Pro deo scheiden | Is dat gratis? | En geldt dit ook voor jou?

Pro deo scheiden | Is dat gratis? | En geldt dit ook voor jou?

Wat is pro deo scheiden eigenlijk precies? Pro deo betekent dat je de advocaatkosten van je echtscheiding door de overheid krijgt vergoed. Per jaar doen ruim 30.000 Nederlanders een beroep op de Raad voor Rechtsbijstand om de kosten van de echtscheidingsadvocaat te vergoeden. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens liggen. Deze normbedragen stelt de Raad voor Rechtsbijstand ieder jaar opnieuw vast. Wil je het formulier gelijk invullen? Dat kan natuurlijk ook: vergoeding rechtsbijstand aanvragen

Hoe kom ik in aanmerking voor een pro deo echtscheiding?

Denk je dat het te duur voor je is om te scheiden? Dan kunnen we een vergoeding voor je aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand voor de kosten van je echtscheiding. Deze vergoeding aanvragen kan je niet zelf doen. Dat moet je rechtshulpverlener voor je doen. (zoals wij dus bijvoorbeeld 😉 ). Zit je met je inkomen en vermogen onder de grens voor rechtsbijstand? Dan kan je het aanvraagformulier invullen. Wij sturen dat voor je naar de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad gaat je inkomen dan controleren bij de belastingdienst. De Raad heeft ongeveer 2 weken nodig om een beslissing te nemen op je aanvraag. De uitslag ontvang je rechtstreeks van de Raad per post. En woon je in het buitenland? Dan ontvangen wij de beslissing van de Raad en sturen we je een mail met de uitslag.

Kan je een pro deo scheiding regelen vanuit het buitenland?

advocaat regelt pro deo scheidingOok vanuit het buitenland kan je een vergoeding van de kosten van je scheiding aanvragen. De Raad voor Rechtsbijstand heeft dan een aantal gegevens over je inkomen nodig omdat de Raad dit niet kan opvragen bij de Belastingdienst. Ook als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, en in het buitenland woont, kan je de vergoeding aanvragen. Zolang de procedure in Nederland is, dan kan je aanspraak maken op de vergoeding. Dus komt je scheiding voor de Nederlandse rechter? Dan kan je de vergoeding aanvragen. Zo hebben wij bijvoorbeeld cliënten uit Senegal, China, Equador, VS, Canada, Marokko, India, Thailand, Suriname, Aruba, Engeland. Als het inkomen en vermogen onder de grenzen van de Raad is, dan kunnen we de vergoeding vanuit het buitenland aanvragen. En dat gaat allemaal per mail. Voor meer informatie kan je ook even deze pagina doorlezen: Kan ik scheiden zonder naar Nederland te reizen?

Wat is het verschil tussen pro deo en rechtsbijstand?

Pro deo en rechtsbijstand zijn eigenlijk hetzelfde. Het zijn andere woorden voor hetzelfde begrip. Een vergoeding van de overheid als je zelf de kosten van de procedure niet kan betalen. In dit geval de echtscheidingsprocedure. Pro deo gebruik je meer als je wilt aangeven dat de advocaat werk voor je doet onder de regeling van de rechtsbijstand. Je hebt dan een pro-deo advocaat. De advocaat wordt betaald door de Raad voor Rechtsbijstand. De regeling waarin dit allemaal staat heet rechtsbijstand.

Wat is gesubsidieerde rechtsbijstand?

Gesubsidieerde rechtsbijstand is hetzelfde als rechtsbijstand en dus ook als pro deo. Dus om het even duidelijker te maken: al deze woorden betekenen dat je een vergoeding van de overheid kunt krijgen voor de kosten van de procedure:

  • rechtsbijstand
  • gesubsidieerde rechtsbijstand
  • pro deo

In dit rijtje hoort NIET thuis: de rechtsbijstandverzekering

Ik dacht dat ik geen recht had op rechtsbijstand. Omdat ik geen rechtsbijstandverzekering had. Blijkt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Wel verwarrend hoor die zelfde namen! Gelukkig vertelde Sandra me dat ik met mijn inkomen gewoon rechtsbijstand kreeg. Suzie, 34 jaar

Wat is het verschil tussen pro deo en een rechtsbijstandsverzekering?

vrouw achter computer zoekt pro deoEen rechtsbijstandverzekering is een verzekering die je kan hebben afgesloten voor juridische kosten. Hiervoor betaal je zelf een verzekeringspremie. Soms valt daar ook een echtscheiding onder, maar niet altijd. Deze verzekering staat los van je inkomen. Heb je een rechtsbijstandverzekering? En de kosten van een scheiding vallen onder de voorwaarden van je verzekering? Dan zal de verzekering (een deel van) je kosten vergoeden. Per verzekeringsmaatschappij is dit verschillend. Meestal heb je de keuze om je op meerdere gebieden te verzekeren. Je bent dus met een rechtsbijstandverzekering niet automatisch voor ieder conflict verzekerd. Check daarom vooraf goed of echtscheiding wel onder de voorwaarden valt. En moet je nog een verzekering afsluiten? Dan kan je handig even checken welke verzekering het beste bij jou past via de vergelijkingssites van Independer of Rechtsbijstandverzekering vergelijken 

Wat is de Raad voor Rechtsbijstand?

De Raad voor Rechtsbijstand is de instantie die de aanvragen voor rechtsbijstand beoordeelt en verstrekt. Niet alleen op het gebied van scheidingen, maar ook bij strafzaken, vreemdelingenzaken enzovoorts. Daarnaast geeft de Raad voor Rechtsbijstand ook advies bij het oplossen van juridische problemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan consumentenzaken, zaken met de overheid, ontslag, huurwoning,  schulden en andere problemen. Als je meer interesse hebt in de Raad voor Rechtsbijstand kan je hier hun jaarverslag downloaden: raad voor rechtsbijstand jaarverslag

Een High Trust overeenkomst met de Raad voor Rechtsbijstand, wat is dat?

Omdat wij jaarlijks vele aanvragen voor Rechtsbijstand naar de Raad sturen hebben wij een High Trust overeenkomst met de Raad. In de High Trust overeenkomst staan de samenwerkingsafspraken met de Raad. Wil je meer lezen hierover? Dan verwijzen we je naar de pagina van de Raad die gaat over High Trust.

Wat is een advocaat van onvermogen bij echtscheiding?

Een advocaat van onvermogen is een ander woord voor een pro-deo advocaat. Deze term kan dus ook worden opgenomen in het rijtje: pro-deo, rechtsbijstand, gesubsidieerde rechtsbijstand, advocaat van onvermogen. Het betekent allemaal hetzelfde, namelijk dat de overheid een groot deel van de kosten van de scheiding vergoedt. Wil je de vergoeding voor de kosten van de echtscheiding aanvragen? Klik dan even op deze link. Dan ga je rechtstreeks naar het aanvraagformulier.

hand met pen schrijft goedgekeurdHoe regel je een pro deo advocaat?

Het regelen van een pro deo advocaat is bijzonder eenvoudig. Check hieronder even of je inkomen en vermogen onder de grenzen vallen. Is dat het geval? Dan vul je het aanvraagformulier in. Wij versturen dit voor je naar de Raad voor Rechtsbijstand. ( De aanvraag indienen kan je niet zelf doen. Dat kan alleen een rechtshulpverlener voor je doen.) De Raad beslist binnen twee weken of je een vergoeding krijgt. De Raad geeft ook gelijk aan hoe hoog de eigen bijdrage is die je zelf moet betalen. De Raad stuurt je hierover een brief.

Wat is de inkomensgrens voor een pro deo scheiding?

Ieder jaar stelt de Raad voor Rechtsbijstand de grenzen vast waaronder je inkomen en vermogen moeten liggen om aanspraak te kunnen maken op de vergoeding. Voor de exacte huidige bedragen kan je deze pagina even nalezen: vergoeding van de kosten van je echtscheiding aanvragen? In het kort komt het ongeveer hier op neer: Heb je kinderen? Dan moet je inkomen per jaar onder de € 44.000,- bruto zitten. Zonder kinderen is dat € 30.700,-. Je vermogen mag niet hoger zijn dan € 31.747,-. Ook mag de ‘opbrengst’ van de scheiding niet meer zijn dan € 18.476,- (denk bijvoorbeeld aan overwaarde op je woning).

Een eenzijdige scheiding of een echtscheiding op gezamenlijk verzoek?

Voor de aanvraag van de rechtsbijstand maakt het niet uit of je een eenzijdige scheiding aanvraagt of een gezamenlijk verzoek doet. De Raad voor Rechtsbijstand beoordeelt je aanvraag op jouw persoonlijke inkomen en vermogen. Dus niet dat van jullie bij elkaar opgeteld. Zo kan het zijn dat je getrouwd bent en een partner hebt die veel geld verdient. Als je persoonlijk echter geen inkomen hebt dan kan je toch aanspraak maken op rechtsbijstand. Dit komt omdat je persoonlijke inkomen telt.

Wanneer heb je het juridisch loket nodig?

Ook het juridisch loket kan rechtsbijstand aanvragen voor je. Net zoals alle andere advocaten, mediators en rechtshulpverleners. De rechtshulpverlener moet wel zijn aangesloten bij de Raad. Dat geldt niet voor alle rechtshulpverleners dus let daar even goed op. Het juridisch loket kan je doorverwijzen naar een advocaat als je een vechtscheiding verwacht. Is het een scheiding in overleg? Dan kan je makkelijk bij ons terecht. We helpen je snel en vakkundig. Via deze pagina kan je daar meer over lezen: hoe kan je een scheiding aanvragen?

formulier rechtsbijstand oprechtscheiden icoonZelf pro deo scheiden?

Wil je zelf ook een vergoeding van de kosten van je scheiding aanvragen? Dat kan. Klik op het icoontje hiernaast en vul het aanvraagformulier even in. Wij zorgen dan voor de rest.

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding. Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde. Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen