Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?
Mediation bij scheiding hoor je wel eens vaker over praten. Maar wat houdt het precies in, als je een mediator inschakelt bij je echtscheiding? Is dat bijvoorbeeld wat anders dan een advocaat? Wat zijn de voordelen van mediation? En wat kost het? Op al deze vragen, en meer, geven we hieronder antwoord. En wil je graag weten wat voor jouw echtscheiding de beste manier is? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op voor gratis advies.
Heel erg bedankt voor alles. We zijn heel tevreden! Bij mijn scheiding had ik duidelijke uitleg nodig over de praktische kant en de juridische aspecten van de scheiding. Jullie zijn zowel op een juridisch volledig deskundige als menselijke manier met de echtscheiding aan de slag gegaan. Gwen, 30 okt
Inhoud van deze blog over mediation
- De voordelen van mediation bij echtscheiding
- Wat is mediation bij scheiden precies?
- Is jullie scheiding geschikt om een mediator te nemen?
- Je volledige scheiding regelen via mediation? Dat kan!
- Een voordeel van mediation: Een goede relatie met je ex-partner
- Tweede voordeel van mediation: De achtergronden van je scheiding bespreken
- Het derde voordeel van mediation: De oplossing in eigen hand houden
- En nog een voordeel: Je scheiding goedkoper en sneller laten verlopen
- Hoe werkt mediation bij een scheiding?
- Waar vind je een goede mediator voor je echtscheiding?
- Een registermediator? Wat is dat?
- Wat kost een scheiding via mediation?
- Hoe lang duurt je echtscheiding via mediation?
- Bindende afspraken over jullie scheiding
- Scheiden zonder advocaat? Kan dat?
- Allebei een advocaat om te scheiden?
- Scheiden met de mediator
De voordelen van mediation bij echtscheiding
Wat zijn nou de voordelen van mediation bij het scheiden? In het kort zijn er 4 voordelen op te noemen:
- een goede relatie met je ex-partner, tijdens en na de scheiding
- je begrijpt elkaar beter, ook na de scheiding
- je bepaalt zelf welke afspraken je wilt maken bij de echtscheiding
- sneller scheiden (en daardoor vaak ook minder duur)
Wat is mediation bij scheiden precies?
Voordat we ingaan op de vier genoemde voordelen, eerst even een korte uitleg over wat mediation precies is. Een mediator is een onpartijdige derde die de gesprekken over de echtscheiding begeleidt. Je staat dus niet tegenover elkaar, maar bent samen bezig om goede afspraken met elkaar te maken. De mediator zorgt er voor dat jullie elkaar zo goed mogelijk begrijpen. En dat de afspraken die jullie op papier willen hebben, voor beiden zo voordelig mogelijk zijn. Ook weet de echtscheidingsmediator wat er allemaal geregeld moet worden. Zo kan je op een rustige en vriendelijke manier de scheiding regelen.
Is jullie scheiding geschikt om een mediator te nemen?
Mediation is gebaseerd op vrijwilligheid en vertrouwelijkheid. Je moet er dus allebei achter staan dat je naar de mediator gaat. Dat hoeft niet direct te betekenen dat je er alle vertrouwen in hebt. Als je maar wel de bereidheid hebt om het te proberen. Je moet het zélf willen. En daarnaast is alles wat je bij de mediator met elkaar bespreekt vertrouwelijk. Je moet alles op tafel kunnen leggen zonder bang te hoeven zijn dat dit tegen je gebruikt kan gaan worden.
Een mediator heeft net als een advocaat en een arts, beroepsgeheim. Je kan vrijuit met elkaar praten. Alles blijft binnen de muren van het kantoor van de mediator.
Je volledige scheiding regelen via mediation? Dat kan!
Kijk dit filmpje even om te zien wat wij voor je kunnen doen. Je volledige scheiding, op een vriendelijke en makkelijke manier. Inclusief mediator, advocaat en rechtbank.
Een voordeel van mediation: Een goede relatie met je ex-partner
Tweede voordeel van mediation: De achtergronden van je scheiding bespreken
Ingaan op de achtergronden van de scheiding is een mogelijkheid. Het hoeft natuurlijk niet. Dat is net wat je zelf prettig vindt. Soms is een beter begrip van het ontstaan van een bepaalde situatie, goed voor de verwerking van de scheiding. Soms kan het er voor zorgen dat het makkelijker voor je wordt om de situatie te accepteren en van daar uit weer verder te gaan. Zo kijk je niet alleen naar het verleden, maar juist ook naar de toekomst. Je geeft zelf aan bij de mediator in hoeverre je de oorzaken van je echtscheiding wilt meenemen in de bespreking. Je kan ook kiezen voor een meer zakelijke benadering. Bespreek dit vooraf met je mediator.
Het derde voordeel van mediation: De oplossing in eigen hand houden
En nog een voordeel: Je scheiding goedkoper en sneller laten verlopen
Als je samen bij 1 mediator zit, zijn de communicatielijnen korter. Je zit naast elkaar, beslist samen over je echtscheiding, en je kan eventuele misverstanden direct aanpakken. Daarom gaat de communicatie via de mediator sneller dan dat jullie allebei een advocaat hebben. En sneller betekent minder uren die betaald hoeven te worden. Bovendien betaal je de mediator samen, ieder de helft. Maar je kan natuurlijk ook een andere verdeling van de kosten afspreken. Ook dat bepalen jullie zelf.
Hoe werkt mediation bij een scheiding?
Net als een rechter is de mediator neutraal. De mediator kiest geen partij en komt voor de belangen op van jullie allebei, en ook van jullie kinderen. De mediator zorgt vooral voor balans tijdens het echtscheidingsproces. Hij of zij is onpartijdig en zorgt ervoor dat je echtscheiding eerlijk verloopt. De mediator kiest dus geen partij, maar zorgt ervoor dat jullie allebei je verhaal kunnen doen en naar elkaar luisteren. Zo wordt duidelijk wat jullie belangen zijn.
De mediator helpt je met het maken van afspraken waar jullie allebei achter staan en zorgt er voor dat jullie niets vergeten. Ook zullen de voor- en nadelen van je keuzes besproken worden. De mediator kan je er op wijzen als je iets vergeet en je ideeën geven over de verschillende mogelijkheden die je hebt. De mediator zorgt er ook voor dat jullie geen zaken afspreken die juridisch gezien helemaal niet kunnen.
Waar vind je een goede mediator voor je echtscheiding?
Een goede echtscheidingsmediator kan zowel de zakelijke, juridische als de emotionele achtergronden van een scheiding verduidelijken. Kies dan wel voor een mediator die is gespecialiseerd in echtscheidingen. Waar vind je dan zo’n goede gespecialiseerde mediator? Wij hebben een netwerk van gespecialiseerde echtscheidingsmediators in het hele land. Zo hebben we altijd een mediator voor je, bij jou in de buurt. Alle bij Stichting Oprecht Scheiden (SOS) aangesloten mediators zijn registermediators die werken volgens de kwaliteitsnormen van het MfN en zijn aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand. Hierdoor heb je de garantie op hoge kwaliteit.
Een registermediator? Wat is dat?
Misschien heb je er al eens van gehoord; de registermediator. De Mediator Federatie Nederland (MfN) is in Nederland de vertegenwoordiger van de verenigde mediators. Mediators die zich bij deze organisatie inschrijven krijgen een zogenaamd keurmerk. Ze mogen dan de naam Registermediator voeren. Als een mediator Registermediator is weet je dus zeker dat hij/zij de juiste opleiding heeft, constant op kwaliteit wordt beoordeeld en aan de strenge vereisten van het MfN voldoet. In dit filmpje van het MfN nog wat meer info over de registermediator en zijn werkzaamheden.
Wat kost een scheiding via mediation?
Hoe lang duurt je echtscheiding via mediation?
De mediator kan meestal vooraf een schatting maken van het aantal gesprekken dat jullie nodig zullen hebben. Uiteraard kan het altijd voorkomen dat er toch meer, of minder, gesprekken nodig blijken te zijn. In ieder geval blijft het altijd zo dat jullie aan het roer staan. Wil je snel zaken afhandelen? Dan kan dat. Wil je lang praten? Kan ook. De mediator zal jullie wel wijzen op de voor- en nadelen van jullie keuzes. Ook voor wat betreft het aantal gesprekken dat jullie willen hebben. Het benodigde aantal gesprekken heb je dus voor een groot deel zelf in de hand.
Bindende afspraken over jullie scheiding
Scheiden zonder advocaat? Kan dat?
Je hebt bij een scheiding altijd een advocaat nodig. Je scheiding moet namelijk ingediend worden bij de rechtbank. Dat kan alleen een advocaat voor je doen. Dus waarom zou je dan een mediator kiezen voor je scheiding? Dat werkt zo: Veel mediators werken samen met een advocaat. Zo kan een mediator je scheiding regelen zonder dat jij zelf een advocaat hoeft te zoeken.
De mediator maakt dan alle stukken voor de scheiding in orde. De advocaat dient de stukken in bij de rechtbank. Daar merk je zelf weinig van. De advocaat en de mediator regelen dat onderling. Zo doen we dat tenminste bij Stichting Oprecht Scheiden. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om eerst naar een mediator en dán naar een advocaat te gaan. Dit is eigenlijk een beetje omslachtig en onnodig. Makkelijker is het om alles in één hand te houden. Je hebt dan één aanspreekpunt voor je hele scheiding.
Allebei een advocaat om te scheiden?
Allebei een advocaat in de arm nemen is duur. Je betaalt ieder je eigen advocaat. Met twee advocaten staan er twee belangen tegenover elkaar. Alle communicatie tussen jou en je partner gaat via jullie advocaten. Dat kost veel tijd. Ook ontstaan er makkelijker misverstanden, waardoor er nog meer tijd nodig is om ook dat op te lossen. In plaats van ieder een eigen advocaat is er nog een andere optie: samen één advocaat. Er zijn ook advocaten die advocaat én mediator zijn.
Scheiden met de mediator
Als je via Stichting Oprecht Scheiden een mediator aanvraagt, hoef je geen advocaat meer te zoeken. Je mediator heeft dat al voor je gedaan. Scheelt je een hoop gedoe. Je hebt al genoeg om aan te denken.
Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?
Nog even op een rijtje:
- je wilt dieper ingaan op de oorzaken en achtergronden van je scheiding (hoeft niet, kan wel)
- de oplossing in eigen hand houden (niet opgelegd door een rechter)
- je wilt een goede relatie met je ex-partner behouden (vooral als er kinderen zijn)
- jullie zijn bereid om met elkaar te praten en samen, onder begeleiding, een oplossing te vinden
- je zoekt een creatieve oplossing omdat een juridische beslissing niet alles kan oplossen.
De voordelen van mediation bij het scheiden
- Het proces verloopt sneller dan een juridische procedure
- Het is vaak goedkoper dan een juridische procedure
- Omdat je samen een oplossing zoekt en kiest, zal deze beter bij je passen
- Mediation heeft een informeel karakter
- Er is deskundige begeleiding waardoor iedereen tijdens de gesprekken aan bod komt; je hebt allebei inspraak
- Er wordt gedacht in oplossingen. Dus je kijkt niet alleen terug naar het verleden, maar juist ook naar de toekomst.
Wanneer werkt mediation voor je echtscheiding niet of minder goed?
- Eén van de partijen wil absoluut geen mediation.
- Het conflict is al zo hoog opgelopen dat het niet meer mogelijk is om samen rond de tafel te zitten (bijvoorbeeld bij fysiek geweld).
- Er is een rechterlijke uitspraak nodig (bijv. bij beslaglegging).