Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant is het document waarin alle afspraken worden opgenomen met betrekking tot je scheiding. Alimentatie, de woning, pensioen, bankrekeningen, kinderen; alle afspraken die je met elkaar maakt kan je opnemen in een echtscheidingsconvenant. Het convenant wordt door de advocaat, samen met het verzoekschrift, ingediend bij de rechtbank. 

knappe vrouw

Wat staat er in het echtscheidingsconvenant?

In het echtscheidingsconvenant kan je alles opnemen dat je met elkaar wilt afspreken over de scheiding. Bijvoorbeeld de verdeling van je woning. Hoe verdeel je je pensioen? Wat doen jullie met de gezamenlijk rekening? Wat spreken jullie af over alimentatie? Wat regelen jullie voor de kinderen? En omdat je aan zoveel moet denken hebben wij een overzicht voor je gemaakt. Via de button hieronder kan je daar meer over lezen.

Gratis overzichtelijk echtscheidingsconvenant?

hand typt convenant op laptop

Hoe kan je een echtscheidingsconvenant opstellen?

Je kan een echtscheidingsconvenant laten opstellen door een advocaat, door een mediator, door een notaris, of je kan het zelf doen. Wij hebben een mooie tussenoplossing voor je bedacht. Met onze gratis toepassing maak je, aan de hand van een vragenlijst, een concept convenant. Onze mediators bespreken dit met jullie, zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Daarna regelen we de volledige scheiding bij de rechtbank. Proberen?

vrouwe justitia

Moet het echtscheidingsconvenant naar de rechtbank?

De echtscheiding is officieel op het moment dat de gemeente de beschikking van de rechtbank heeft ingeschreven. De scheiding gaat dus eerst naar de rechtbank. De rechter doet uitspraak (dat heet de beschikking). De datum van uitspraak is dus NIET de officiele datum van de echtscheiding. De beschikking van de rechtbank wordt daarna door de advocaat ingeschreven bij de gemeente. Pas de datum van inschrijving bij de gemeente is de officiele datum van de scheiding. De gemeente stuurt je hiervan een brief. Dat heet de kennisgeving.

kinderen spelen met water

Heb ik ook een ouderschapsplan nodig?

Als je gaat scheiden en kinderen hebt, dan heb je niet alleen een echtscheidingsconvenant maar ook een ouderschapsplan nodig. Daarin neem je alle afspraken op die betrekking hebben op de kinderen. Dit geldt alleen voor minderjarige kinderen. Als je kinderen 18 of ouder zijn hoef je dus geen ouderschapsplan meer op te stellen. Het ouderschapsplan wordt samen met het echtscheidingsconvenant ingediend bij de rechtbank.

convenant wordt ondertekend

Wat is de definitie van een convenant?

En wil je meer weten over wat een echtscheidingsconvenant in de juridische zin van het woord precies is? Dan kan je dit even nalezen op wikipedia. Daar geven ze een definitie van het woord convenant.