Scheiden zonder nieuwe woning? Zo pak je dat slimmer aan!

Scheiden zonder nieuwe woning? Zo pak je dat slimmer aan!

De woningnood maakt scheiden in Nederland een grote uitdaging. Veel koppels stellen de scheiding uit omdat ze nog geen nieuw huis hebben. Toch is het beter om de scheiding alvast juridisch te regelen, ook zonder nieuwe woning op dit moment. In deze blog leggen we uit waarom en wat de voordelen zijn.

De grootste zorg van veel stellen is de financiële onzekerheid rond een echtscheiding zonder nieuw onderkomen. Maar door de scheiding alvast officieel te regelen, creëer je juist financiële duidelijkheid over ieders situatie apart. Hieronder de 5 belangrijkste voordelen om niet te wachten met scheiden:

Voordeel 1: Helder zicht op financiën en mogelijkheden

Door de scheiding af te handelen, krijg je een gedetailleerd overzicht van ieders inkomsten, schulden, spaargeld en andere vermogens los van elkaar. Met deze duidelijke uitgangspositie kun je nauwkeurig bepalen wat een realistisch budget is voor een eventuele nieuwe woning voor één van jullie.

Voordeel 2: Stressvrije verhuizing als je nieuwe woning vindt

Stel je vindt na een tijdje zoeken de ideale nieuwe woning. Dan kun je een stuk makkelijker en met minder stress verhuizen omdat de scheiding al geregeld is. Er is weinig juridische rompslomp meer nodig.

Voordeel 3: Samenwonen mag, ook na scheiding

Veel mensen denken dat je na scheiding meteen apart moet gaan wonen. Maar dat mag je gelukkig gewoon zelf bepalen. Als je gescheiden bij elkaar blijft wonen is dat gewoon een goede optie. Ook voorlopig nog samen blijven wonen, totdat beiden, of 1 van jullie, een nieuwe plek heeft, kan natuurlijk. Dit biedt rust, stabiliteit en minder stress.

Voordeel 4: Minder ruzies door financiële duidelijkheid

Financiële onduidelijkheid draagt vaak bij aan de spanningen die er tijdens een (v)echtscheiding toch al zijn. Met openheid over de financiën door alvast de scheiding te regelen, voorkom je daarom veel onnodige ruzies.

Voordeel 5: De nieuwe woning wordt geen eigendom van beiden

Als je de scheiding al hebt geregeld op het moment dat er een nieuwe woning wordt gekocht, weet je in ieder geval zeker dat de woning niet vna jullie beiden eigendom wordt. Ook bij huren van een woning is het duidelijker als de echtscheiding al rond is. Er kan geen discussie ontstaan over rechten op de nieuwe huurwoning.

Slimme zet om alvast te scheiden

Het regelen van de officiële scheiding is dus een slimme eerste stap, ook zonder nieuwe woning op dat moment. Je pakt een belangrijke bron van onzekerheid en spanningen aan, neemt veel stress weg en kan daarna gefocust op zoek naar een nieuw onderkomen.

Goede eerste stap: Vul de echtscheidingsapp in

Een logische start is het invullen van de echtscheidingsapp van Stichting Oprechtscheiden. Aan de hand van een vragenlijst krijg je snel een eerste inzicht in jouw specifieke situatie en mogelijkheden. Onze professionals bekijken je antwoorden en geven persoonlijk advies over de vervolgstappen voor jouw scheiding.

Het invullen van de echtscheidingsapp is zonder kosten en zonder verplichtingen. Na het invullen bespreken we jouw situatie samen en helpen je soepel van start. Zo houd je overzicht en rust in de chaos en kun je ontspannen verder zoeken naar die nieuwe woning!

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen