Scheiden met verblijfsvergunning | Wat zijn de mogelijkheden

Scheiden met verblijfsvergunning | Wat zijn de mogelijkheden

Ga je scheiden en heb je een verblijfsvergunning? Dan is het verstandig om eerst uit te zoeken of er gevolgen zijn voor je verblijfsvergunning. Een scheiding kan namelijk invloed hebben op je vergunning. Heb je een verblijf bij partner, maar is dit door de scheiding binnenkort je partner niet meer? Dan kan de grond waarop je verblijfsvergunning is gebaseerd wijzigen. En dat heeft consequenties. Voordat je gaat scheiden moet je daarom nagaan bij de IND of je een andere vergunning kunt aanvragen.

Welke andere verblijfsvergunning kan je aanvragen?

Het hangt af van je persoonlijke situatie welke andere verblijfsvergunning je kan aanvragen. Vraag daarom altijd eerst bij de IND na wat precies jouw mogelijkheden zijn. Onder aan dit artikel geven we een aantal voorbeelden van mogelijkheden om een andere vergunning aan te vragen.

Wat kunnen wij voor je doen

Door onze ervaring met mensen uit andere culturen weten wij wat de problemen zijn waar je tegenaan loopt in Nederland. Het is niet altijd makkelijk om je weg te vinden en te weten wat je wel en niet moet doen. Daarom helpen wij je. Omdat we bijna alles online regelen hoef je niet naar de rechtbank of advocaat te gaan. Ook is de scheiding mogelijk als je partner niet in Nederland woont. We hebben veel ervaring met scheidingen waarbij het buitenland en verblijfsvergunning zijn betrokken. Je bent daarom in goede handen.

Als je partner niet in Nederland woont

Ook als je partner niet in Nederland woont kunnen we de scheiding voor je regelen. Het is wel belangrijk dat je partner goed online bereikbaar is. Ook willen we zeker weten dat je partner het eens is met de scheiding. We moeten dus rechtstreeks contact kunnen leggen met je partner. Je partner hoeft niet naar Nederland te komen voor de scheiding.

Is dit geschikt voor jullie situatie?

Als jullie willen dat wij de scheiding voor jullie gaan regelen zitten daar een paar voorwaarden aan verbonden. Ten eerste moeten jullie beiden willen meewerken aan de scheiding. Ook moet een van jullie een vast adres hebben in Nederland.

Welke documenten heb je nodig

Om de scheiding in Nederland te kunnen regelen hebben we een afschift van de huwelijksakte nodig. Deze kan je opvragen in de plaats waar je bent getrouwd. Is het niet mogelijk of moeilijk om contact te hebben met het land waar jullie zijn getrouwd, dan kunnen we in plaats van het afschrift van de huwelijksakte ook de originele huwelijksakte gebruiken. Deze moet dan wel officieel worden vertaald. De originele akte krijg je na de scheidingsprocedure weer terug.

Hoe lang duurt de scheiding

De volledige scheidingsprocedure duurt ongeveer 6 tot 8 weken voordat de scheiding officieel is.

Scheiding in eigen land

Nadat de scheiding in Nederland is uitgesproken kan je er voor kiezen ook in je eigen land de scheiding in te schrijven. De regels daarvoor zijn per land verschillend.

Wat kost de scheiding

Voor de volledige scheiding hebben wij 2 vaste prijzen. Een mét vergoeding en een zónder vergoeding. We leggen dat even uit. Als je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens liggen, kunnen wij  een vergoeding voor je aanvragen. Dat is een vergoeding van de kosten van de scheiding. Als je in aanmerking komt voor de vergoeding zal de scheiding je maar € 56,- per persoon kosten (of € 112,- als je inkomen wat hoger is).

Zonder recht op de vergoeding kost de volledige scheiding € 795,- per persoon. Het kan ook zo zijn dat 1 van jullie wél recht heeft op de vergoeding en de andere niet. Dan kost de scheiding voor de ene partij € 795,- en voor de ander € 56,- (of € 112,- bij een hoger inkomen).

Het hangt dus van je inkomen af welk bedrag we voor de scheiding rekenen. Bij de genoemde kosten voor de scheiding worden geen andere kosten in rekening gebracht. De kosten zijn dus inclusief alles.

Vergoeding scheidingskosten vanuit het buitenland

Om recht te hebben op de vergoeding hoef je niet in Nederland te wonen. Ook vanuit andere landen kunnen we de vergoeding voor je aanvragen. Als je partner dus niet in Nederland woont kunnen we toch de vergoeding voor je partner aanvragen.

Kom je voor een vergoeding in aanmerking?Hoe werken wij?

Als je besluit dat we kunnen starten met de scheiding, dan zijn dit de stappen die we zullen nemen:

1. Eerst checken we of we een vergoeding van de kosten voor jullie kunnen aanvragen.

2. Daarna maken we een eerste concept van het echtscheidingsconvenant (en als jullie kinderen hebben, ook een ouderschapsplan). Binnen een paar dagen mailt mijn collega Sandra dit samen met een uitnodiging voor een online meeting.

3. Tijdens de online meeting bespreken jullie de echtscheidingsstukken met een van mijn collega’s. We zorgen ervoor dat alles met betrekking tot de verdeling duidelijk is en wordt opgenomen in het scheidingsconvenant.

4. Jullie ontvangen de definitieve versie van de echtscheidingsstukken, samen met een overzicht van de documenten die we nodig hebben voor de procedure bij de rechtbank. Jullie kunnen ondertekenen en per post verzenden.

5. De advocaat zal de echtscheiding indienen bij de rechtbank. Na de gerechtelijke procedures schrijft de advocaat de echtscheiding in bij de gemeente. De datum van inschrijving is de officiële datum van echtscheiding.

Wat zijn de voordelen

 • Je hoeft niet naar de rechtbank of de advocaat
 • Je hoeft niet in Nederland aanwezig te zijn
 • De hele procedure is online en schriftelijk (dus kan vanuit je huis worden geregeld)
 • Vergoeding van de kosten mogelijk
 • Snelle en makkelijke procedure

Kan je een andere verblijfsvergunning aanvragen?

Je hebt nu een verblijfsvergunning verblijf bij partner of echtgenoot? Dan moet je eerst een andere vergunning aanvragen voordat je start met de scheiding. Je kan hierover contact opnemen met de IND. Zij kunnen je precies vertellen hoe je de andere vergunning kunt aanvragen en wat voor jou de mogelijkheden zijn.

Hieronder een paar voorbeelden:

Meer dan 5 jaar verblijfsvergunning bij partner

Heb je meer dan 5 jaar een verblijfsvergunning bij je partner én heb je alle 5 jaren aan alle voorwaarden voldaan? Dan kan je misschien een zelfstandige verblijfsvergunning aanvragen. Je kan dan in Nederland blijven maar je moet een andere verblijfsvergunning aanvragen. Deze verblijfsvergunning heet officieel ‘verblijfsvergunning humanitair niet tijdelijk’. De voorwaarden voor deze vergunning zijn:

 • je hebt minimaal 5 jaar een verblijfsvergunning voor verblijf bij dezelfde partner
 • je partner is Nederlander of heeft een verblijfsvergunning voor een niet-tijdelijk verblijfsdoel
 • je hebt een inburgeringsdiploma of een vrijstelling hiervoor

Minder dan 5 jaar verblijfsvergunning bij partner

Heb je minder dan 5 jaar een verblijfsvergunning bij je partner? Dan heb je een nieuw ‘verblijfsdoel’ nodig om in Nederland te kunnen blijven. Dat betekent dat je je een reden moet hebben om in Nederland te blijven wonen. Er zijn verschillende verblijfsdoelen. Bijvoorbeeld:

 • werken
 • studeren
 • verblijf bij je Nederlandse kinderen

Nederlandse kinderen?

Heb je minderjarige Nederlandse kinderen die je opvoedt en verzorgt? Dan kan je recht hebben om bij je kinderen in Nederland te blijven.

Je hebt een baan?

Of als je een baan hebt, kan je misschien een verblijfsvergunning aanvragen om te werken.

Partner uit EU?

Komt je partner uit een EU-land, EER-land of Zwitserland, maar heb jij een andere nationaliteit? Dan hangt het van je situatie af of je in Nederland kunt blijven na je scheiding. Dit is afhankelijk van hoe lang je in Nederland woont.

Van Turkse afkomst?

Ben je van Turkse afkomst? Dan gelden er andere regels. Je kan dan na 3 jaar een zelfstandige verblijfsvergunning aanvragen. Je vraagt dan een nieuwe verblijfsvergunning aan op grond van de afspraken tussen Turkije en de Europese Unie.

Hoe vraag je een andere verblijfsvergunning aan?

Een andere verblijfsvergunning aanvragen doe je door een nieuwe aanvraag in te dienen voor de verblijfsvergunning die je nu wilt aanvragen. Op de site van de IND en op de pagina van de verblijfsvergunning die je nu wilt aanvragen vind je de voorwaarden, de aanvraagprocedure, de kosten van de aanvraag en de aanvraagformulieren. Gebruik het menu in de paarse navigatiebalk om naar de pagina te gaan die je nodig hebt.

Heb je een mvv-plichtige nationaliteit? Dan hoef je geen nieuwe mvv aan te vragen om een andere verblijfsvergunning aan te vragen. Je kan de aanvraag direct in Nederland indienen. Klik op de pagina van uw nieuwe verblijfsvergunning op de tab Zonder mvv voor de procedure en de aanvraagformulieren.

Interview in het Arabisch over scheiden

Kijk hier een video van de NPO, Net in Nederland, over scheiden in Nederland.


#بث_مباشرقضية الطلاق: الأسباب، التداعيات، و نسب الطلاق في أوساط اللاجئين والقادمين الجدد.مع الضيف: السيد عزت عزيزي مسؤول في المركز العلمي لحل الخلافات ويحاوره المقدم : يعقوب سعيد

Geplaatst door ‎New to the Netherlands هولندا الآن Net in Nederland‎ op Maandag 8 juni 2020

Kan je wel wat hulp gebruiken? Of heb je vragen?

Voor alle vragen kan je even contact met ons opnemen via dit formulier, of via de chat rechtsonder in beeld.

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
I.van der Mast
Door

I.van der Mast

op 05 Apr 2018

Beste mensen, Ik heb een aantal vragen namens een cliënt van mij, die ik begeleid als taalcoach. We wonen in Rotterdam, dus doen we het per mail. Het gaat om een vrouw uit Syrië, moeder van twee jonge kinderen. Zij is 11 jaar geleden getrouwd in Syrië, en woont sinds 2,5 jaar in Nederland, samen met haar man en kinderen, in het kader van gezinsvorming. Ze heeft een verblijfsvergunning onder de beperking ‘verblijf bij partner’. Ze wil scheiden, of in ieder geval een andere woning, samen met haar kinderen. Het is nog niet zeker of haar man hier in toestemt, en haar ouders moeten ook akkoord gaan. Er is (vooralsnog) geen sprake van huiselijk geweld. Momenteel werkt ze als vrijwilliger en heeft een 0 uren contract bij een sociale instelling. In september 2018 wil ze starten met een HBO opleiding Social Work. Wij hebben de volgende vragen: - Kan zij, nu ze nog met haar partner samenwoont, een zelfstandige verblijfsvergunning aanvragen? Vallen haar kinderen daar ook onder? - Heeft ze hiervoor toestemming nodig van haar partner? - Kan ze dit doen zonder dat haar partner hier (voorlopig) niet van op de hoogte is? - Gaat dit via de IND? Kunt u vertellen hoe lang zo’n asielaanvraag ongeveer kan duren? Dan hebben we nog een vraag over haar paspoort: - Het paspoort van mevrouw en van haar kinderen is in juni 2018 verlopen. Om het te verlengen moet ze naar het consulaat in Brussel. Is het noodzakelijk dit paspoort te laten verlengen? Wat zijn de voor- en nadelen van een verlopen paspoort in dit geval?Ik hoop dat u antwoord kunt geven op onze vragen. Of misschien kunt u ons doorverwijzen naar een adviseur in Rotterdam. Bij voorbaat hartelijk dank, Mw. I. van der Mast

sham ghanoum
Door

sham ghanoum

op 25 Apr 2018

ik ben een syrisch vluchteling en ik heb vragen over scheiden.

Reactie plaatsen