arrow_drop_up arrow_drop_down
Moet ik naar de rechtbank voor mijn scheiding?

Moet ik naar de rechtbank voor mijn scheiding?

Scheiden is al vervelend genoeg. Maar om nu ook nog eens voor de rechter te moeten verschijnen… dat maakt het helemaal erg. Gelukkig hoeft dat lang niet altijd. Lees hier hoe je kan voorkomen dat je naar de rechtbank moet.

Wij zijn het eens over onze scheiding | moeten wij dan naar de rechtbank?

Als jullie het met elkaar eens zijn over de afspraken die jullie willen maken met betrekking tot jullie scheiding, dan hoeven jullie niet voor de rechter te verschijnen. Alleen als jullie er zelf niet uitkomen zal de rechter een beslissing gaan nemen. Het kan dan zo zijn dat hij jullie beiden wil horen en dan worden jullie dus wel opgeroepen om voor de rechter te verschijnen.

Ik woon in het buitenland | moet ik voor mijn scheiding naar de rechter?

Als je het eens bent over de afspraken die je met elkaar wilt maken, dan hoef je niet voor de rechter te verschijnen. Met onze mogelijkheden voor online afhandeling van de scheiding hoef je zelfs helemaal niet naar Nederland te komen. Wij regelen heel regelmatig scheidingen waarbij een van de partners, of beiden, in het buitenland verblijven. Dat is geen enkel probleem. We kunnen jullie helpen om de scheiding makkelijk en snel te regelen. We doen dat via mail, skype en post. Jullie hoeven dus niet naar kantoor of de rechtbank te komen (wel zo makkelijk als je in het buitenland woont).

In dit filmpje een duidelijke uitleg over werkwijze:

 

Moeten mijn kinderen voor de rechter verschijnen voor de echtscheiding?

Normaliter zal de rechter je kinderen niet oproepen voor een gesprek over de echtscheiding. Als er echter problemen zijn dan kan de rechter beslissen dat hij of zij je kind zelf wil spreken. Dat gaat niet zo als op TV, maar gewoon in een kamertje bij de rechtbank en ook zonder die enge zwarte toga aan. Ondanks het feit dat de rechter zijn best zal doen om je kind op zijn gemak te stellen, is het toch een zware belasting voor je kind. Je kind mag ook schriftelijk zijn mening geven over de scheiding. Daarvoor is de kindverklaring. Een voorbeeld daarvan kan je bij ons opvragen via deze link: kindverklaring opvragen

Check ook dit filmpje maar eens van het klokhuis

https://youtu.be/z5ypTYcNuxw

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de rechter over de scheiding?

Als je het niet eens bent met de uitspraak van de rechter kan je in hoger beroep gaan. Ook is het mogelijk om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechtbank. Dat is van belang als er nog geen uitspraak is gedaan door de rechter over de scheiding maar als het wel al noodzakelijk is dat sommige zaken alvast tijdelijk worden vastgesteld. Denk bijvoorbeeld aan alimentatie, of waar de kinderen moeten of kunnen wonen. En ook hier geldt; dit is natuurlijk alleen het geval als jullie er samen niet uitkomen.

RJ Berg
Door

RJ Berg

op 21 April 2017

Ik ben in nederland getrouwd met mijn huidige vrouw. Wonen nu in het buitenland (Noorwegen). Wij hadden begrepen dat wij via de rechter hier de scheiding kunnen laten uitspreken. Wij twijfelen echter omdat wij ook zien dat wij dit via Nederland kunnen doen. Wat is nu eigenlijk de gewone gang van zaken? De goederen (50/50) is naar Nederlands recht, maar de financien is via het systeem in het land waar men woont of is dit ook te kiezen?

Reactie plaatsen

Gelijk starten met je scheiding?

We gebruiken cookies: