Scheiden zonder ruzie | Het kan écht hoor

Scheiden zonder ruzie | Het kan écht hoor

Scheiden zonder ruzie wil iedereen wel en toch lukt het maar weinig mensen. Hoe kan dat? En wat kan je doen om te voorkomen dat je tijdens je echtscheiding alsnog in een gevecht eindigt waar je helemaal niet op zat te wachten. Als vrienden uit elkaar. Dat moet toch kunnen. En uit ervaring weten wij dat dit ook echt mogelijk is. Hoe je dat aanpakt lees je hier. Geen garanties 😉 maar wel een mooi houvast waarmee je de kans op meningsverschillen zo klein mogelijk maakt. En als je wat wilt weten over je eigen scheiding, neem dan even contact op met mijn collega Sandra. Zij weet alles over scheiden en kan je zeker verder op weg helpen.

Stress over de echtscheidingsregels

vrouw heeft stress over scheidingHet allereerste verwarrende punt is dat je je gaat afvragen wat de wetten en regels zijn over echtscheiding. Dat is stressvol, want ten eerste denk je dat je het niet weet, en ten tweede ben je bang dat je info mist. En wat doe je als je info nodig hebt, dan ga je het even googelen (of googlen?). En dan ben je nog verder van huis, want het wordt alleen maar onduidelijker en stressiger. Het goede nieuws is: het is jullie scheiding, jullie leven, en jullie bepalen wat jullie willen afspreken. Natuurlijk zijn er wetten en regels, maar die worden pas belangrijk op het moment dat je het NIET met elkaar eens kunt worden over de afspraken.

Jullie bepalen samen wat je afspreekt: een voorbeeld

Een regel is dat er alimentatie moet worden betaald. Maar als je dat nou allebei niet wilt? Dan hoeft het niet. Dat bepalen jullie namelijk zelf. Als 1 van jullie wél alimentatie wil ontvangen en de ander wil niet betalen? Ja, dan zijn er regels waar je je aan moet houden. En die kan je dan als uitgangspunt nemen.

De scheidingsafspraken moeten redelijk zijn

Hoewel het uitgangspunt is dat je alles samen mag beslissen, zijn er wel randvoorwaarden. De afspraken moeten wel redelijk zijn. Ook moet het duidelijk zijn dat jullie allebei echt achter de afspraken staan. Je kan dus wel afzien van partneralimentatie, maar dan moet dat wel heel duidelijk worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Voor de rechter moet het duidelijk zijn dat er geen zaken worden vastgelegd waardoor 1 van jullie ontzettend benadeeld wordt.

Met elkaar eens? Dan is de scheiding niet ingewikkeld

handen schudden met elkaar eensDus zolang je samen afspraken maakt waar je het allebei mee eens bent, dan is het vrij makkelijk om een echtscheidingsconvenant te maken. In het convenant worden alle afspraken vastgelegd, op een juridisch goed omschreven manier, zodat het niet voor meerdere uitleg vatbaar is. Jullie geven dus aan wat je wilt afspreken, en dit wordt juridisch vastgelegd.

Wát moet er allemaal worden afgesproken

Maar hoe weet je nu wat je allemaal wilt afspreken. Ook dat is vrij stressverwekkend. Vergeet je niets? Heb je de belastingdienst niet volgend jaar op de stoep? Wat regel je voor het huis? En de pensioenen? Ook als je het allemaal zelf mag bepalen, wil dat nog niet zeggen dat je weet wat je moet doen. (en wil je nu al wat lezen over deze onderwerpen? Dat kan met deze links; echtscheiding en aangifte belastingdienst ; verdeling van pensioen bij echtscheiding ; je koopwoning en je scheiding, waar moet je op letten?

Een oplossing voor de stress

Voor deze keuzestress hebben wij een handige oplossing bedacht. We hebben een vragenlijst gemaakt waarmee je langs alle punten van je scheiding wordt geleid. Over ieder onderwerp van de scheiding stellen we je een aantal vragen. Zo kom je vanzelf langs alle punten waarover je moet nadenken en beslissingen moet nemen. Met de antwoorden die je geeft heb je een raamwerk voor een passend echtscheidingsconvenant. Je weet dan in ieder geval waarover je beslissingen moet nemen.

Hoe neem je nou de juiste beslissingen?

Maar nu je weet waarover je moet beslissen weet je natuurlijk nog niet direct wat dan de inhoud van die beslissingen moet zijn. Bijna alles bij je scheiding hangt met elkaar samen. En ook dat geeft stress. Een beslissing over je woning heeft een rechtstreeks effect op de alimentatie, en andersom. Hoe weet je wat wijsheid is in jullie geval? Hoe komen jullie er financieel het beste uit?

We begeleiden je scheiding

Je kan de vragenlijst zien als het beginpunt voor het regelen van de scheiding. Ook als je op een aantal vragen de antwoorden (nog) niet weet, is het handig. Je begint gewoon met invullen. Loop je ergens vast? Dan stel je ons per mail of telefoon je vraag. Dat is allemaal gratis en je hoeft niet bang te zijn dat er een verplichting ontstaat of kosten gaan lopen. Je kan er ook voor kiezen de vragen waarop je nog geen antwoord hebt even over te slaan. Dan kom je er later op terug. Je kan de vragenlijst zelf invullen en daarna bespreken met je partner. Je kan het ook samen invullen, net wat jullie prettiger vinden.

Prettige e-mailondersteuning en bijzonder overzichtelijke online dienst die veel keuzes makkelijk helpt bespreken en maken. Aafke, april 2019. En voor meer reviews: wat vinden anderen

De afspraken over de scheiding vastleggen

Aan het einde van de vragenlijst druk je op verzenden. Je krijgt dan een eerste concept van het echtscheidingsconvenant in je mailbox. Dit is helemaal gratis en zonder verplichtingen. Het concept dat je hebt ontvangen is opgesteld naar aanleiding van je antwoorden. En je moet het echt zien als een eerste concept. Dit is het uitgangspunt van waaruit je verder kunt gaan met de scheiding. Je kan het gebruiken als praatstuk om met je partner verdere afspraken te maken. Je kan het ook gebruiken om te zien op welke punten je nog meer informatie nodig hebt voordat je de juiste beslissingen kunt nemen.

Scheiden zonder ruzie

Nadat je op verzenden hebt geklikt ontvang je dus het echtscheidingsconvenant in je mailbox. Daarbij ontvang je een mailtje van ons, waarin we je vragen of je verder wilt met de afhandeling van de scheiding. Op dat moment kan je ons opdracht geven om de scheiding verder te gaan regelen. We infomeren je gelijk ook over de kosten die je vanaf dat moment gaat maken als je met ons verder wilt. En wil je dat niet? Even goede vrienden. We zijn je dan graag van dienst geweest met een mooie eerste aanzet voor het scheiden zonder ruzie.

Many thanks to the team for this wonderful service. Your advice and discretion has made this process so much easier. We are completely amazed at how easy and speedily everything was done. Much appreciated. Liesl, mei 2019

Wat kan je verder van ons verwachten

Als jullie hebben besloten dat we de scheiding voor jullie kunnen gaan regelen, dan gaan we jullie eerste concept nakijken en voorzien van tips en aanvullingen. Jullie ontvangen dan een aangepast concept met een uitnodiging voor een gesprek. In dat gesprek nemen we de hele scheiding uitgebreid door. Alle voors- en tegens van jullie keuzes gaan we doornemen en doorrekenen. We zorgen er voor dat jullie geen afspraken maken die niet kunnen, of die slecht uitpakken voor 1 van jullie. Jullie kunnen al je vragen stellen en we geven mooie maatwerk oplossingen. Natuurlijk zijn er soms ook zaken waarover jullie het niet echt eens kunnen worden. We begeleiden jullie dan naar een goede oplossing. Pas als jullie allebei tevreden zijn nemen we de volgende stap, namelijk het indienen van de scheiding bij de rechtbank. Met deze link kan je ons stappenplan even bekijken.

Wat wil je zelf

Wij krijgen heel vaak de vraag: wat zijn de regels voor partneralimentatie. We leggen dan uit dat de regels pas om de hoek komen kijken als je het met elkaar niet eens kunt worden. Dat brengt rust. Je kan dan vanuit je eigen situatie kijken wat jullie een mooie oplossing vinden. Je redeneert vanuit jullie relatie, en meer vanuit je hart, dan vanuit opgelegde regelgeving. Dat is een recept voor minder ruzie. De regels kunnen een gevoel van onrust en stress opleveren. Daarmee ga je makkelijk voorbij aan jezelf en je partner. Wat vinden jullie, daar gaat het om. Hoe willen jullie je leven na de scheiding vormgeven. Als je duidelijk kunt aangeven hoe je het zelf zou willen, dan is het naar je partner ook makkelijker communiceren. Scheiden zonder ruzie kan dan écht.

Hoe ga je naar de vragenlijst

Om de vragenlijst te kunnen invullen kan je eerst een account aanmaken. Ook met het aanmaken van het account verplicht je je tot niets. Met deze link ga je rechtstreeks naar de pagina om je account te maken

Na het invullen van een paar gegevens krijg je een eigen account. Daarmee krijg je toegang tot een schat aan informatie. Waaronder een keuzemenu. Je kan dan een echtscheidingsconvenant opstellen, of een ouderschapsplan (dat heb je nodig als jullie minderjarige kinderen hebben) of allebei. Ook vind je makkelijke templates en uitgebreide info over scheiden.

Alles nog even in een schema

In het schema hieronder kan je zien hoe onze werkwijze is. Als er iets niet duidelijk is kan je altijd even contact met ons opnemen. We doen ons best om je vraag nog dezelfde dag te beantwoorden. Stel hier je vraag rechtstreeks.

Loading...

Loading…

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen