Kindverklaring 

En wat heb je nog meer nodig bij je echtscheiding

kindverklaring

Wat is een kindverklaring bij echtscheiding?

Een kindverklaring is een document waarin je kind aangeeft wat het van de scheiding vindt. Volgens de wet moet de rechter kinderen horen vanaf hun 12e jaar. Kinderen mogen zelf bepalen of ze dat wel of niet willen. Als je kind het moeilijk vindt om met de rechter te praten over de echtscheiding, kan je kind een brief sturen aan de rechtbank waarin de mening van je kind naar voren komt. Die brief heet een kindverklaring.

Voorbeeld kindverklaring opvragen?

kindverklaring opvragen

Wat wil de rechter weten van mijn kind?

Als je gaat scheiden zal de rechter je kind een uitnodiging sturen voor een gesprek. Achtergrond is dat kinderen in de gelegenheid gesteld moeten worden hun mening te geven over de scheiding. Dat kan mondeling bij de rechter in een zo informeel mogelijk gesprek, waar de ouders niet bij zijn. De rechter vraagt zaken zoals; bij welke ouder wil je wonen? Ben je het eens met de omgangsregeling die jullie hebben afgesproken in het ouderschapsplan? Zijn er andere zaken die besproken moeten worden over de echtscheiding? Het is niet de bedoeling dat je kind hoeft te kiezen tussen jou en je ex. 

moet ik naar de rechtbank voor mijn scheiding

Wil je je kind liever niet naar de rechtbank laten gaan?

Toch vind een kind het vaak lastig om voor de rechter te moeten verschijnen. Het gebouw, de rechter zelf, het kan best intimiderend overkomen. Hoewel dat natuurlijk absoluut niet de bedoeling van de rechter is. Als je liever toch niet hebt dat je kind naar de rechtbank hoeft om over de scheiding te praten met de rechter, dan kan je er voor kiezen om gebruik te maken van de kindverklaring. 

kinderen

Hoe regel je de schriftelijke kindverklaring bij scheiding?

Je kind mag bij de scheiding zelf zijn of haar mening over de scheiding op papier zetten en dat naar de rechter sturen. Maar makkelijker is dit te doen via een formulier, zoals het Model Kindverklaring dat je bij ons kunt opvragen via de oranje buttons op deze pagina. Je krijgt dan een template van een kindverklaring. Je kan deze door je kind laten invullen. Wij voegen dit dan aan de stukken toe voor de rechtbank op het moment dat je scheiding wordt ingediend.

Model Kindverklaring in pdf opvragen?

kindverklaring opvragen scheiding

Voor welke leeftijd is de kindverklaring?

De kindverklaring is bedoeld voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Ook kinderen die jonger dan 12 jaar zijn kunnen een brief sturen aan de rechter of een kindverklaring invullen, maar dat is niet verplicht. Als er bijzonderheden zijn waardoor de rechter denkt dat het toch nodig is om je kind te spreken over de scheiding, dan kan de rechter alsnog beslissen om je kind te horen. In de praktijk gebeurt dit alleen in bijzondere situaties.

En wil je direct je hele echtscheiding regelen?