Wat is een behoefteberekening bij echtscheiding?

wat is een draagkrachtberekening

Een behoefteberekening is een onderdeel van de alimentatieberekening bij echtscheiding. Bij het bepalen van de alimentatie worden twee punten tegenover elkaar afgewogen: de draagkracht en de behoefte. Met een behoefteberekening wordt bepaald hoeveel degene die de alimentatie gaat ontvangen nodig heeft na de scheiding.

Gelijk bepalen hoeveel alimentatie je nodig hebt na scheiden?

Hoe wordt vastgesteld wat er nodig is na je scheiding?

De behoefte aan alimentatie is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met behulp van een behoefteberekening kan worden vastgesteld hoeveel alimentatie je nodig hebt in jouw specifieke financiele situatie. Dat wil nog niet zeggen dat je dat ook ontvangt. De berekende behoefte is het ene uitgangspunt bij het vaststellen van de alimentatie. De draagkracht van degene die alimentatie gaat betalen is het andere uitgangspunt. Het laagste bedrag van behoefte en draagkracht wordt het alimentatiebedrag.

Hoeveel hebben partner en kind nodig na de scheiding?

Er zijn twee soorten alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie. Er zijn voor beide soorten alimentatie andere regels. Kinderalimentatie krijgt altijd voorrang boven partneralimentatie.

Wat is het verschil tussen draagkracht en behoefte bij echtscheiding?

De behoefte is dus het bedrag dat je nodig hebt voor je levensonderhoud. Bij de berekening wordt uitgegaan van de financiele situatie tijdens het huwelijk. De behoefte is dus het bedrag aan alimentatie dat je nodig hebt om ongeveer hetzelfde leven te kunnen voortzetten na de scheiding. De berekening van de behoefte geeft een bepaald bedrag. De berekening van de draagkracht geeft ook een bepaald bedrag. Deze twee bedragen worden tegenover elkaar afgewogen. Het laagste bedrag van de twee is de alimentatie.

Alimentatie voor kind of partner?

Wat is een behoefteberekening bij echtscheiding?

Heb je vragen over het bedrag dat je nodig hebt aan alimentatie? Neem dan even vrijblijvend contact met ons op. Is er iets niet duidelijk? Wil je een berekening laten opstellen maar weet je het niet zeker? Onze medewerkers hebben een antwoord op al je vragen. We helpen je gratis en vrijblijvend op weg.

Hoe kunnen wij je helpen bij je scheiding?

Kijk deze video voor meer info