Zeven vragen over alimentatie

In de politiek  wil een aantal partijen dat de alimentatie voor partners na een scheiding maximaal vijf jaar wordt. Nu is dat vaak twaalf jaar. Wat is alimentatie precies en wanneer ben je verplicht het te betalen? Zeven vragen over alimentatie.

1. Wat is alimentatie?

Verschillende mensen hebben de plicht elkaar te onderhouden. Bijvoorbeeld echtgenoten en ex-echtgenoten, geregistreerde partners en ex-geregistreerde partners. Ook ouders moeten hun kinderen tot 21 jaar onderhouden. Als je uit elkaar gaat verandert er aan deze onderhoudsplicht niets. Je blijft verantwoordelijk voor elkaar.
Alimentatie is een bijdrage in de kosten die iemand heeft om te kunnen leven. Het bedrag dat je regelmatig krijgt of moet betalen heet alimentatie. Als je niet genoeg inkomsten hebt om van te leven kan je alimentatie krijgen. Wil je meer weten over alimentatie in jouw geval? Neem contact met ons op neem contact op

2. Wie is verplicht alimentatie te betalen?

Zeven vragen over alimentatieGetrouwde en geregistreerde ex-partners zijn verplicht om alimentatie te betalen en ouders zijn voor hun kinderen verplicht alimentatie te betalen tot zij 21 jaar zijn.

3. Hoe lang ben je verplicht alimentatie te betalen?

Partneralimentatie betaal je totdat je ex met iemand anders trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit. Ook als je ex gaat samenwonen met een ander alsof ze getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, stopt de alimentatie. De alimentatieplicht duurt maximaal 12 jaar. Als jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 5 jaar heeft geduurd en jullie hebben samen geen kinderen gekregen, is de alimentatieplicht maximaal zo lang als de duur van het huwelijk/partnerschap.

Als ouder moeten je voor je kinderen de kosten van de verzorging en opvoeding betalen totdat de kinderen 18 jaar zijn. Daarna moeten je de kosten van levensonderhoud en studie betalen, totdat het kind 21 jaar wordt.
De ouder die de kinderen niet verzorgt betaalt meestal alimentatie voor de kinderen aan de verzorgende ouder. Vanaf 18 jaar is een kind een jongmeerderjarig en moet nog wel alimentatie worden betaald, maar gelden er iets andere regels. Er wordt dan gekeken in hoeverre je kind zelf zijn studie en levenskosten kan betalen. Als je er samen niet uitkomt kan je aan de rechter vragen om een beslissing. Ook kan je een mediator inschakelen om jullie te helpen om tot een goede beslissing te komen.mediator inschakelen

4. Hoe bepaal je de hoogte van de alimentatie?

zeven vragen over alimentatieIn principe mag je zelf afspraken met elkaar maken over alimentatie. Het moeten wel redelijke afspraken zijn. De hoogte van de alimentatie is ook afhankelijk van de levensstandaard die je gewend was tijdens het huwelijk (of partnerschap). Er wordt gekeken naar de behoefte van degene die alimentatie gaat ontvangen en de draagkracht van degene die alimentatie gaat betalen. De combinatie van draagkracht en behoefte bepaalt wat een redelijk bedrag is. Afspraken over de alimentatie leg je vast in een echtscheidingsconvenant. Wil je weten wat in jullie situatie een redelijk bedrag is? Dan kan je een alimentatieberekening laten maken. Alimentatie berekenen Kom je er samen niet uit om een redelijk bedrag af te spreken? Dan kan je de rechter hierover een uitspraak laten doen. Dit kan tijdens je scheiding, maar ook daarna. Als je een bedrag hebt afgesproken maar de situatie wordt totaal anders? Dan kan je een nieuw alimentatiebedrag met elkaar afspreken.

5. Hoe gaat dat, alimentatie aanvragen?

Meestal is het zo dat je tijdens het regelen van je echtscheiding ook afspraken maakt over alimentatie. Deze afspraken neem je op in het echtscheidingsconvenant. Het echtscheidingsconvenant wordt door de rechter beoordeeld en vastgesteld. Als je er samen niet uit komt om goede afspraken met elkaar te maken kan je de rechter vragen om de alimentatie vast te stellen. Je hebt dan een advocaat nodig om een verzoekschrift op te stellen. Hierin vraag je de alimentatie vast te stellen, te veranderen of te stoppen. Als je ex-partner het niet eens is met het verzoekschrift kan hij/zij via een advocaat een verweerschrift indienen. De rechter zal op grond van het verzoekschrift en het verweerschrift een zo eerlijk mogelijke beslissing te nemen.advocaat of mediator vinden

6. Hoeveel kost het aanvragen?

zeven vragen over alimentatieAls je alimentatieafspraken maakt tijdens de echtscheidingsprocedure hoef je hier voor geen extra kosten te verwachten. Als je wilt weten wat een redelijk alimentatiebedrag is in jullie situatie kan je een alimentatieberekening laten maken. Als je een aparte rechtszaak over de alimentatie wilt voeren, bijvoorbeeld omdat je na je scheiding alsnog alimentatie wilt vragen, betaal je de kosten voor de advocaat en de rechter. Dit is het griffierecht. Als je de kosten van de advocaat niet helemaal kunt betalen, kun je in sommige gevallen rechtsbijstand aanvragen. De overheid betaalt dan een deel van de kosten. Dit heet een toevoeging. Je betaalt dan wel een eigen bijdrage. Hoeveel je betaalt, hangt af van je inkomen en vermogen.kan ik rechtsbijstand krijgen?

7. Wat kan je doen als je ex-partner geen alimentatie (meer) betaalt?

zeven vragen over alimentatieAls één van de twee weigert kinder- of partneralimentatie te betalen of een betalingsachterstand heeft, dan kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in Rotterdam worden ingeschakeld. Het LBIO kan de alimentatie innen bij de betalende partij en betalen aan de ontvangende ex-partner of kind. Het LBIO kan beslag leggen op salaris, een uitkering of spullen van de betalende ouder. Let op! de hulp van het LBIO is niet gratis. Kijk voor meer informatie op LBIO.nl

Zeven vragen over alimentatie

We hebben hier slechts 7 vragen over alimentatie behandeld. Natuurlijk zijn er veel meer vragen en antwoorden. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. neem contact op

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding. Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde. Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen