Scheiden van een partner in Thailand? Zo regel je alles op afstand!
Bij Stichting Oprechtscheiden krijgen we regelmatig vragen van mensen die willen scheiden van een buitenlandse partner, bijvoorbeeld in Thailand. Vaak vragen ze zich af of hun partner naar Nederland moet komen om de scheiding officieel te maken. Gelukkig is dat bij ons helemaal niet nodig! Of je nu in Nederland bent of je partner aan de andere kant van de wereld woont – het scheidingsproces kan volledig schriftelijk en online worden afgehandeld. Hier leggen we uit hoe dat werkt en delen we het verhaal van Karel en Dao, die met onze hulp een soepele scheiding hebben geregeld.
Karel en Dao: Het begin van de scheidingsprocedure
Karel, een klant van Stichting Oprechtscheiden, kwam bij ons met een complexe situatie. Hij was getrouwd met Dao, een Thaise vrouw met wie hij in Thailand een gezamenlijke toekomst had opgebouwd. De afgelopen jaren woonden ze echter apart, en Karel wilde de scheiding graag formeel regelen zonder dat Dao helemaal naar Nederland zou hoeven komen. Voor ons is een situatie als die van Karel en Dao een bekend terrein. Zodra Karel ons benaderde, was het onze taak om te kijken hoe we de scheiding snel en duidelijk konden regelen – ook met de culturele en taalverschillen in het achterhoofd.
Het eerste contact: stap voor stap uitleggen
Mirjam van Stichting Oprechtscheiden begon met het verzamelen van de nodige documenten. Hierbij legde ze Karel stap voor stap uit wat er nodig was. Omdat een scheiding met een buitenlandse partner soms wat extra vragen oproept, zorgden we ervoor dat alles vanaf het begin helder was.
Mirjam vroeg Karel of er nog zaken waren die verdeeld moesten worden, zoals eigendommen of pensioenrechten. In hun geval hoefden ze hier geen afspraken over te maken; de eigendommen die Karel en Dao samen hadden, zoals een huis en een auto in Thailand, zouden op naam van Dao blijven. Hierdoor konden we de procedure meteen een stuk eenvoudiger maken.
Daarnaast hielp Mirjam Karel met de vraag of zij in aanmerking zouden komen voor een vergoeding van de scheidingskosten. Wanneer een partner in het buitenland woont en een lager inkomen heeft, is er soms financiële ondersteuning mogelijk. Mirjam controleerde dit aan de hand van Karels gegevens en informeerde hem over de mogelijkheden.
Inzicht in de documenten en voorwaarden
Bij een internationale scheiding speelt de administratie een grote rol, zeker als het huwelijk in het buitenland gesloten is. In het geval van Karel en Dao vroegen we hen om hun identiteitsbewijzen en het originele huwelijkscertificaat op te sturen, waarmee we konden aantonen dat hun huwelijk wettig geregistreerd was. Het maakt namelijk niet uit in welk land het huwelijk plaatsvond; een buitenlandse huwelijksakte wordt in Nederland erkend en kan gewoon bij de rechtbank worden ingediend. Wel is er soms een vertaling nodig.
We benadrukken altijd dat de documenten heel nauwkeurig ingevuld moeten worden, omdat kleine fouten onnodige vertraging kunnen opleveren.
Taalbarrières en cultuurverschillen: begripvol en geduldig
Voor Karel was een belangrijke vraag of zijn vrouw Dao zich comfortabel zou voelen met de procedure in een andere taal. Dao sprak een beetje Engels, maar de taalverschillen en het onbekende proces maakten haar zenuwachtig. Mirjam stelde haar gerust door in het Engels en via WhatsApp contact op te nemen, zodat ze wist wat er van haar werd verwacht en de stappen zelf kon volgen.
Omdat Dao geen e-mailadres had en alle communicatie liever via Messenger of WhatsApp voerde, bood Mirjam aan om belangrijke informatie en documenten via die weg te sturen. Mirjam regelde bijvoorbeeld dat Dao een WhatsApp-link ontving voor de online meetings, waar ze op haar telefoon kon inloggen.
Online identiteitscontrole voor scheiding op afstand
Bij een internationale scheiding is het gebruikelijk om een korte online meeting te plannen. Deze meeting is niet alleen bedoeld om vragen te beantwoorden, maar onder andere ook om een wettelijke identiteitscontrole uit te voeren. Daarnaast nemen beide partijen de scheiding door met een van onze mediators. Karel en Dao maakten zich eerst zorgen over de technische kant, maar Mirjam stelde hen gerust.
Mirjam legde Dao in eenvoudige bewoordingen uit wat er tijdens het gesprek zou gebeuren, zodat ze zich minder nerveus hoefde te voelen. Deze meeting is een belangrijk onderdeel van de procedure: voor de rechtbank moeten we kunnen bewijzen dat beide partijen hun ID’s hebben getoond en akkoord hebben gegeven voor de scheiding. Ook worden de afspraken doorgenomen die in het echtscheidingsconvenant staan en geven we uitleg over de verdere procedure. Het was mooi om te zien dat Karel en Dao elkaar vanuit hun eigen landen zagen en zich gehoord voelden in deze stap.
Originele documenten per post versturen voor de officiële scheiding
Wanneer alle afspraken duidelijk zijn en beide partijen akkoord gaan met de scheiding, kan het scheidingsconvenant ondertekend worden. De stukken gaan per post naar Nederland en worden bij de Nederlandse rechtbank ingediend. Hierbij vraagt de rechtbank dat alles correct gedateerd en origineel ondertekend is, omdat kopieën niet worden geaccepteerd. Dit zorgt ervoor dat de scheiding officieel erkend kan worden zonder problemen.
Opnieuw trouwen na scheiding van buitenlandse partner
Karel en Dao’s situatie laat zien dat scheiden van een buitenlandse partner niet ingewikkeld hoeft te zijn. Het is zelfs mogelijk om na de scheiding een nieuwe relatie aan te gaan en zelfs weer te trouwen in Thailand, zonder dat dit problemen oplevert. Onze aanpak zorgt ervoor dat de scheiding correct is afgehandeld, en dat beiden daarna zonder problemen door kunnen met hun eigen leven.
Scheiden van een partner in Thailand? Stichting oprechtscheiden helpt
Of je nu een partner in Thailand, een ander Aziatisch land, of zelfs elders in de wereld hebt – wij kunnen je helpen met de volledige scheidingsprocedure op afstand. Vanaf het eerste contactmoment nemen we alle zorgen en mogelijke vragen stap voor stap met je door. Zo garanderen we dat alles helder is en dat je zonder onnodige stress de scheiding kunt regelen.
Heb je zelf vragen over een internationale scheiding? Neem gerust contact met ons op! Bij Stichting Oprechtscheiden staan we klaar om je bij te staan, waar je partner zich ook bevindt.