Alles wat je moet weten over de registratie van je Nederlandse echtscheiding in het buitenland

Ben je gescheiden of overweeg je een scheiding? Dan is het belangrijk om te weten hoe je je echtscheiding moet registreren, zowel in Nederland als in het buitenland. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe het precies werkt. Of je nu in Nederland bent getrouwd of in het buitenland, we hebben alle informatie die je nodig hebt!

Getrouwd in Nederland? Zo registreer je je scheiding

Als je in Nederland bent getrouwd, is het registreren van je echtscheiding eigenlijk best simpel. De scheiding wordt automatisch geregistreerd in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar je ooit bent getrouwd. Dit doet je advocaat voor je na de scheidingsporcedure. Je hoeft er zelf niets voor te doen!

Getrouwd in het buitenland? Let op deze belangrijke stappen

Ben je in het buitenland getrouwd, maar wil je in Nederland scheiden? Dan moet je even goed opletten. De inschrijving van je echtscheiding moet namelijk ook in Nederland in de registers van de burgerlijke stand geregistreerd worden. Pas na die registratie is je scheiding officieel rond.

Maar waar moet je dan zijn? De gemeente Den Haag, dienst Landelijke Taken, is hiervoor de aangewezen plek. Zodra je echtscheiding daar is ingeschreven, is de hele procedure afgerond. 

Wil je je scheiding ook in het buitenland laten registreren?

Misschien wil je na je scheiding in Nederland, deze ook laten registreren in het land waar je ooit bent getrouwd. Dat kan, maar let op: hier moet je zelf actie voor ondernemen. Het gebeurt niet automatisch!

Registratie binnen de Europese Unie

Als je je echtscheiding wilt inschrijven in een land binnen de EU, heb je vaak een zogenaamde 'artikel 39-verklaring' nodig. Dit klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk gewoon een officieel document dat bevestigt dat je gescheiden bent.

Registratie buiten de Europese Unie

Voor landen buiten de EU heb je meestal een 'apostille' nodig. Dit is een soort stempel die de echtheid van je scheidingsdocumenten bevestigt.

Tip: vraag altijd na welke documenten je nodig hebt!

Het is super belangrijk dat je zelf bij de autoriteiten van het betreffende land navraagt welk document ze precies nodig hebben om je echtscheiding te registreren. Met het juiste document in de hand kun je vervolgens zelf de registratie regelen.

Artikel 39-verklaring of apostille: wat heb je nodig?

Binnen de EU wordt een Nederlandse echtscheiding erkend met een artikel 39-verklaring. Dit is een verkorte versie van de uitspraak in de gewenste taal.

Voor landen buiten de EU heb je vaak een echtscheidingsbeschikking nodig met een apostille. De apostille is in de gewenste taal, maar de beschikking zelf wordt niet vertaald.

Onze gouden tip

Informeer altijd eerst bij de autoriteiten waar je de echtscheiding wilt laten registreren welke documenten ze precies nodig hebben. Zo voorkom je dat je heen en weer moet rennen met de verkeerde papieren!

Hulp nodig?

Geen zorgen als dit allemaal wat ingewikkeld klinkt. We kunnen je helpen met het opvragen van de juiste documenten, of het nu gaat om een artikel 39-verklaring of een echtscheidingsbeschikking met apostille.

Als je liever zelf aan de slag gaat, kun je de artikel 39-verklaring ook zelf opvragen. Kijk dan even op de website van de rechtspraak voor meer informatie. Dit is de link daar naartoe: zelf artikel 39-verklaring opvragen bij rechtbank

Tot slot

Een echtscheiding is al ingewikkeld genoeg. Met deze informatie hopen we dat het registreren van je scheiding, zowel in Nederland als in het buitenland, een stuk duidelijker is geworden. Onthoud: vraag altijd na welke documenten je precies nodig hebt, en aarzel niet om hulp in te schakelen als het te ingewikkeld wordt. Succes! De volgende blog gaat over het inschrijven van je buitenlandse scheiding in Nederland: Getrouwd in Nederland, gescheiden in het buitenland? Dit moet je weten over inschrijving!