Internationale relaties | wanneer kan ik in Nederland scheiden?

Internationale relaties | wanneer kan ik in Nederland scheiden?

Wat zijn internationale relaties? Hoe weet je of je in Nederland kunt scheiden? En wat zou een goede reden zijn om in Nederland te scheiden? Steeds vaker hebben mensen een relatie met een internationaal karakter. Dat is vrij duidelijk als een van jullie een andere nationaliteit heeft. Maar ook als je bijvoorbeeld een huis in het buitenland hebt. Of voor een langere periode in het buitenland woont. Ook dan kan je je relatie internationaal noemen. We kunnen ook een vergoeding voor je aanvragen voor de kosten van de echtscheiding. Ook vanuit het buitenland.

Met de vergoeding die de Stichting voor me heeft aangevraagd kon ik toch scheiden. Ik dacht dat het veel meer zou kosten. Bedankt Sandra, dat jullie me hier op hebben gewezen. Scheelde me duizenden euro’s. Harm, Javea Spanje, 13 okt

Wat zijn de gevolgen van een internationale scheiding

Je moet er rekening mee houden dat de wettelijke regels voor huwelijken en geregistreerd partnerschappen in het buitenland waarschijnlijk anders zijn. Dit kan effect hebben op de rechtspositie van jullie kinderen, vermogen of op wie je erfgenamen zijn. Ook voor een scheiding kan het feit dat je een internationale relatie hebt een groot verschil maken.

Heb jij een internationale relatie?

Wil je checken of voor jouw huwelijk of geregistreerd partnerschap misschien de wettelijke regels van een ander land van toepassing zijn? Dan is het eerst van belang om na te gaan of er sprake is van een internationale relatie. Kan je op één of meer vragen ‘ja’ antwoorden? Dan heb je mogelijk te maken met buitenlands recht. Heb jij en/of je partner

  • een niet-nederlandse nationaliteit?
  • bezittingen in het buitenland? (bv woning of bankrekening)
  • in het buitenland gewoond?
  • in een ander land getrouwd?

Geldend recht bij echtscheiding buitenland

Als je in Nederland bent getrouwd of voor een geregistreerd partnerschap hebt gekozen, geldt meestal het Nederlands recht. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. In sommige gevallen is het recht van een ander land van toepassing. Het is soms lastig te achterhalen welk recht voor jouw situatie geldt.

Internationale relaties | wanneer kan ik in Nederland scheiden?

Ben je in het buitenland getrouwd? Heb je een partner uit een ander land? Wonen jullie in het buitenland? In al deze situaties is het toch mogelijk om in Nederland de echtscheiding aan te vragen. Zelfs als jullie beiden in een ander land wonen is het mogelijk om in Nederland te scheiden. Ook zonder dat je naar Nederland toe hoeft te komen voor de procedure. Dat komt omdat we jullie echtscheiding volledig per post, skype en mail kunnen afhandelen. Je hoeft dus niet naar kantoor of de rechtbank te komen. Dat is vooral handig als je in het buitenland woont.

Welke documenten heb je nodig voor een buitenlandse scheiding?

Om je scheiding in Nederland te kunnen regelen hebben we nodig:

  • je originele huwelijksakte, of een uittreksel uit het huwelijksregister
  • een proof of residency (een bewijs van je adres in het buitenland)
  • een kopie van je ID
  • een echtscheidingsconvenant (kan je via deze link gratis maken)

Is er een vergoeding van de kosten van de scheiding mogelijk?

Ook vanuit het buitenland kunnen we rechtsbijstand voor je aanvragen. Dat is een vergoeding van de kosten van de echtscheiding. Omdat de echtscheidingsprocedure in Nederland voor de rechtbank komt, is het mogelijk om de vergoeding van de kosten van de scheiding aan te vragen. Je inkomen moet dan wel lager dan een bepaalde grens zijn. Met deze link naar de Raad voor Rechtsbijstand kan je de vereisten even nakijken. Het aanvragen kunnen wij voor je doen. Je kan dat niet zelf omdat alleen rechtshulpverleners dit kunnen aanvragen. Vul hier het aanvraagformulier voor de vergoeding in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Wij zoeken het gratis voor je uit!

Of het de beste keuze is om in Nederland te scheiden hangt ook van een aantal andere zaken af. Wil je hier gratis advies over? Stuur ons dan even een bericht. Dan zoeken wij voor je uit of het in jullie specifieke geval handig is om in Nederland de echtscheiding aan te vragen. Dit is ons contactformulier.

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Eduard Kristelijn
Door

Eduard Kristelijn

op 17 Aug 2018

Van 1966 tot 1983 ben ik getrouwd geweest in gemeenschap van goederen. Tijdens ons huwelijk heb ik pensioen opgebouwd en de wettelijke pensioenpremie betaald. Ook heb ik een gouden handdruk meegekregen. Volgens mij valt dit buiten de gemeenschap. Ook heb ik acht pensioen jaren ingekocht bij mijn werkgever. Ik krijg al meer dan 7 jaar mijn pensioen. Ik woon in België en mijn ex in Nederland. Kortgeleden kreeg ik een brief van de advocaat van mijn ex-vrouw waarin staat dat zij alsnog aanspraken wil maken op de helft van het pensioen. Van het pensioenfonds kreeg ik bericht dat dit berekend moet worden. Het is dus niet gewoon de helft. Zou u kunnen uitzoeken wat juist is. Met vriendelijke groet, Eduard Kristelijn.

Normand Jones, mediator en coach
Door

Normand Jones, mediator en coach

op 06 Sep 2018

Beste Eduard, ik zal via mail even contact met je opnemen om de precieze ins- en outs door te nemen. Vaak wordt er bij een scheiding vergeten om het pensioen goed te regelen. Dat kan hele vervelende gevolgen hebben in de toekomst. Omdat dit tijdens de scheiding vaak nog de ver-van-mijn-bed-show is, wordt er regelmatig te weinig nagedacht over de consequenties die bepaalde keuzes hebben in de toekomst. Ik zie regelmatig situaties voorbij komen waarbij de beide ex-partners elkaar jaren niet hebben gezien of gesproken, maar nu door het pensioen, toch weer verplicht worden de zaken alsnog met elkaar te regelen.

Reactie plaatsen