Co-ouderschap en echtscheiding

10 stappenplan bij echtscheiding ouderschapsplan

Wat is co-ouderschap bij echtscheiding?

Bij co-ouderschap deel je, na je scheiding, de dagelijkse zorg en opvoeding van de kinderen zoveel mogelijk. Je kind woont dan afwisselend bij jou en je ex-partner. Je neemt allebei de opvoeding en verzorging van jullie kind op je.

Als co-ouder een ouderschapsplan maken?

ouderschapsplan zelf maken

Hoe regel je co-ouderschap na je scheiding?

Je spreekt over co-ouderschap als je na de scheiding beiden ongeveer evenveel tijd wilt besteden aan de opvoeding van je kinderen. Co-ouderschap is niet een juridische term. Dit betekent dat je het woord co-ouderschap niet apart hoeft op te nemen in het ouderschapsplan. Je kan dus niet zoiets opstellen als een co-ouderschapsplan. Er is sprake van co-ouderschap als je een tijdverdeling opstelt met betrekking tot de verzorging van de kinderen waarin jullie ongeveer allebei een gelijk aandeel van de tijd hebben. In de Zorg- en Contactregeling (ook wel omgangsregeling genoemd) die aan het ouderschapsplan wordt vastgehecht wordt de dagelijkse verdeling opgenomen. Zo regel je het co-ouderschap.

zelf ouderschapsplan opstellen

Co-ouderschap opnemen in het ouderschapsplan

Als je de zorg voor de kinderen na de scheiding ongeveer gelijk verdeelt heet dat co-ouderschap. En als je de gewenste verdeling in het ouderschapsplan opneemt is dat voldoende om te kunnen spreken van co-ouderschap. Hoe je zo'n ouderschapsplan het beste kan opstellen leggen we je uit op een andere pagina. Klik hieronder voor meer informatie.

Samen een ouderschapsplan maken?

En wil je direct je hele scheiding regelen?