Vergoeding van de kosten van je echtscheiding aanvragen?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Vergoeding van de kosten van je echtscheiding aanvragen?

vrouw gaat scheiden en kijkt in camera

Kan je een vergoeding aanvragen voor de scheiding?

Wil je een vergoeding van de kosten van je echtscheiding aanvragen? Dat kan! Door de vergoeding hoeven de kosten van scheiden lang niet zo hoog te zijn als je misschien dacht. We kunnen de volledige scheiding voor je regelen vanaf € 54,- per persoon. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Direct een vergoeding aanvragen voor de scheiding?

vrouw gaat scheiden

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

De vergoeding wordt ook wel genoemd: rechtsbijstand. Voor het bepalen van het recht op rechtsbijstand moeten jullie ieder uitgaan van jullie eigen inkomen. Dus niet jullie inkomens bij elkaar optellen. Het kan dus zo zijn dat jij wel recht hebt en je partner niet, of andersom. Of misschien heb je allebei recht op de vergoeding.


De voorwaarden zijn:

• Je mag niet te veel verdienen. Als je een te hoog inkomen hebt, heb je geen recht op de vergoeding. 

• Je mag niet te veel vermogen hebben.

• De 'opbrengst' van de echtscheiding mag niet te hoog zijn (bijvoorbeeld in geval van overwaarde van de woning na verkoop bij scheiding)

man en vrouw gaan scheiden en zitten op bankje

Hoe hoog mag je inkomen zijn?

Met rechtsbijstand hoeft de scheiding in totaal maar € 54,- per persoon te kosten.

Om in aanmerking te kunnen komen voor rechtsbijstand (de vergoeding van de kosten van de scheiding) moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

• Je inkomen in 2017 (peiljaar) mag niet hoger zijn dan: € 26.900 als je geen kinderen hebt en € 38.600 als je wel kinderen hebt.

• Het maximale vermogen dat je mag bezitten om nog in aanmerking te kunnen komen voor rechtsbijstand is € 25.000 (in het peiljaar 2017)

• De 'opbrengst' van de echtscheiding mag niet te hoog zijn. Na de scheiding kijkt de Raad voor Rechtsbijstand of de scheiding je financieel iets heeft opgeleverd (bijvoorbeeld doordat jullie huis is verkocht met overwaarde). Als de opbrengst van de scheiding hoger ligt dan € 15.180, wordt de rechtsbijstand ingetrokken en moet je alsnog zelf de kosten van je scheiding zelf betalen. 

biljet van 50 euro scheidingskosten

Moet je zelf nog bijdragen aan de scheidingskosten?

Val je onder de bovengenoemde voorwaarden voor rechtsbijstand? Dan kunnen wij de vergoeding voor je aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad beoordeelt de aanvraag. Als de aanvraag wordt goedgekeurd stelt de Raad ook het bedrag van de eigen bijdrage vast. De hoogte van je eigen bijdrage hangt af van je inkomen en vermogen in het peiljaar. De eigen bijdrage is € 54,- of € 107,-.

Vergoeding van de scheidingskosten aanvragen?

rekenmachine en bankschroef met geld

Je inkomen is nu lager dan in het peilaar?

Als je een aanvraag voor vergoeding doet, gaat de Raad voor Rechtsbijstand je inkomen en vermogen controleren. De Raad vraagt je inkomen en vermogen op bij de Belastingdienst. De Belastingdienst levert daarbij de gegevens aan van 2 jaar geleden. Dat noemen ze het peiljaar. De Raad beoordeelt je aanvraag op basis van dit peiljaar. Als je inkomen en vermogen nu veel lager zijn dan twee jaar geleden kan je een peiljaarverlegging aanvragen. Is dit bij jou of je partner het geval? Vraag dan hier het peiljaarverleggingsformulier even op.

vrouw typt over echtscheiding

Jij geen vergoeding voor de scheiding, en je partner wel?

Voor het bepalen van het recht op rechtsbijstand moeten jullie ieder uitgaan van jullie eigen inkomen. Het kan dus zo zijn dat jij wel recht hebt en je partner niet. Ook als je op dit moment nog bij elkaar woont. Of je hebt allebei recht op een vergoeding. Dat kan natuurlijk ook.

Even een voorbeeld: Je partner heeft een hoog inkomen. Jij hebt zelf geen inkomen omdat jullie samen leefden van het inkomen van je partner. Nu gaan jullie scheiden maar jullie wonen nog bij elkaar. Je kan dan toch rechtsbijstand aanvragen.

vlag canada scheiding buitenland

Kan je een vergoeding aanvragen vanuit het buitenland?

Ja! Ook vanuit het buitenland kunnen we rechtsbijstand voor jou of je partner aanvragen. Woont je partner bijvoorbeeld in Polen, of in Canada? Dan kunnen we toch rechtsbijstand aanvragen. Zolang de scheiding maar in Nederland plaatsvindt. Je hebt hier geen Nederlandse nationaliteit voor nodig. 

vrouw wandelt met hond

En weet je het nog niet zeker?

Voldoe jij, of je partner, aan de voorwaarden? Dan kunnen we rechtsbijstand voor jullie aanvragen. Ook als je het nog niet helemaal zeker weet. De aanvraag verplicht jullie namelijk tot niets.

Vergoeding van de kosten aanvragen?

man zit op bank en gaat scheiden

Scheiden zonder vergoeding?

Als je geen recht hebt op rechtsbijstand, dan kunnen wij jullie volledige scheiding regelen voor € 695,- per persoon. Dit is inclusief ALLE kosten. Er zijn geen bijkomende kosten. Dus inclusief nakijken en opstellen van de stukken, advocaat, verzoekschrift, procedure bij de rechtbank, griffierecht, akte van berusting en inschrijving bij de gemeente. De enige kosten die je nog hebt zijn die van het opvragen van de stukken bij de gemeente, zoals huwelijksakte en, als jullie kinderen hebben, geboorteakten. De kosten hiervan zijn per gemeente verschillend maar gemiddeld zo ongeveer € 10,- per akte.

Op een makkelijke manier je hele scheiding regelen?

We gebruiken cookies: