stap voor stap door de echtscheidingsprocedure met Stichting Oprechtscheiden

stap voor stap door de echtscheidingsprocedure met Stichting Oprechtscheiden

Laten we eerlijk zijn - een scheiding is nooit leuk. Maar bij Stichting Oprechtscheiden doen we er alles aan om het proces voor jullie zo soepel en overzichtelijk mogelijk te laten verlopen. Ik leg hieronder uit hoe we dat aanpakken.

Het begint met de Echtscheidingsapp

Allereerst maken jullie een account aan in onze handige echtscheidingsapp. Daar vinden jullie uitgebreide vragenlijsten om alles wat met de scheiding te maken heeft op een rijtje te krijgen. Van de verdeling van bezittingen en schulden tot de omgangsregeling voor de kinderen - het komt allemaal aan bod.

Geen stress als je nog niet alle antwoorden paraat hebt, want dat is logisch in deze fase. Wat je nog niet weet, sla je gewoon over. Dat vullen we later aan.

Na het invullen van de vragenlijsten ontvangen jullie per mail een eerste concept van het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. Deze concepten worden automatisch opgesteld aan de hand van jullie antwoorden.

Persoonlijke begeleiding

Dit eerste concept is het uitgangspunt. Vervolgens geven jullie per mail aan ons door wat er goed zit en wat er eventueel aangepast moet worden. Wij maken dan een nieuw exemplaar waarbij we natuurlijk ook checken of alles juridisch klopt.

Daarna krijgen jullie een uitnodiging voor een online meeting. Tijdens deze videocall bespreken we de stukken met z'n drieën - jullie beiden en een van mijn collega's. Zo kunnen we samen kijken naar de beste opties voor jullie scheiding.

Na de meeting maken wij de definitieve stukken in orde. Jullie ondertekenen deze en sturen ze retour. Dan is het onze beurt om de scheiding officieel in te dienen bij de rechtbank. Dit gebeurt schriftelijk, dus daar hebben jullie verder geen omkijken naar.

Na de uitspraak van de rechter (eveneens schriftelijk) regelen wij ook nog de inschrijving van de scheiding bij de gemeente. De datum van deze inschrijving is de officiële scheidingsdatum. Tot slot ontvangen jullie alle papieren voor in jullie archief.

Eerlijke en betaalbare kosten

Wat de kosten betreft kan ik jullie geruststellen - wij hanteren vaste en eerlijke tarieven. Afhankelijk van jullie inkomens en vermogens betaal je óf een lage bijdrage van €61 of €121 per persoon (dan vragen wij een vergoeding bij de overheid aan), óf een vast bedrag van €895 per persoon voor de volledige scheiding.

Deze bedragen worden landelijk vastgesteld op basis van normen. In de echtscheidingsapp kunnen jullie meteen checken of jullie onder de normen vallen voor de lage bijdrage. Soms is dat voor de een wel en voor de ander niet het geval. Daarom geven wij onze prijzen altijd per persoon.

We zijn er voor jullie

Hopelijk heb je nu een goed beeld van onze werkwijze. Weet dat mijn collega's en ik jullie gedurende het hele traject zullen begeleiden en adviseren. Per mail, telefonisch of tijdens de online meeting - wij staan voor jullie klaar om de scheiding op alle vlakken, ook financieel, zo goed mogelijk te regelen.

Hebben jullie vragen of willen jullie beginnen? Maak dat account aan in de app en vul de vragenlijsten in. Ik zie jullie ingevulde gegevens met belangstelling tegemoet!

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen