Internationale relaties | wanneer kan ik in Nederland scheiden?

Wat zijn internationale relaties? Hoe weet je of je in Nederland kunt scheiden? En wat zou een goede reden zijn om in Nederland te scheiden? Steeds vaker hebben mensen een relatie met een internationaal karakter. Dat is vrij duidelijk als een van jullie een andere nationaliteit heeft. Maar ook als je bijvoorbeeld een huis in het buitenland hebt. Of voor een langere periode in het buitenland woont. Ook dan kan je je relatie internationaal noemen. We kunnen ook een vergoeding voor je aanvragen voor de kosten van de echtscheiding. Ook vanuit het buitenland.

Met de vergoeding die de Stichting voor me heeft aangevraagd kon ik toch scheiden. Ik dacht dat het veel meer zou kosten. Bedankt Sandra, dat jullie me hier op hebben gewezen. Scheelde me duizenden euro’s. Harm, Javea Spanje, 13 okt

Wat zijn de gevolgen van een internationale scheiding

Je moet er rekening mee houden dat de wettelijke regels voor huwelijken en geregistreerd partnerschappen in het buitenland waarschijnlijk anders zijn. Dit kan effect hebben op de rechtspositie van jullie kinderen, vermogen of op wie je erfgenamen zijn. Ook voor een scheiding kan het feit dat je een internationale relatie hebt een groot verschil maken.

Heb jij een internationale relatie?

Wil je checken of voor jouw huwelijk of geregistreerd partnerschap misschien de wettelijke regels van een ander land van toepassing zijn? Dan is het eerst van belang om na te gaan of er sprake is van een internationale relatie. Kan je op één of meer vragen ‘ja’ antwoorden? Dan heb je mogelijk te maken met buitenlands recht. Heb jij en/of je partner

  • een niet-nederlandse nationaliteit?
  • bezittingen in het buitenland? (bv woning of bankrekening)
  • in het buitenland gewoond?
  • in een ander land getrouwd?

Geldend recht bij echtscheiding buitenland

Als je in Nederland bent getrouwd of voor een geregistreerd partnerschap hebt gekozen, geldt meestal het Nederlands recht. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. In sommige gevallen is het recht van een ander land van toepassing. Het is soms lastig te achterhalen welk recht voor jouw situatie geldt.

Internationale relaties | wanneer kan ik in Nederland scheiden?

Ben je in het buitenland getrouwd? Heb je een partner uit een ander land? Wonen jullie in het buitenland? In al deze situaties is het toch mogelijk om in Nederland de echtscheiding aan te vragen. Zelfs als jullie beiden in een ander land wonen is het mogelijk om in Nederland te scheiden. Ook zonder dat je naar Nederland toe hoeft te komen voor de procedure. Dat komt omdat we jullie echtscheiding volledig per post, skype en mail kunnen afhandelen. Je hoeft dus niet naar kantoor of de rechtbank te komen. Dat is vooral handig als je in het buitenland woont.

Welke documenten heb je nodig voor een buitenlandse scheiding?

Om je scheiding in Nederland te kunnen regelen hebben we nodig:

  • je originele huwelijksakte, of een uittreksel uit het huwelijksregister
  • een proof of residency (een bewijs van je adres in het buitenland)
  • een kopie van je ID
  • een echtscheidingsconvenant (kan je via deze link gratis maken)

Is er een vergoeding van de kosten van de scheiding mogelijk?

Ook vanuit het buitenland kunnen we rechtsbijstand voor je aanvragen. Dat is een vergoeding van de kosten van de echtscheiding. Omdat de echtscheidingsprocedure in Nederland voor de rechtbank komt, is het mogelijk om de vergoeding van de kosten van de scheiding aan te vragen. Je inkomen moet dan wel lager dan een bepaalde grens zijn. Met deze link naar de Raad voor Rechtsbijstand kan je de vereisten even nakijken. Het aanvragen kunnen wij voor je doen. Je kan dat niet zelf omdat alleen rechtshulpverleners dit kunnen aanvragen. Vul hier het aanvraagformulier voor de vergoeding in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Wij zoeken het gratis voor je uit!

Of het de beste keuze is om in Nederland te scheiden hangt ook van een aantal andere zaken af. Wil je hier gratis advies over? Stuur ons dan even een bericht. Dan zoeken wij voor je uit of het in jullie specifieke geval handig is om in Nederland de echtscheiding aan te vragen. Dit is ons contactformulier.