Ruzies over alimentatie

Ruzies over alimentatie lopen hoger op, kinderen de dupe; zo opende Het Parool gisteren. Hoge alimentatiebedragen en de ingewikkelde berekening leiden tot ruzies tussen ex-partners en wanbetaling. In Amsterdam, met veel gescheiden partners, levert dat honderden vechtscheidingsdossiers op.

parool alimentatieHet aantal nederlanders dat geen alimentatie meer betaalt is tussen 2008 en 2014 met bijna negentig procent toegenomen. Het aantal geschillen nam toe van ruim 7700 tot 14.512 vorig jaar. Wanbetaling is een probleem dat zich ook in Amsterdam veelvuldig voordoet.

Amsterdam in top 10

Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) is door de overheid aangewezen om bij achterstallige alimentatie te bemiddelen en eventueel over te gaan tot inning van de achterstand en de alimentatie. Zij krijgen steeds meer verzoeken binnen van ex-partners die
aangeven geen of onvoldoende alimentatie van hun alimentatieplichtige ex te ontvangen. Ook in de stad is het een nijpend probleem. Amsterdam staat in de top 10 van Nederlandse gemeentes met relatief gezien de meeste gescheiden personen.

Wanbetalers

kinderalimentatieVolgens het laatste meetmoment, in 2013, waren er in Amsterdam 282 dossiers bij het LBIO in behandeling wegens wanbetaling. In acht op de tien gevallen gaat het dan om kinderalimentatie. Alle andere aanvragen hebben betrekking op partneralimentatie. Amsterdamse wanbetalers behoren eigenlijk gemiddeld 194 euro per maand aan kinderalimentatie te betalen, blijkt uit een analyse op cijfers van het LBIO die in handen zijn van het dataplatform LocalFocus.

€ 7000,- per maand

wanbetalers scheidenBij partneralimenatie ligt dat bedrag een stuk hoger: ex-partners die geen alimentatie meer van hun man (in zo’n 98% van de gevallen is de alimentatieplichtige een man) ontvangen, lopen gemiddeld 783 euro per maand mis. Het hoogste bedrag voor partneralimentatie dat een Amsterdamse wanbetaler hoort te betalen is 7.000 euro per maand. Dat is een stuk hoger dan het hoogste bedrag voor kinderalimentatie: 1.057 euro per maand.

Bemiddeling

alimentatie ruzieAls de wanbetalende partner nadat het LBIO een brief heeft gestuurd binnen een paar weken alsnog de alimentatie overmaakt, sluit het bureau het dossier. Door meer te focussen op bemiddeling tussen de partners, waren er de afgelopen tijd dan ook iets minder ‘zaken’. Die daling startte in 2011, maar is (nog) miniem. In Amsterdam is hoogstens sprake van een schommeling. In 2013 werden ruim twee procent minder zaken aangemaakt over wanbetalende Amsterdammers dan in 2010, maar in 2011 en 2012 waren het er juist meer.

Oorzaken

kinderen dupeDe economische crisis wordt vaak genoemd als oorzaak van het toenemende aantal wanbetalers, maar experts zijn het er over eens dat dit zeker niet de belangrijkste oorzaak is. Ook volgens onderzoekster Bregje Dijksterhuis is de groep die daadwerkelijk de alimentatie niet kan betalen heel klein. Dijksterhuis is als onderzoeker verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam en gespecialiseerd in alimentatie. ‘Veruit de meeste mensen vinden dat ze te veel alimentatie betalen, ofwel het is ze niet duidelijk waarom ze alimentatie moeten betalen. Meer dan een derde zegt het niet eens te zijn met de hoogte van de alimentatie ofwel de alimentatieberekening niet te begrijpen. Door dat onbegrip is het draagvlak en dus de betalingsbereidheid laag.’

Wetsvoorstel

alimentatie ruziesExperts zoeken de oplossing dan ook in een alimentatiesysteem dat zo eenvoudig is dat iedereen vanaf de bank een berekening kan maken. Begin dit jaar dienden de VVD en PvdA een wetsvoorstel in om zo’n vereenvoudiging mogelijk te maken. Dat voorstel ligt op dit moment voor advies bij de Raad van State. (Bron, Het Parool; Priscilla Tienkamp)

Alimentatieberekening SOS

alimentatie kinderenWij, van Stichting Oprecht Scheiden, kunnen ook een alimentatieberekening voor je maken. Nog wel niet zo makkelijk dat je het vanaf de bank kan doen, zoals in het wetsvoorstel, maar wel grondig. Bel ons voor meer informatie 0900-588 88 88. Of klik hier om direct een berekening te laten maken.

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
pim
Door

pim

op 03 Dec 2018

Dankjewel voor dit artikel over alimentatie. Idnerdaad heel vervelend wanneer ouders ruzieen over alimentatie. Het is belangrijk dat de zorglast niet disproportioneel bij een van de ouders terecht komt, maar ook de financiele last moet gedeeld worden.

Normand Jones, mediator en coach
Door

Normand Jones, mediator en coach

op 03 Dec 2018

Helemaal mee eens Pim! Dat het niet verdelen van de financiele last ook tot grote problemen kan leiden wordt nog wel eens vergeten als het gaat om de zorg.

Reactie plaatsen