Online scheiden in 5 stappen

Kan je online scheiden in 5 stappen? En wordt het dan wel goed geregeld allemaal? Je kan tegenwoordig steeds meer zaken online regelen; je bankzaken, je boodschappen, je pensioen. En nu ook je echtscheiding. Als je online je echtscheiding wilt regelen zijn er een aantal punten waar je even op moet letten. Een scheiding via internet is heel handig en makkelijk. Maar je moet dan wel aan een paar voorwaarden voldoen. Ook geven we je even wat ervaringen van anderen. Dan kan je zelf vergelijken wat de beste mogelijkheid is voor jullie echtscheiding. En wil je direct beginnen? Dat kan natuurlijk ook!

Wat zijn de voordelen van online scheiden?

Door de scheiding online te regelen hoef je zelf niet naar de advocaat en de rechtbank. De scheiding gaat uiteraard wél via de advocaat en de rechtbank, alleen je hoeft er zelf niet naar toe. Dus vooral als je in het buitenland woont is dit een hele handige manier van scheiden. Maar ook als je gewoon in Nederland woont heeft een scheiding via internet veel voordelen. De contacten met je mediator en advocaat gaan via skype en mail. De stukken bij de rechtbank gaan schriftelijk en via de post. Zo ben je flexibel in je tijdsindeling. Je hoeft niet steeds een middag vrij te nemen om naar de advocaat te gaan. Ook blijven de kosten lager.

Wat is de ervaring van anderen?

De manier waarop we alles hebben kunnen regelen en de snelle reactie is ons erg goed bevallen. Het contact dat er is geweest was altijd vriendelijk en professioneel. Ondanks dat alles online ging hebben we het toch als persoonlijk ervaren. We willen graag iedereen bedanken voor alle hulp en inzet. Hierdoor is het allemaal net iets makkelijker verlopen. Vincent en Ans

Ik kan niet anders zeggen. Op deze manier scheiden heb ik als zeer prettige ervaren. Goede, heldere communicatie. Skype gesprek uitstekend. Alle stappen van de scheiding waren goed uitgelegd. En de snelheid van communiceren is ook perfect. Kan niet anders zeggen, van mij krijgen jullie een dikke 10. Yvette

En wil je nog wat ervaringen lezen? Kijk dan even op deze pagina: wat vinden anderen van scheiden online

Wat zijn de nadelen van online scheiden?

Online scheiden is niet echt handig als je in een vechtscheiding zit. Heb je echt grote onenigheid met elkaar over de scheiding? Dan is het beter om ieder een advocaat te nemen en die je te laten bijstaan. Een online scheiding gaat wel een beetje uit van de veronderstelling dat je het nog aardig met elkaar kunt regelen en nog goede afspraken met elkaar kunt maken. Is dat helemaal niet het geval? Kies er dan voor om beiden een eigen advocaat te nemen.

Is het verstandig om te kiezen voor online scheiden?

Of het in jullie situatie een goede keuze is om je scheiding online te regelen kan je misschien het beste zelf afwegen. De voor- en nadelen nog even op een rijtje:

voordelen:

 • snel
 • makkelijk
 • minder kosten
 • handig vanuit het buitenland
 • procedure is gelijk aan ‘gewone’ scheiding

nadelen:

 • verwacht je een vechtscheiding? Dan kan je beter ieder een advocaat nemen.

 

Hoe werkt een online echtscheiding?

De procedure van online scheiden is hetzelfde als scheiden via een ‘reguliere’ scheiding. In plaats van het bezoeken van je advocaat en of mediator, gaan de contacten per mail, post en skype. Zo heb je toch persoonlijk contact. Alleen hoef je niet naar het kantoor van de mediator en advocaat. Je hoeft ook niet naar de rechtbank, want ook dat gaat schriftelijk. Ideaal dus als jij of je partner in het buitenland zit.

Check wel even goed wat de online mogelijkheid die jij hebt gevonden op het internet inhoudt. En vertrouw je het toch niet helemaal? Neem dan even contact met ons op zodat we even met je kunnen meekijken. Ons advies is gratis en vrijblijvend.

Wat is de beste online mogelijkheid om te scheiden?

Via onze Stichting Oprechtscheiden bieden we ook de mogelijkheid om online te scheiden. Je maakt dan eerst een account aan zodat we je gegevens kunnen beschermen. Daarna maak je een convenant en ouderschapsplan via een toepassing op onze site. Het contact dat je met onze mediator en advocaat hebt gaat via post, mail en skype. Heb je geen skype? Dan is een andere beeld-verbinding ook mogelijk. Zoals facetime of whatsapp. Voor de online-scheiding hebben we 1 vaste lage pakketprijs. Voor alle informatie hierover kan je even verder lezen op de pagina; kosten echtscheiding, of direct contact met ons opnemen via ons contactformulier.

Wat zijn de kosten van online scheiden?

De kosten van online scheiden zijn afhankelijk van de hoogte van je inkomen en vermogen. We kunnen de totale online scheiding al voor je regelen vanaf € 61,- per persoon. Dat is inclusief advocaat, mediator, rechtbank en inschrijving van de scheiding. Dus je volledige scheiding van A tot Z. En je kan er zeker van zijn dat de procedure dezelfde is als die van een ‘gewone’ scheiding.  Voor meer info over de kosten kan je deze pagina even nalezen: de kosten van je scheiding. Ook het aanvragen van een vergoeding van de kosten kan je gelijk doen. Vraag dan met deze link het formulier even op.

Door de kennis, ervaring en respectvolle benadering (en het bemiddelingsgesprek) is het echtscheidingsproces redelijk soepel verlopen, ondanks dat mijn ex-man in het buitenland woont. Daardoor hebben wij ons gesteund en verzekerd gevoeld en dat maakt een moeilijke situatie een stuk draaglijker. Anna

Online je scheiding regelen in 5 stappen | beste online scheiding

Hieronder stap voor stap je scheiding. De beste manier om je scheiding online te regelen.

Stap 1. echtscheidingsstukken maken

Voor je scheiding heb je in ieder geval nodig: een echtscheidingsconvenant. Hierin staan alle afspraken die je met elkaar maakt over je scheiding. En hebben jullie kinderen? Dan hebben jullie ook een ouderschapsplan nodig. Hierin staat alles wat je over je kinderen wilt afspreken. Op onze site hebben wij een echtscheidingscockpit gebouwd. Dit is een beveiligde omgeving waar je zelf je echtscheidingsstukken kunt opmaken. In de echtscheidingscockpit maak je eerst een persoonlijk en beveiligd account aan. Je krijgt dan een lange vragenlijst. Met de antwoorden op de vragen wordt direct een persoonlijk echtscheidingsconvenant gemaakt. Gelijk na het opstellen krijg je het document in je mailbox. Ga hier gelijk naar de echtscheidingscockpit om je documenten voor de echtscheiding op te stellen: scheidingsdocumenten maken

Stap 2. opstellen van de stukken

Na het opstellen van de stukken kan je ons opdracht geven de scheiding verder te gaan afhandelen. We gaan je stukken dan nakijken, voorzien de documenten van aanpassingen en tips en mailen je dit retour. We mailen over en weer totdat de stukken helemaal naar jouw wens zijn en voldoen aan de wettelijke vereisten. Daarna nemen jullie de stukken door met een van onze mediators. Dit gaat via ons online kantoor. Je hebt hier alleen een internetverbinding voor nodig.  Je hoeft dus niet naar ons kantoor te komen.

Stap 3. documenten versturen

Als het convenant en ouderschapsplan helemaal goed zijn kan je het ondertekenen en naar ons toesturen. Als je toestemming hebt gegeven, en ook je partner toestemming heeft gegevens gaan wij de scheiding indienen bij de rechtbank. We hebben daarvoor een aantal stukken nodig. Welke dat zijn hangt af van jullie situatie. Je ontvangt daarover op het juiste moment een mail met exacte specificaties. In ieder geval hebben we nodig:

 • drie ondertekende exemplaren van het echtscheidingsconvenant
 • kopie ID van jullie beiden
 • een uittreksel uit het huwelijksregister
 • drie ondertekende exemplaren van het ouderschapsplan
 • van ieder minderjarig kind een uittreksel uit het geboorteregister

Stap 4. de rechtbank

Na ontvangst van je stukken dient onze advocaat je echtscheiding in bij de rechtbank. Je hoeft dus zelf geen advocaat te hebben. De volledige afhandeling gaat schriftelijk. Daarom hoef je ook niet naar de rechtbank te komen.

Stap 5. afronding echtscheiding

De rechter heeft ongeveer 4 tot 6 weken nodig om tot een beslissing te komen. Dan geeft de rechter een beschikking af. Het is dus niet zo dat de procedure lang duurt. Jullie ontvangen van ons de akte van berusting en de machtiging tot inschrijving bij de gemeente. Wij schrijven vervolgens de scheiding in bij de gemeente. Op dat moment zijn jullie officieel gescheiden.

Kassa| Géén verborgen kosten

Als je voor rechtsbijstand in aanmerking komt kost de volledige scheiding € 61,- per persoon (of € 121,- als je inkomen wat hoger is). Kom je niet voor rechtsbijstand in aanmerking? Dan rekenen we voor het regelen van de volledige scheiding 1 vaste pakketprijs. Er zijn geen verborgen of bijkomende kosten. Het bedrag dat wij rekenen is inclusief alles. Dus ook inclusief: het opstellen en bespreken van de stukken, de advocaat, het verzoekschrift, griffierecht, de akte van berusting, de inschrijving bij de gemeente en BTW.  Alleen moet je bij de gemeente nog zelf de huwelijksakte en per minderjarig kind een uittreksels uit het geboorteregister opvragen. Deze kosten zijn per gemeente verschillend, maar gemiddeld ongeveer € 15,- per document. Alles over kosten met de bijbehorende bedrag kan je lezen via deze link: kosten van je echtscheiding

Rechtsbijstand aanvragen – Vergoeding van de kosten

Als je de scheiding niet kan betalen dan kunnen wij een vergoeding van de kosten voor je aanvragen. Dat wordt ook wel genoemd: rechtsbijstand, of een toevoeging. Je volledige scheiding hoeft dan maar € 61,- pp te kosten.

Om in aanmerking te kunnen komen voor rechtsbijstand is er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

 • Je mag niet te veel verdienen. Als je een te hoog inkomen hebt, heb je geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Als je er wel recht op hebt, betaal je meestal een eigen bijdrage. Die bijdrage is lager wanneer je minder verdient.
 • Je mag niet te veel vermogen hebben. Wanneer je bijvoorbeeld spaargeld of een tweede huis hebt en daardoor boven het heffingsvrij vermogen zit, dan heb geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand.
 • De opbrengst van de echtscheiding mag niet te hoog zijn. Na de scheiding kijkt de Raad voor Rechtsbijstand of de scheiding je financieel iets heeft opgeleverd (bijvoorbeeld doordat jullie huis is verkocht met overwaarde). Is de opbrengst meer dan 50% van je heffingsvrije vermogen? Dan trekt de Raad de bijdrage in, en moet je alsnog zelf de kosten van je scheiding zelf betalen.
 • Peiljaar: Als je dit jaar een aanvraag doet, verstrekt de Belastingdienst je gegevens van twee jaar terug. Dat heet het peiljaar. De Raad beoordeelt je aanvraag op basis van dit peiljaar. Als je inkomen en vermogen nu veel lager zijn dan twee jaar geleden kan je een peiljaarverlegging aanvragen. Vraag bij ons het formulier even aan.

Voldoe jij, of je partner, aan de voorwaarden? Dan kunnen jullie rechtsbijstand aanvragen. Ook als je het niet helemaal zeker weet. De aanvraag verplicht jullie namelijk nog tot niets. Voor het bepalen van het recht op rechtsbijstand moeten jullie ieder uitgaan van jullie eigen inkomen. Het kan dus zo zijn dat jij wel recht hebt en je partner niet, of andersom, of allebei.

Een voorbeeld:

Je partner heeft een hoog inkomen. Jij hebt zelf geen inkomen omdat jullie samen leefden van het inkomen van je partner. Nu gaan jullie scheiden maar jullie wonen nog bij elkaar. Je kan dan toch rechtsbijstand aanvragen.

Nog een voorbeeld:

Je woont in het buitenland en hebt een andere nationaliteit. Jullie scheiding gaat in Nederland uitgesproken worden. Dan kan je ook rechtsbijstand aanvragen.

Gelijk starten met je online scheiding?

Dat kan. Ga naar deze pagina om direct te starten: hoe kan ik een scheiding aanvragen

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding. Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde. Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen