Scheiden in Nederland vanuit Marokko

Woon je in Marokko, heb je de Nederlandse nationaliteit, en denk je erover om te gaan scheiden? Dan kan je makkelijk scheiden in Nederland, vanuit Marokko. Dat kan helemaal online, per mail en per post. Je hoeft dus niet naar Nederland toe. En de scheiding wordt officieel geregeld en ingeschreven, zowel in Nederland als in Marokko, inclusief advocaten en rechtbank.  Zo ben je voor beide landen gescheiden, maar kost het je minder, in tijd en in geld. Onze stichting neemt je alle zorg uit handen en regelt het voor je.

Waarom scheiden in Nederland als je in Marokko woont?

Waarom zou je de scheiding in Nederland regelen als je in Marokko woont? Je kan je scheiding toch ook gewoon in Marokko regelen? Dat klopt, maar meestal duurt dat langer, is het meer gedoe, meer reistijd, meer onduidelijkheid en weet je niet echt zeker wat de rechter gaat beslissen en hoe lang dat duurt. Ook een nadeel is dat je beiden voor de rechter moet verschijnen en dat de rechter zelf gaat meebeslissen over de inhoud van de afspraken die jullie willen maken. Al deze nadelen heb je niet als de scheiding in Nederland plaatsvindt.

Wat zijn de voordelen van scheiden in Nederland?

  • Hele Nederlandse scheiding binnen 6 tot 8 weken.
  • Je kan alles op afstand regelen. We werken volledig online. Je hoeft niet naar NL toe.
  • Je hoeft niet zelf een advocaat te zoeken.
  • Jullie bepalen zelf hoe de verdeling bij de scheiding eruit ziet.
  • Als jullie kinderen hebben, bepalen jullie ook zelf wat jullie daarover willen afspreken.
  • Duidelijke prijzen. We hebben vaste prijzen zonder verrassingen achteraf, dus ook inclusief kosten voor advocaat en rechtbank.
  • Scheiding voor de Nederlandse én Marokkaanse wet geregeld.

Wat is jouw situatie?

  • Je bent alleen voor de Marokkaanse wet getrouwd?

Ook als je alleen voor de Marokkaanse wet bent getrouwd kan je scheiden in Nederland. Het huwelijk hoeft niet ingeschreven te staan in Nederland om geldig te zijn. Omdat het huwelijk in Nederland geldig is, kunnen we de scheiding ook in Nederland regelen. Wel belangrijk is dat jullie beiden de Nederlandse nationaliteit hebben en beiden willen meewerken aan de scheiding.

  • Je bent voor de Nederlandse en de Marokkaanse wet getrouwd?

Als je voor de Nederlandse en de Marokkaanse wet bent getrouwd is jullie huwelijk ook in beide landen geldig. Dat betekent dat we de scheiding in beide landen voor jullie kunnen regelen. Ook hier geldt weer: je moet wel beiden de Nederlandse nationaliteit hebben, en beiden willen willen meewerken aan de scheiding.

  • Je bent al voor de Nederlandse wet gescheiden?

Ben je al voor de Nederlandse wet gescheiden? dan kunnen we je Nederlandse scheiding inschrijven in Marokko. Je bent daarna dan ook voor de Marokkaanse wet gescheiden. Het maakt hierbij niet uit hoe lang geleden je al in Nederland bent gescheiden. In dit geval hoeven jullie niet beiden de Nederlandse nationaliteit te hebben. Ook hoeft je partner niet mee te werken aan deze procedure. Wij kunnen de Marokkaanse scheiding regelen zonder medewerking of medeweten van je partner.

  • Je wilt opnieuw trouwen, maar bent nog niet gescheiden voor de Marokkaanse wet?

We hebben regelmatig clienten die al langere tijd zijn gescheiden voor de Nederlandse wet, maar nog niet aan het Marokkaanse deel zijn toegekomen. Heel begrijpelijk. Maar binnen drie a vier maanden kunnen we de Marokkaanse scheiding ook rond hebben voor je. Daarna kan je opnieuw trouwen.

Hoe kan je beginnen aan de echtscheiding in Nederland?

Wil je gelijk weten hoe we je scheiding kunnen regelen? Stuur ons met deze link dan even een berichtje. Dan laten we precies weten welke documenten we van je nodig hebben om de scheiding in gang te kunnen zetten. Of lees hieronder verder voor een duidelijke uitleg.

Moet je naar Nederland toe voor de scheiding?

Voor de scheiding in Nederland hoef je niet in Nederland aanwezig te zijn. Alle contacten met ons, met de advocaat en met de rechtbank gaan schriftelijk en online. Het overleg tussen jullie en ons, over de inhoud van de scheiding, gaat per mail. We hebben ook een online gesprek, om de scheiding even door te nemen. Verder gaan de stukken 1x per post, in verband met de originele handtekeningen. Jullie hoeven ook niet voor de rechter te verschijnen. De hele procedure bij de rechtbank gaat schriftelijk. Dat regelen wij allemaal. Je hoeft dan alleen te wachten op de uitspraak. Dat duurt ongeveer 4 weken. Je krijgt de uitspraak van de rechtbank toegestuurd.

Hebben jullie beiden de Nederlandse nationaliteit?

We kunnen de scheiding in Nederland voor jullie regelen, maar voorwaarde is wel dat zowel jij, als je partner, de Nederlandse nationaliteit hebben. Heeft 1 van jullie niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunnen we de scheiding alleen regelen als 1 van beiden officieel staat ingeschreven in Nederland.

Wil je partner meewerken aan de scheiding?

Een tweede voorwaarde om de scheiding in Nederland te kunnen regelen is dat jullie allebei aan de scheiding willen meewerken. Dat hoeft niet te betekenen dat je partner het eens is met de scheiding. Maar in ieder geval moet je beiden bereid zijn om je medewerking te verlenen. En dat is niet veel werk, want het meeste werk doen wij. Maar je moet wel de juiste gegevens willen aanleveren en online willen doorgeven dat je het eens bent met het indienen van de scheiding.

Hoe lang duurt de scheiding?

De hele Nederlandse scheiding duurt ongeveer 6 tot 8 weken. Eerst verzamelen we jullie gegevens, dan spreken we elkaar online en daarna worden de stukken voor de rechtbank in orde gemaakt. De rechter doet er ongeveer 4 weken over om tot een uitspraak te komen. Daarna moet de scheiding nog ingeschreven, dat duurt ongeveer een week. Dus gemiddeld houden we 6 tot 8 weken aan.

Waarom hoef je niet naar Nederland toe?

We werken volledig online, per mail en per post. Zolang je beschikking hebt over een internetverbinding kan je vanaf iedere plek in de wereld je scheiding via ons regelen. Je hoeft dus Marokko niet te verlaten om de scheiding in Nederland rond te krijgen. Je partner en jij hoeven ook niet op dezelfde plek aanwezig te zijn. Dus als jij bijvoorbeeld in Casablanca woont en je partner in Agadir, is dat geen enkel probleem.

Is de scheiding inclusief advocaat en rechtbank?

De procedure die onze Stichting voor je klaar heeft staan is inclusief advocaat en rechtbank. Je hoeft dus niet zelf op zoek naar een advocaat, die hebben wij al voor je. Alle werkzaamheden tussen ons en de advocaat zijn gestroomlijnd. De advocaat maakt het verzoekschrift en dient de scheiding in bij de rechtbank. Daar merk je allemaal niets van. Zodra de rechter uitspraak doet zorgen de advocaat en wij ervoor dat de scheiding wordt ingeschreven en je de echtscheidingsbeschikking van de rechtbank ontvangt.

Mag je zelf bepalen wat de verdeling is bij de scheiding?

Als je het beiden eens bent over de inhoud van jullie scheiding, dan is het handig om de scheiding via Nederland te laten lopen. De Nederlandse rechter neemt inhoudelijk jullie wensen gewoon over. Jullie bepalen zelf welke afspraken jullie willen maken over de scheiding. Uiteraard helpen we jullie daarbij. We laten jullie zien wat de beste opties zijn. Omdat we een gezamenlijk verzoek indienen bij de rechter, zal de rechter jullie wensen bekrachtigen en de scheiding uitspreken. Omdat je Nederlandse scheiding daarna kan worden ingeschreven in Marokko, zonder dat de Marokkaanse rechter inhoudelijk naar de zaak kijkt, hoef je op deze manier dus geen rekening te houden met de Marokkaanse regels die voor echtscheidingen gelden.

Welke afspraken over de kinderen zijn er mogelijk?

Als jullie samen kinderen onder de 18 jaar hebben, is er bij de scheiding een ouderschapsplan nodig. Ook dat stellen we voor jullie op. Natuurlijk bepalen jullie zelf wat jullie over de kinderen willen afspreken. Wij begeleiden jullie daarbij en laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn. Jullie kiezen zelf wat het beste werkt in jullie situatie. Ook de afspraken over de kinderen zal de Nederlandse rechter bekrachtigen. Uiteraard alleen als het redelijke afspraken zijn. Maar ook daarin laten we jullie weten wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

Kunnen jullie ook de scheiding in Marokko regelen?

Na de Nederlandse procedure kunnen we ook de procedure in Marokko voor je regelen. We werken samen met Marokkaanse advocaten die ook Nederlands spreken. De procedure in Marokko is een apart traject. Na je Nederlandse scheiding kan je aangeven of je ook de Marokkaanse scheiding geregeld wilt hebben. We hebben dan al je gegevens al, dus dat is wel zo makkelijk. Wil je de scheiding ook voor de Marokkaanse wet geregeld hebben? Geef dat dan bij ons aan, dan zorgen we dat de Marokkaanse scheiding, aansluitend aan de Nederlandse scheiding, wordt ingediend bij de rechtbank in Marokko. Je krijgt de uitspraak van de Marokkaanse rechtbank gewoon thuisgestuurd. Dan ben je in beide landen officieel gescheiden en zijn alle benodigde autoriteiten daarvan op de hoogte.

Hoe werkt de Nederlandse scheiding?

Als je wilt starten met de Nederlandse scheiding kan je via onze site eerst je gegevens gaan invullen. Je begint met het maken van een account in de echtscheidingsapp. Daar kan je al je gegevens invoeren en met die gegevens gaan wij allereerst kijken of we een vergoeding van de kosten van de scheiding voor je kunnen aanvragen. Daar krijg je dus gelijk duidelijkheid over, nog voordat je echt begint met de scheiding.

Als je verder gaat met het invullen van je gegevens en wensen, dan kunnen wij van je antwoorden een echtscheidingsconvenant maken. En als jullie minderjarige kinderen hebben, maken we ook een ouderschapsplan waarin we jullie keuzes en wensen opnemen.

Daarna maken we een afspraak om de scheidingsstukken samen door te nemen. Dit doen we via een online meeting. Jullie ontvangen allebei een link. Als je op de link klikt kom je in ons online kantoor. Dit kan dus vanaf je computer of telefoon. Je kan dan elkaar zien en onze medewerker.  Na de bespreking, als jullie helemaal tevreden zijn met de inhoud van de stukken, en als wij zeker weten dat alles juridisch juist is genoteerd, maken we de definitieve stukken. Deze worden ingediend bij de rechtbank.

De rechtbank doet er ongeveer 4 weken over om de scheiding uit te spreken. Daarna schrijven we de scheiding voor je in bij de gemeente of in Den Haag. De datum van inschrijving is de datum waarop je officieel bent gescheiden. Je ontvangt alle papieren van de advocaat. Wil je gelijk starten? Klik hier om een account te maken

Hierna kan je er voor kiezen om ons ook de Marokkaanse scheiding te laten doen. Dit is een apart traject en staat los van de Nederlandse scheiding. Als je wilt kunnen we dit ook voor je regelen.

Wat kost het om de Nederlandse scheiding te regelen?

We hebben 3 vaste prijzen. Twee met subsidie, en 1 zonder subsidie. Is je inkomen en vermogen lager dan het normbedrag? Dan kunnen wij een vergoeding/subsidie voor je aanvragen. Ook als je in Marokko woont, dat maakt niet uit. Krijg je de vergoeding? Dan hoef jij voor de volledige scheiding alleen een eigen bijdrage te betalen. De hoogte van die eigen bijdrage is € 58,- of € 115,- en is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Verdien je te veel om voor de vergoeding in aanmerking te komen? Dan kost de volledige Nederlandse scheiding € 895,-.

Deze prijzen zijn per persoon. Het kan namelijk zo zijn dat jij de vergoeding wel krijgt en je partner niet, of andersom. Dat hangt dus van jullie inkomens af. Kijk hier of je voor de vergoeding in aanmerking komt.

Hoe werkt de Marokkaanse scheiding?

Als je in Nederland bent gescheiden krijg je van de rechtbank een echtscheidingsbeschikking. Dat is de officiele uitspraak van de rechter. Deze echtscheidingsbeschikking dienen we voor je in bij de rechtbank in Marokko. We werken daarvoor samen met een advocaat in Tanger. Deze advocaat spreekt naast Arabisch ook Nederlands.

De Marokkaanse rechter neemt de beslissing van de Nederlandse rechter over en spreekt de scheiding uit. Omdat de Marokkaanse rechter er vanuit gaat dat de Nederlandse rechter al inhoudelijk naar de scheiding heeft gekeken, roept de rechter je niet op om voor de rechtbank te verschijnen. Deze hele procedure gaat schriftelijk. Je hoeft niet naar de rechtbank en niet naar de advocaat.

De eerste stap is: laat ons weten dat je wilt starten met de scheiding in Marokko. Je ontvangt dan een mailtje met de exacte stukken die wij daarvoor nodig hebben. Als wij je Nederlandse scheiding al hebben geregeld, hebben we de meeste stukken al bij de hand. Is je Nederlandse scheiding door een ander kantoor geregeld? Dan laten we je weten welke stukken je even moet opvragen. Onderaan dit artikel vind je een overzicht met contactgegevens van de rechtbanken. Daar kan je de benodigde stukken opvragen.

Die stukken gaan per post naar ons. En daarna kan je gewoon wachten en regelen wij de rest, inclusief vertalingen. We doen er ongeveer 3 maanden over om de scheiding in Marokko te regelen. Als de scheiding is uitgesproken ontvangen wij de officiele uitspraak van de rechtbank. Vervolgens krijg je de officiele echtscheidingsbeschikking van ons thuisgestuurd.

Hoe lang duurt de Marokkaanse scheiding?

In de praktijk duurt de scheiding in Marokko 2 tot 4 maanden. Natuurlijk zijn we een beetje afhankelijk van de agenda van de rechtbank, maar over het algemeen dus een maand of 3, en soms dus ook gewoon sneller ;-).

Geachte mevrouw bedankt voor uw moeite ik had niet verwacht dat u dit zo snel voor mekaar hebt gekregen er zijn veel mensen naar Marokko geweest om te scheiden en ze hebben het niet voor mekaar gekregen duurt te lang en zelfs hun vliegticket en veel geld kwijt en je moet ook op en neer reizen van stad tot stad ik ben u dankbaar u bent ervaren ik ben blij zeer tevreden u hebt het fantastisch gedaan ongelooflijk geweldig ik dank u met vriendelijke groet, Spencer

Ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben over de gang van zaken en over de service. Ik moet zeggen dat de termijn dat u voorstelde, namelijk drie maanden daadwerkelijk gehaald is.  Nogmaals dank voor de bewezen dienst. Succes alvast met deze service. U verleent een dienst waarin u heel veel rompslomp werk uit handen neemt. Het gaat u goed! Fouad

Hoeveel kost de Marokkaanse echtscheiding?

Voor de scheiding in Marokko hanteren we ook 1 vaste prijs. Dit is een totaalprijs, en dus niet een prijs per persoon. We brengen een totaalbedrag in rekening van € 995,-. Je kan deze kosten eventueel delen met je ex-partner. Het bedrag is inclusief alles. Dus inclusief verzendkosten, advocaat en rechtbank in Marokko, legalisatie, griffierecht, inschrijving, apostille en vertaling van de stukken. Een enkele keer is de vertaling extra lang. Dan brengen we wel extra vertaalkosten in rekening van € 40,- per kantje. We laten je uiteraard vooraf weten of er meer vertaalwerk nodig is. We werken samen met een beëdigde tolk die bevoegd is om stukken voor de rechtbank te vertalen. De tolk zorgt ook voor een apostille op de stukken. Zo zijn de vertalingen bruikbaar voor de procedure.

Vergoeding voor de kosten van de Marokkaanse scheiding?

Helaas is voor het Marokkaanse deel van de scheiding geen vergoeding van de kosten mogelijk. Omdat de procedure niet in Nederland is zijn de regels zo dat er geen vergoeding mogelijk is.

Veelgestelde vragen:

Mijn huwelijk is niet ingeschreven in Nederland, is dat erg?

Nee, dat maakt niets uit. Omdat er internationale wetten zijn is je huwelijk toch geldig in Nederland. En daardoor kunnen we ook de scheiding in Nederland bij de rechtbank indienen.

Mijn partner wil niet meewerken, en nu?

Als je de scheiding via ons wilt regelen hebben we inderdaad de medewerking van je partner nodig. Weet je de reden waarom je partner niet wil meewerken? Misschien helpt het je partner om te weten dat hij/zij niet naar de rechtbank of advocaat hoeft, en dat de procedure vrij snel is, en niet zoveel kost. En meewerken is niet hetzelfde als het ‘er mee eens zijn’. Je kan best meewerken aan een scheiding waar je niet achter staat.

Voor het Marokkaanse deel van de scheiding heb je de medewerking van je partner overigens niet nodig. Dat kan zonder medewerking van je partner.

Je advocaat vertelde dat de Nederlandse scheiding al geldig is in Marokko?

Dat klopt. Je scheiding is geldig in Marokko, maar staat nog niet ingeschreven in Marokko. Dat is een verschil. Nederland en Marokko accepteren elkaars rechterlijke uitspraken (zoals een scheiding). Dat maakt dat je scheiding in beide landen geldig is. Maar als je wilt dat je land ook op de hoogte is van de scheiding, en je ook als gescheiden in Marokko wilt geregistreerd staan, dan moet je een extra handeling verrichten, namelijk de inschrijving van de echtscheiding. Dat gaat via de procedure zoals eerder in dit artikel uitgelegd.

Ongeveer 9 jaar geleden ben ik volgens de Nederlandse wet gescheiden, echter weet ik niet of ik ook volgens de Marokkaanse wet ben gescheiden. Destijds zei mijn advocaat dat wanneer ik hier gescheiden was dat dit ook automatisch voor Marokko geldt. Nu ben ik daar niet meer zo zeker van. Mvg, Farida

Wat gebeurt er met de woning in Marokko?

Hoe jullie bij de scheiding de woning in Marokko verdelen bepalen jullie in de eerste plaats zelf. Pas als je het niet met elkaar eens bent worden de regels in de wet belangrijk. Of de Nederlandse of Marokkaanse wet van toepassing is op de verdeling van de woning is per zaak verschillend. Als je het eens bent over de verdeling van de woning, dan nemen we die afspraken op in het echtscheidingsconvenant. De uitspraak van de rechter volgt dan wat jullie hebben afgesproken.

Als je het niet eens kunt worden is het meestal de rechter van het land waar het huis staat, die uitspraak mag doen. De Nederlandse rechter zal een verdeling vaststellen. Let op dit geldt alleen als je het niet samen met elkaar eens bent over de verdeling. Ben je het wel eens? Dan bepalen jullie wie de woning krijgt of hoe jullie de woning verdelen.

Is een islamitisch huwelijk (nikâh) geldig in Nederland?

Een islamitisch huwelijk heeft in Nederland geen juridische gevolgen. Het is een religieus huwelijk omdat het huwelijk wel wordt erkend volgens het islamitisch recht, de sharia. Je kan ook op twee manieren tegelijk getrouwd zijn, dus zowel een islamitisch als een burgerlijk huwelijk hebben.

Je hebt alleen een islamitisch huwelijk, kan je dan scheiden?

Als je uit elkaar wilt en alleen een islamitisch huwelijk hebt hoef je voor de Nederlandse wet niet te scheiden.

Rechtbanken in Nederland en contactgegevens

Ben je al voor de Nederlandse wet getrouwd en wil je dat wij de scheiding in Marokko voor je gaan regelen? Dan hebben we de echtscheidingsbeschikking van de Nederlandse rechtbank nodig. Als wij je Nederlandse scheiding hebben geregeld, dan hebben we de beschikking al. Heb je je Nederlandse scheiding door een ander kantoor laten regelen? Dan kan je de beschikking opvragen bij de rechtbank waar de scheiding is uitgesproken. Dit zijn de contactgegevens van de Nederlandse rechtbanken. Let op, als je de echtscheidingsbeschikking gaat opvragen, vraag dan gelijk of de rechtbank er een apostille in het Frans op wil zetten en een akte van non-appèl. Dan heb je gelijk alles bij elkaar.

Contact

Denk je dat wij je misschien kunnen helpen? Stuur dan even een mailtje. Dan kijken we gelijk wat er mogelijk is in jouw situatie. Dit is de link naar onze contactgegevens

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen