Stappenplan echtscheiding

In dit stappenplan echtscheiding kan je lezen hoe wij je stap voor stap door je echtscheiding heen helpen.


Stap 1. echtscheidingsstukken maken

Het echtscheidingsconvenant is de basis van je echtscheiding. Hierin staan alle afspraken die je met elkaar maakt over je scheiding. Heb je kinderen? Dan heb je ook een ouderschapsplan nodig. Hierin staat alles wat je over je kinderen wilt afspreken.

Via onze site kan je zelf online een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan maken. Via een beveiligde inlog kom je in de echtscheidingscockpit. Hier krijg je een lange vragenlijst. Met de antwoorden op de vragen wordt direct een persoonlijk echtscheidingsconvenant (en/of ouderschapsplan) gemaakt. Gelijk na het opstellen krijg je het document in je inbox. Ben je nog iets vergeten? Of moet er toch iets worden veranderd? Dan kunnen wij dat handmatig voor je aanpassen.

Na het opstellen van de stukken kan je ons opdracht geven om je scheiding verder op te pakken en de afhandeling bij de rechtbank te verzorgen.

Stap 2. opstellen van de stukken

Nadat wij opdracht van je krijgen om je scheiding af te handelen, gaan wij de stukken, die je via onze site hebt opgesteld, voor je nakijken. We voorzien de documenten van aanpassingen en tips en mailen je dit retour. We mailen over en weer totdat de stukken helemaal naar jouw wens zijn en voldoen aan de wettelijke vereisten. Daarna nemen jullie de stukken door met een van onze mediators. Dit gaat via ons online kantoor. Je hebt hier alleen een internetverbinding voor nodig.  Je hoeft dus niet naar ons kantoor te komen.

Stap 3. documenten versturen

Als het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan helemaal goed zijn, kan je het ondertekenen en naar ons toesturen. Om je zaak te kunnen indienen bij de rechtbank hebben wij de volgende gegevens nodig:

  • drie door jullie beiden origineel ondertekende exemplaren van het echtscheidingsconvenant
  • kopie paspoort/identiteitsbewijs van jullie beiden
  • een uittreksel uit het huwelijksregister

en als jullie minderjarige kinderen hebben:

  • drie door jullie beiden origineel ondertekende exemplaren van het ouderschapsplan
  • van ieder minderjarig kind een uittreksel uit het geboorteregister

en als jullie zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden:

  • een kopie van de huwelijkse voorwaarden

Stap 4. naar de rechtbank

Na ontvangst van je stukken dient onze advocaat je echtscheiding in bij de rechtbank. Je hoeft dus zelf geen advocaat te hebben. De volledige afhandeling gaat schriftelijk. Daarom hoef je ook niet naar de rechtbank te komen.

Stap 5. afronding echtscheiding

De rechter heeft 6 à 8 weken nodig om tot een beslissing te komen. Dan geeft de rechter een beschikking af. Jullie ontvangen van ons de akte van berusting en de machtiging tot inschrijving bij de gemeente. Wij schrijven vervolgens de scheiding in bij de gemeente. Op dat moment zijn jullie officieel gescheiden.

De kosten

Voor de volledige afhandeling van je scheiding rekenen we een bedrag van € 645,- per persoon. Dit bedrag is inclusief het opstellen en bespreken van de stukken, advocaat, griffierecht en BTW.  De enige kosten die hier nog bijkomen zijn de kosten voor de documenten die je zelf bij de gemeente moet opvragen, zoals een afschrift van de huwelijksakte en uittreksels uit het geboorteregister. Deze kosten zijn per gemeente verschillend, maar gemiddeld ongeveer € 10,- per document.

Rechtsbijstand aanvragen

Als je inkomen en vermogen niet voldoende zijn om de kosten van een echtscheiding te dragen, kunnen wij bij de Raad voor Rechtsbijstand een aanvraag voor je indienen voor een tegemoetkoming in de kosten. Dit heet een toevoeging. Je volledige scheiding hoeft dan maar € 53,- pp of € 105,- pp te kosten (afhankelijk van de beslissing van de Raad voor Rechtsbijstand). Alles over rechtsbijstand kan je hier lezen. Kom je misschien in aanmerking voor rechtsbijstand? Vraag dan het aanvraagformulier even bij ons op.

Stappenplan echtscheiding: Begeleiding nodig?

Als je iets niet begrijpt of ergens vastloopt kan je ons bereiken via 0900-588 88 88 of via info@oprechtscheiden.nl. Wij zullen je vragen zo snel mogelijk beantwoorden.