Wiebe en Ilse zitten in de schuldsanering | Nu willen ze scheiden

Wiebe en Ilse zitten in de schuldsanering | Nu willen ze scheiden

Wiebe en Ilse zitten in de schuldsanering. Hun financiële situatie is zo moeilijk en ingewikkeld geworden dat ze eigenlijk steeds ruzie hebben. De druk loopt zo ver op dat ze hebben besloten te gaan scheiden. Wiebe maakt zich zorgen hoe dit nu met de schuldsanering moet. Is hun bewindvoerder het er mee eens dat ze gaan scheiden? Of zal de bewindvoerder zeggen dat ze het nog maar even vol moeten houden met elkaar. Dat is geen optie. Wiebe en Ilse willen de echtscheiding zo snel mogelijk doorzetten.

Een vriend van Wiebe, Evert, is net uit de WSNP en hij weet wel zo’n beetje waar Wiebe en Ilse op moeten letten. Evert is zelf ook gescheiden terwijl hij in de schuldsanering zat. (Wsnp staat trouwens voor Wet schuldsanering natuurlijke personen). Gelukkig voor Wiebe heeft Evert zijn vragenlijstje nog op de koelkast hangen.

Hoeveel macht heeft de bewindvoerder bij scheiding?

De eerste raad die Evert aan Wiebe geeft is: luister niet naar al die verhalen! De bewindvoerder heeft financieel wel veel over je te zeggen. Maar de bewindvoerder kan NIET bepalen of je wel of niet gaat scheiden Wiebe. Dat kunnen alleen Ilse en jij zelf bepalen. De bewindvoerder kan het misschien niet verstandig vinden, maar de beslissing over de echtscheiding is persoonlijk. Daar heeft de bewindvoerder geen macht over. Het is wél handig even met je bewindvoerder te overleggen dat je van plan bent om te gaan scheiden. De bewindvoerder kan het dan even opnemen met de toezichthoudende rechter commissaris. Door vooraf afstemming te zoeken voorkom je latere verwijten.

Kijk hier even hoe je in aanmerking komt voor de WSNP (bron De Rechtspraak)

Kan ik scheiden met een heel laag inkomen?

Vooral Ilse is er niet helemaal gerust op dat het mogelijk is om te scheiden. Een scheiding kost toch duizenden euro’s? Dat is tenminste wat zij altijd hoort. Maar de mediator van Evert heeft verteld dat iedereen de mogelijkheid heeft om te scheiden. Ilse en Wiebe zijn een klein beetje gerustgesteld.

Wat gebeurt er met de kosten van je scheiding?

Omdat Ilse en Wiebe net in de WSNP zitten weten ze heel goed dat het de bedoeling is dat er geen nieuwe schulden ontstaan. Hoe gaan ze dan de kosten van de scheiding betalen? Zelf hebben ze het in ieder geval niet. Het Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) is te laag om de kosten van de advocaat en de rechtbank van te betalen.

Hoe betaal ik mijn scheiding?

Evert heeft een goede tip: vraag een vergoeding aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. Bijna alle kosten van de scheiding worden dan door de overheid betaald. Ilse kan het bijna niet geloven. Toch is het echt waar. Ilse en Wiebe kunnen bij hun mediator of advocaat het aanvraagformulier opvragen. Binnen 2 weken na het aanvragen krijgen ze bericht. Ze hoeven ieder maar € 61,- te betalen. Volgens de Raad heet dit de eigen bijdrage.

Wil jij zelf ook een vergoeding van de kosten van je scheiding? Vraag dan bij ons het aanvraagformulier even op: aanvraagformulier kosten scheiding

Wat doen we met de kosten van de verhuizing?

Wiebe heeft inmiddels een andere woning gevonden. Was niet makkelijk maar het is gelukt. Hij moet de woning wel even een verfje geven. En natuurlijk wat nieuwe spullen. Ilse en Wiebe hebben gelukkig geen ruzie gekregen over de verdeling van hun spullen. Maar nu moeten er dus wel wat nieuwe dingen gekocht. Een bank, een kaasschaaf, een bed, beddengoed, wasmachine. Flink wat kosten voor Wiebe dus. Gelukkig kan hij bij de gemeente aankloppen voor bijzondere bijstand voor de verhuizing.

Kan je huurtoeslag krijgen na de scheiding?

Het is lastig om goede woonruimte te vinden, maar nu Wiebe eindelijk wat heeft gevonden kan hij ook nog huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Op de site van de belastingdienst leest Wiebe: ‘U mag niet te veel verdienen. Woont u alleen? Dan mag u niet meer dan € 22.700 per jaar verdienen. Uw huur mag niet hoger zijn dan € 720,42.’ Wiebe maakt ook een proefberekening op de site van de belastingdienst.

Ook tijdens de schuldsanering kan je scheiden

Scheiden kan, ook tijdens de WSNP. Het is je eigen keuze en je hebt geen toestemming van de bewindvoerder nodig. Afstemming met je bewindvoerder is wel handig, maar jij en je partner beslissen zelf.

Wat kan je doen als je zelf (bijna) in de schuldsanering zit?

vrouw zit in stoel en gaat bellen

Zit je zelf in de schuldsanering? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op. Wij kunnen je scheiding voor je regelen. Als je dat wilt nemen we rechtstreeks contact op met je bewindvoerder. De totale kosten van je scheiding zijn maar € 61,- per persoon.

Handige aanvullende info

Tips en contact

Heb je tips voor Wiebe en Ilse? Laat dan hieronder even een berichtje achter. En wil je meer weten over de mogelijkheden voor je eigen situatie? Dan kan je gratis contact met ons opnemen via deze link: contact oprechtscheiden

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding. Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde. Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen