Wat gebeurt er met je achternaam na een scheiding?

Wat gebeurt er met je achternaam na een scheiding?

De vraag wat er met je achternaam gebeurt na een scheiding komt vaak voor. Veel mensen zijn hierover in onzekerheid. Laten we eens kijken wat de regels zijn rondom achternaamgebruik na een echtscheiding.

Volgens de wet mag je na een scheiding beide achternamen blijven gebruiken. Je hebt daarvoor geen toestemming van je ex-partner nodig. We zien in de praktijk dat de meeste mensen geleidelijk weer hun eigen achternaam gaan dragen.

Registratie van naamgebruik kan op elk moment

Na je scheiding of wanneer je daar maar aan toe bent, kun je bij de Basisregistratie Personen (BRP) van je gemeente je naamgebruik laten registreren. Dit hoeft dus niet meteen te gebeuren.

Bezwaren van ex over achternaamgebruik

Zeker wanneer er kinderen uit het huwelijk zijn geboren, kan je ex-partner niet zomaar verbieden dat je zijn/haar achternaam blijft gebruiken. Daarvoor is een gerechtelijke uitspraak nodig.

Wanneer stopt achternaamgebruik?

Het gebruik van de achternaam van je ex-echtgenoot stopt wanneer je zelf opnieuw gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Dan moet je de achternaam van je nieuwe partner aannemen.

Kortom, na een scheiding heb je de vrijheid om tijdelijk beide achternamen te blijven gebruiken tot je de keuze maakt om al dan niet een van de achternamen te laten vallen. Tenzij je ex hier bezwaar tegen maakt en de rechter dit honoreert.

Photo by Jake Nackos on Unsplash

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen