Mediation bij je echtscheiding

mediation voordelen

Mediation bij scheiding? Past dat bij je?

Mediation kiezen bij je scheiding? Is dat handig in jullie situatie? Past het bij jullie? Er zijn een aantal redenen om juist voor mediation te kiezen. Hieronder vier van de voordelen van mediation. En ook meer info over de kosten, de mogelijkheden en wat het dan eigenlijk precies is, mediation.

hoe werkt mediation

Voordeel 1: Een goede relatie met je ex-partner, ook na je echtscheiding

Met elkaar praten tijdens en over de scheiding valt niet mee. Om toch zo veel mogelijk van elkaar te begrijpen, is het handig om naar een mediator te gaan. Je bespreekt met elkaar wat de beste oplossing is voor jullie problemen. De kans dat je ruzie krijgt is kleiner. De mediator begeleidt jullie gesprekken. Onder begeleiding van de mediator kan je direct op elkaar reageren. Minder mogelijkheden voor misverstanden. Minder kans op ruzie dus. En dat komt de relatie met je ex ten goede. Ook in de toekomst.

Je echtscheidingsconvenant bespreken met de mediator?

Dat kan!

lees hier hoe je de echtscheiding kan aanvragen, inclusief mediator
mediation bij scheiding waarom

Voordeel 2: Je begrijpt elkaar beter, tijdens de scheiding, maar ook daarna

Een tweede voordeel van mediation is dat je de achtergronden van de scheiding kunt bespreken. Soms begrijp je elkaar dan beter. En misschien kan je de scheiding dan ook beter accepteren. Jullie geven zelf aan in hoeverre jullie de oorzaken van de scheiding willen meenemen in de mediationgesprekken. 

mediation relatie

Voordeel 3: Je bepaalt zelf de afspraken over jullie scheiding

Samen met de mediator zoeken jullie tijdens de gesprekken naar oplossingen die het beste bij jullie passen. Omdat je samen een oplossing zoekt en kiest, zal deze beter bij je passen dan wanneer een rechter de oplossing oplegt. De mediator zorgt er voor dat jullie allebei evenveel inspraak hebben bij het vinden van de juiste oplossingen. Jullie moeten je er beiden goed bij voelen. 

Een volledig ouderschapsplan maken?

maak een account en start hier

Inclusief bespreking met een mediator
mediation echtscheiden

Voordeel 4: Een snellere en minder kostbare scheiding

Als je samen bij 1 mediator zit, zijn de communicatielijnen kort. Je zit naast elkaar, beslist samen, en je kan eventuele misverstanden direct aanpakken. Daarom gaat de communicatie via de mediator sneller. En sneller betekent minder uren die betaald hoeven te worden. Bovendien betaal je de mediator samen, ieder de helft.

vrouw mediation

Hoe werkt mediation bij echtscheiding?

Net als een rechter is de mediator neutraal. De mediator kiest dus geen partij, maar zorgt ervoor dat jullie allebei je verhaal kunnen doen en naar elkaar luisteren. Zo wordt duidelijk wat jullie belangen zijn. Daarna gaat de mediator met jullie op zoek naar oplossingen. Ook zullen de voor- en nadelen van je keuzes worden besproken. De mediator kan je er op wijzen als je iets vergeet en je ideeën geven over de verschillende mogelijkheden die je hebt. De mediator zorgt er ook voor dat jullie geen zaken afspreken die juridisch gezien helemaal niet kunnen. 

En daarnaast is alles wat je bij de mediator bespreekt vertrouwelijk. Een mediator heeft beroepsgeheim. Je kan vrijuit met elkaar praten. 

mediation vertrouwelijk

Wil je partner liever geen mediator bij de scheiding?

Het kan best zo zijn dat jullie niet allebei even enthousiast zijn over het proberen van mediation. Je kan prima met enige twijfel een mediationproces in gaan. Als je maar wel de bereidheid hebt om het te proberen. Probeer eerst eens een kennismakingsgesprek. Daarna kan je beslissen of het wel of niet bij jullie past. Mediation lukt alleen als jullie allebei bereid zijn om mee te werken. Zonder wil zijn er geen goede oplossingen mogelijk. 

vrouw mediator

Waar vind je een goede mediator voor de scheiding?

Een goede echtscheidingsmediator kan zowel de zakelijke, juridische als de emotionele achtergronden van een scheiding verduidelijken. Kies dan wel voor een mediator die is gespecialiseerd in echtscheidingen. Wij hebben een netwerk van gespecialiseerde echtscheidingsmediators in het hele land. Zo hebben we altijd een mediator voor je, bij jou in de buurt. Alle bij Stichting Oprecht Scheiden (SOS) aangesloten mediators zijn registermediators die werken volgens de kwaliteitsnormen van de Mediation Federatie Nederland (MfN) en zijn aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand. Hierdoor heb je de garantie op hoge kwaliteit. 

mediation scheiden

Hoeveel kost een echtscheidingsmediator?

Als je de scheiding via ons laat afhandelen zijn de kosten van de mediator inbegrepen in het pakket. En kan je zelf de kosten van je scheiding niet betalen? Dan kunnen we een vergoeding van de kosten voor je aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit betekent dat je een bijdrage kan krijgen van de overheid. Dit wordt ook wel een toevoeging, of rechtsbijstand, genoemd. Check hier of je voor rechtsbijstand in aanmerking komt.

mediation echtscheiding

Nog even op een rijtje

Wanneer kies je voor mediation bij je scheiding?

- de achtergronden van je scheiding bespreken

- oplossing in eigen hand houden 

- goede relatie met je ex-partner houden

- creatieve oplossing omdat een juridische beslissing niet alles kan oplossen.


De voordelen van mediation bij echtscheiding

- sneller dan via advocaten

- goedkoper dan via advocaten

- afspraken waar je allebei achter staat

- informeel karakter

- gericht op toekomst


Wanneer werkt mediation niet of minder goed bij een scheiding?

- één van jullie wil absoluut geen mediation.

- conflict is te hoog opgelopen om nog samen rond de tafel te zitten

- er is een rechterlijke uitspraak nodig (bijv. bij beslaglegging)


extra info over mediation:

Mediation Nederland

MfN register

MfN benoemingsregeling


Op een makkelijke manier je hele scheiding regelen?