Kids de hele vakantie bij jou? | Kan je dan minder alimentatie betalen?

Kids de hele vakantie bij jou? | Kan je dan minder alimentatie betalen?

Zijn jullie kids de hele vakantie bij jou? Dan kan je je wel eens afvragen of er dan niet een wijziging van de alimentatie moet plaatsvinden. Van een client kregen we hierover de volgende vraag:

Mijn ex en ik hebben het een en ander vastgelegd in een convenant betreft alimentatie en wanneer de kids in de vakanties bij wie zijn. Nou heeft mijn ex een nieuwe baan, waardoor zij in de vakanties moet werken. Zij wil nu graag dat de kids bijna alle vakanties bij mij zijn. Natuurlijk vind ik dat prima en wil ik de kids meer bij me hebben, maar is het dan ook zo, dat ik minder kinderalimentatie kan gaan betalen? Aangezien ik in die situatie meer kosten met de kids maak?

Uitgangspunt is dat je met elkaar mag afspreken wat jullie zelf willen. Als jullie daar niet uitkomen zijn er daarna twee mogelijkheden.

Alimentatieberekening bij echtscheiding

De eerste mogelijkheid die je hebt als jullie samen niet tot een goede beslissing kunnen komen is een alimentatieberekening laten maken. Om te kunnen bepalen wat redelijk is in jullie situatie is een alimentatieberekening handig. De uitkomst van de berekening kan je dan als houvast gebruiken. Je bent niet verplicht je aan de uitkomst te houden. Het is een richtlijn. Je mág je natuurlijk wel aan het bedrag houden dat uit de berekening komt. Dat bepalen jullie zelf.

Rechter doet uitspraak over de scheiding

Het kan ook zo zijn dat jullie een berekening hebben laten maken maar er tóch niet samen uitkomen. Dan kan je de rechter vragen een uitspraak te doen. De rechter maakt dan dezelfde berekening zoals wij die ook maken (met behulp van de Trema-normen) en stelt aan de hand van de uitkomst een alimentatiebedrag vast. Enige verschil is dat jullie nu wél verplicht zijn je te houden aan de uitspraak van de rechter. Je hebt dus minder keuzevrijheid. Maar soms is dat de enige manier om tot een beslissing te komen.

3 mogelijkheden om de alimentatie te wijzigen

Dus: als je het gevoel hebt dat het alimentatiebedrag niet redelijk is, zijn er drie mogelijkheden:

  1. overleg met je ex-partner
  2. alimentatieberekening laten maken
  3. naar de rechter

Wat is een redelijk bedrag aan alimentatie?

Hoe bepaal je wat een redelijk bedrag is. Daarbij kan je twee uitgangspunten nemen:

  1. hoeveel hebben je kinderen nodig. Ook wel genoemd; de behoefte, en
  2. hoeveel kan er worden betaald. Ook wel genoemd: de draagkracht.

Het laagste bedrag van deze twee (dus van draagkracht of behoefte) wordt aangehouden als alimentatie. Dus even een voorbeeld: als je kinderen € 500,- per maand kosten, maar je kan maar € 300,- betalen, dan zal de alimentatie € 300,- zijn. Hieruit kan je dus gelijk afleiden dat alles wat te maken heeft met je draagkracht (zoals samenwonen, afbetalen lening, de hoeveelheid tijd dat de kinderen bij je zijn) effect heeft op de mogelijkheden om alimentatie te betalen.

Alimentatiebedrag wijzigen?

Hoe vaak je de alimentatie wilt aanpassen naar de veranderende omstandigheden, mogen jullie ook weer zelf bepalen. Als jullie er niet uitkomen kan ook hier weer de rechter een uitspraak doen. De rechter zal wel zo veel mogelijk het belang en de zekerheid voor de kinderen vooropstellen. Dus veel en kleine wijzigingen zal een rechter niet snel toekennen. Ook moet je je dan afvragen of de kosten van de advocaat (om naar de rechtbank te gaan) niet hoger zijn dan het alimentatiebedrag waar het over gaat. Er zijn wel zaken bekend waarin duizenden euro’s betaald werd aan de advocaat in een ruzie over € 25,- meer of minder alimentatie.

Kortom

Kortom: beste oplossing: denk samen na over de redelijkheid van de afspraken en denk vooral in het belang van de kinderen. Voor de zekerheid toch ook nog even de link naar de mogelijkheid om een berekening te laten opstellen: alimentatieberekening maken

Kids de hele vakantie bij jou? | Kan je dan minder alimentatie betalen?

En dan de vraag waar we mee zijn begonnen: als de kinderen de hele vakantie bij jou zijn, kan je de alimentatie daar dan op aanpassen. Ja, dat zou in principe kunnen. Maar je moet wel rekening houden met de zaken zoals hierboven genoemd. Neem anders even contact met ons op. We zoeken dan gratis uit wat voor jou de beste mogelijkheid is.

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen