ouderschapsplan wordt beoordeeld door de rechter als onderdeel van je echtscheiding.

Zelf een uitgebreid ouderschapsplan maken?

ouderschapsplan zelf maken

Zelf het ouderschapsplan maken bij je scheiding?

Als je tijdens je echtscheiding zelf een ouderschapspslan gaat opstellen ben je misschien bang dat je niet precies weet hoe dat moet. Dat is logisch, want er moet nogal wat op papier komen. En juridisch moet het ook nog kloppen. Wij hebben daar een hele mooie oplossing voor bedacht.


We hebben een lange lijst met vragen opgesteld. Bij het beantwoorden van deze vragen kom je vanzelf langs alle punten waarover jullie beslissingen moeten nemen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Met de antwoorden maakt ons systeem direct een op maat gesneden concept ouderschapsplan. Met dat concept heb je een overzichtelijk startpunt voor je scheiding.

Een vergoeding van de kosten van het ouderschapsplan aanvragen?

zelf ouderschapsplan opstellen

Gaat het ouderschapsplan naar de rechtbank?

De scheiding bij de rechtbank bestaat uit twee delen: het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. Als je geen kinderen hebt hoef je uiteraard geen ouderschapsplan in te leveren. Maar als je wel kinderen hebt, is een ouderschapsplan verplicht. Het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant samen, worden door de rechter beoordeeld. Pas als de rechter er geen vragen over heeft wordt je echtscheiding uitgesproken. Het is dus belangrijk dat de stukken goed in orde zijn.

samenwonen ouderschapsplan

Wat staat er allemaal in het ouderschapsplan?

In het ouderschapsplan komen echt ALLE zaken die te maken hebben met jullie kind(eren) met betrekking tot de situatie tijdens en na de scheiding. Ook dingen waarover je nu misschien nog niet hebt nagedacht, maar die wel gaan spelen in de toekomst. Om maar even een paar voorbeelden te noemen: de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken (zorgverdeling), de hoogte van de kinderalimentatie, hoe en hoe vaak houden jullie elkaar op de hoogte over belangrijke punten, wie beslist er over medicijnen, wie brengt en haalt de kinderen, wie regelt de afspraken bij de tandarts, mogen eventuele nieuwe partners mee naar de ouderavond. En zo zijn er nog talloze zaken die opgenomen moeten worden in het ouderschapsplan.

Een volledig ouderschapsplan maken bij je scheiding?

cockpit ouderschapsplan

Voor welke kinderen is een ouderschapsplan verplicht?

Het ouderschapsplan bij echtscheiding is alleen verplicht voor kinderen tot 18 jaar. Voor oudere kinderen is er geen ouderschapsplan nodig bij je scheiding. Je mag natuurlijk wel afspraken over oudere kinderen opnemen, maar het is dan niet verplicht meer. Dus als je bijvoorbeeld drie kinderen hebt, van 12, 15 en 18, dan gaat het ouderschapsplan alleen over je jongste twee kinderen.

Daarbij gaat het om jullie gezamenlijke kinderen en de kinderen over wie je gezamenlijk het gezag uitoefent. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij samengestelde gezinnen waarbij je het gezag hebt verkregen over het kind uit een eerdere relatie. 

Voor kinderen die wel deel uitmaken van het gezin maar waarvoor het bovenstaande niet geldt, is het dus wettelijk niet verplicht een plan op te stellen. Uiteraard mag dit wel.

vertrouwen ouderschapsplan

Wat als jullie het niet eens worden over de scheiding?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij en je partner het niet eens kunnen worden over de inhoud van het ouderschapsplan en de echtscheiding. Dan is het verstandig om een mediator in te schakelen. Dan kunnen jullie alsnog samen een oplossing vinden die voor jullie beiden acceptabel is. En lukt het helemaal niet? Dan kan je de rechter vragen om te beslissen.

geen ouderschapsplan opstellen

Moet je de kinderen betrekken bij het opstellen?

De wet bepaalt dat in het ouderschapsplan moet worden opgenomen op welke manier je kinderen zijn betrokken bij het opstellen van het plan. De mate en manier waarop je je kind betrekt is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Over het algemeen kan je stellen dat; hoe ouder je kind, hoe meer je kind betrokken moet worden bij het opstellen van het ouderschapsplan. In de praktijk wordt een kind als te jong beschouwd als het jonger is dan drie à vier jaar.

Samen een ouderschapsplan maken?

En wil je direct je hele echtscheiding regelen?