Scheiden? Hoe krijg je overzicht? | Duidelijke aanpak

Het is een hele grote stap om de beslissing te nemen om te gaan scheiden. En nu je eenmaal zo ver bent, en even wat gaat googelen, wordt het eigenlijk alleen maar onoverzichtelijker. De verhalen uit je omgeving helpen ook niet echt ;-(

En als je nu de stap neemt om iemand in de schakelen, kan je dan nog terug? Misschien wordt je onder druk gezet om snelle beslissingen te nemen waar je helemaal nog niet aan toe bent.

De vragen waar je misschien mee zit

Gaat de scheiding je financieel niet in de problemen brengen? Hoe hou je een beetje zicht op de zaken? En is het wel volgens de regels zo, online je scheiding regelen? Hoe ziet dat er dan precies uit? Moet je nog naar een advocaat ofzo? En krijg je geen vette rekening toegestuurd? Het is bepaald niet duidelijk wat er allemaal gaat gebeuren. Je wilt niets belangrijks vergeten of er later achter komen dat het beter had gekund.

Duidelijkheid krijgen over je scheiding

Eigenlijk wil je precies weten wat je moet doen en wat er gaat gebeuren zodat je steeds een goed overzicht hebt en niets vergeet. Zonder druk van iemand waardoor je te snel of te langzaam gaat of waardoor je het gevoel krijgt dat je niet meer terug kan. Je wilt er zeker van zijn dat je de hele scheiding zo goed mogelijk hebt geregeld.

Zo geven we je overzicht bij je echtscheiding

Als je gaat scheiden via Stichting Oprechtscheiden kan je er zeker van zijn dat je precies weet wat je moet doen en hoe de scheiding er uit gaat zien. Je weet vooraf exact wat je kan verwachten omdat we een duidelijke procedure volgen die we je steeds stap voor stap op het juiste moment laten weten. Door onze werkwijze hoef je niet bang te zijn dat je iets vergeet. Met uitgebreide vragenlijsten wordt je langs alle onderwerpen van je echtscheiding geleid.

Onze medewerkers zijn top

Onze professionals werken ook voor de rechtbank en het Hof van Justitie, dus je hebt de garantie dat we goed werk afleveren. Met deze link kan je zien wie we zijn.

Jij bepaalt het tempo van de scheiding

Wij hebben geen haast, jij bepaalt. We kunnen snel én langzaam. Of helemaal stoppen. We passen ons aan jouw wensen aan. Geen druk vanuit ons. En geen advocaat van de tegenpartij die jou het leven zuur wil maken. Check hier ons tien stappenplan even.

Ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben over de gang van zaken en over de service. Ik moet zeggen dat de termijn dat u voorstelde daadwerkelijk gehaald is. Nogmaals dank voor de bewezen dienst. Succes alvast met deze service. U verleent een dienst waarin u heel veel rompslomp werk uit handen neemt. Het gaat u goed! Fouad

We zijn een Stichting met een missie

Je krijgt toegang tot handige tools waardoor je steeds duidelijk overzicht houdt. We zijn altijd bereikbaar voor vragen en geven je advies over verdeling, alimentatie, hypotheek, belasting, kinderen, en alle andere zaken waar je vragen over hebt. Het is onze missie om de scheiding voor jullie allebei zo goed mogelijk te regelen. Als Stichting hebben we geen winstoogmerk. We hanteren lage en duidelijke prijzen zonder verrassingen achteraf.

Voor zover mogelijk bij een scheiding…we willen graag dat je er met een goed gevoel op kan terugkijken. Zodat je later kan zeggen: Ja, dat hebben we netjes geregeld. Verder in het artikel ‘Scheiden? Hoe krijg je overzicht?’ behandelen we een aantal vragen die ons regelmatig worden gesteld.

Daar ik in het buitenland woon en niet de mogelijk heb om diverse keren naar NL te vliegen om alles te regelen had ik iemand nodig die precies wist wat er gedaan moest worden. De mensen bij Stichting Oprecht Scheiden weten weten wat ze doen. Jullie hebben de scheiding op een fantastische manier perfect geregeld. Dank jullie wel. Francisca

Hoe krijg ik overzicht over de scheiding?

Om overzicht te krijgen hebben we iets heel handigs voor je bedacht. We hebben een lange vragenlijst gemaakt over allen onderwerpen waarover jullie beslissingen moeten nemen. Als je de vragenlijst gaat beantwoorden kom je vanzelf langs alles waarover je nog moet nadenken en waarover je afspraken moet vastleggen. De antwoorden die jullie geven verwerken we in een echtscheidingsconvenant en, als jullie kinderen hebben, in een ouderschapsplan.

Hoe weet ik wat ik wel en niet moet doen bij mijn scheiding?

Als het goed is heb je weinig ervaring met scheiden. En dat maakt het natuurlijk lastig om te bepalen wat je wel moet doen en wat je niet moet doen. Gelukkig hebben wij wel ervaring en helpen we jullie overzicht te krijgen. We geven jullie de voor- en nadelen van de beslissingen die jullie willen nemen. We hebben contact via mail, telefoon en ook via een (online) gesprek met een van onze mediators.

Hoe weet ik welke beslissingen ik moet nemen?

De beslissingen die je bij je scheiding neemt kunnen nog lange tijd doorwerken in je leven. Daarom is het belangrijk om de consequenties te kennen van de afspraken die jullie willen maken. We kunnen jullie heel duidelijk aangeven wat wel en niet handig is. Waar je tegenaan kan lopen als je een bepaalde afspraak maakt. Zo hoef je niet bang te zijn dat je later alsnog problemen krijgt met elkaar.

Hoe weet ik dat ik niets vergeet?

Door onze werkwijze weten jullie zeker dat jullie langs alle punten komen die je bij een scheiding moet regelen. Ten eerste krijgen jullie een lange vragenlijst om in te vullen. Met de vragenlijst kom je langs alle onderwerpen. Daarna wordt alles nog eens grondig nagekeken en doorgenomen.

Kan ik nog terug?

Soms is het eng om aan de scheiding te beginnen omdat je het nog niet helemaal zeker weet. Misschien kan je niet meer terug als je eenmaal begint? Tijdens de hele scheiding kunnen jullie nog beslissen dat je het liever toch niet wilt. Zelfs als de scheiding al bij de rechtbank is geweest kan je het nu annuleren. Als je binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechtbank geen toestemming geeft om de scheiding in te schrijven bij de gemeente, blijf je gewoon getrouwd.

Hoe lang duurt de scheiding?

Een scheiding duurt via ons op zijn kortst 4 weken. Uiteraard zijn we ook altijd afhankelijk van de agenda van de rechter, dus we kunnen daar geen garantie op geven ;-). En wil je er juist langer over doen? Dat kan natuurlijk ook. Jullie bepalen zelf hoe snel of langzaam jullie willen gaan.

Dankjewel voor je tips en je feedback, en het meedenken. Fijn dat je er even de tijd voor genomen hebt, om mijn verhaal tot je te nemen en me een stukje verder te brengen. Het geeft me positieve energie om hiermee verder te gaan en de tijd voor te nemen alles goed uit te zoeken en af te wegen. Heel fijn! Nogmaals hartelijk dank! Gabrielle

Hoe geef ik opdracht om de scheiding te starten?

Een heel groot deel van de scheiding kan je via onze site gratis voorbereiden. Op het moment dat jullie zeker weten dat jullie de scheiding willen gaan doorzetten, kan je ons even een mailtje sturen dat jullie willen starten. Jullie ontvangen dan ons stappenplan en een uitnodiging voor een online gesprek.

Hoe kan ik me aanmelden voor de echtscheidingscockpit?

In de echtscheidingscockpit kan je alle vragenlijsten vinden waarover we het eerder in dit artikel hebben gehad. Ook vind je in de echtscheidingscockpit handige downloads en stappenplannen. Met deze link kan je een account aanmaken zodat je toegang krijgt tot de echtscheidingscockpit: account aanmaken

Is het echtscheidingsconvenant maken echt gratis?

In de echtscheidingscockpit kan je gratis een echtscheidingsconvenant maken. Dat is inderdaad echt gratis. Pas nadat je het convenant hebt gemaakt krijg je van ons de vraag of je verder wilt met de scheiding. Je kan dus altijd zonder verplichtingen een convenant gaan opstellen. Zo kan je op een makkelijke manier aan je echtscheiding beginnen. Door het beantwoorden van de vragenlijsten kom je misschien tot de conclusie dat je eigenlijk helemaal niet wilt scheiden. Dan zit je nergens aan vast. En dan heb je ook geen kosten gemaakt.

En is het ouderschapsplan maken ook gratis?

Net als het echtscheidingsconvenant, kan je ook gratis een ouderschapsplan maken. Ook het ouderschapsplan is gratis. Pas als jullie beslissen dat de scheiding echt doorgezet gaat worden gaan er kosten gerekend worden. Wat die kosten op dat moment precies zijn zullen we je altijd vooraf laten weten. Je krijgt bij ons nooit een rekening als verrassing.

Hoe werkt online scheiden?

Via onze stichting is de scheiding online. Online betekent bij ons dat je niet naar ons kantoor hoeft en ook niet naar de rechtbank. Het doornemen van de stukken voor de scheiding gaat via ons online kantoor. Dat is een beeldverbinding via je computer of telefoon. Je ontvangt van ons via mail een inlogcode. Op een afgesproken dag en tijd klik je op de link en dan kom je in ons online kantoor. Je partner ontvangt ook een link. Je hoeft dus niet op dezelfde plek te zijn als je partner. De rest van de procedure gaat schriftelijk, per mail en per post. Vooral heel handig als je in het buitenland woont dus.

Prettige e-mailondersteuning en bijzonder overzichtelijke online dienst die veel keuzes makkelijk helpt bespreken en maken. Aafke

Moet ik een advocaat zoeken?

Als je via onze stichting de scheiding gaat regelen, hoef je niet zelf een advocaat te zoeken. Je hoeft ons alleen opdracht te geven de scheiding te starten. Wij zorgen dan voor de rest. En dat is inclusief advocaat, rechtbank en inschrijving van de scheiding bij de gemeente.

Moet mijn partner een eigen advocaat zoeken?

Als je via ons gaat scheiden, hebben jullie een gezamenlijke advocaat. Dus ook je partner heeft geen advocaat nodig. Dat wordt allemaal geregeld.

Kan de scheiding ook via een mediator?

Een scheiding via Stichting Oprechtscheiden wordt altijd doorgenomen met een van onze mediators. Je hebt dus standaard een mediator én een advocaat om je scheiding voor je te regelen.

Hoe ziet de procedure er uit?

Wil je vooraf even weten hoe de hele scheiding er uit ziet? Dan kan je even deze link nalezen………….

Moet ik naar de rechtbank?

Omdat we de hele scheiding per post, mail en online regelen hoef je niet naar ons kantoor en ook niet naar de rechtbank. Dat is vooral heel handig als jij of je partner in het buitenland woont. Maar ook als je gewoon in Nederland woont is het veel prettiger als je niet bij de rechtbank hoeft te verschijnen. Dat in onnodig belastend en kost je bovendien onnodig tijd.

Moeten mijn kinderen naar de rechtbank?

Je kinderen hoeven voor de scheiding niet naar de rechtbank. Omdat we een ouderschapsplan inleveren bij de rechter, hoeft de rechter de kinderen niet te spreken. De rechter gaat er van uit dat de kinderen zijn betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan en dat ze hun wensen met betrekking tot de scheiding met jullie hebben besproken. Alleen als er onduidelijkheid is over de kinderen zal een rechter een kind vragen om een gesprek. Ook als ze zelf graag met de rechter willen praten dan mag dat. Maar het hoeft niet. En in de praktijk gebeurt dit eigenlijk alleen als er problemen zijn met de kinderen of als je als ouders aan het touwtrekken bent over de kinderen.

Wat kost het om de hele scheiding te regelen?

Een van onze eerste vragen is altijd: willen jullie gebruik maken van de vergoeding van de kosten van de scheiding. Dit kan ook vanuit het buitenland. Voor de vergoeding moet je inkomen onder een bepaalde grens zitten. (jullie inkomens niet bij elkaar optellen, gaat om de inkomens apart van elkaar). Op deze pagina kan je even kijken of je aan de voorwaarden voldoet: voorwaarden rechtsbijstand en daar kan je eventueel gelijk ook het aanvraagformulier invullen. Of check hier even of je voor de vergoeding in aanmerking komt:


Als je in aanmerking komt voor de vergoeding hoeft de hele scheiding maar € 55,- p.p. te kosten. Zonder vergoeding kost het € 795,- p.p. Zónder verborgen kosten, dus inclusief alles (en dat is inclusief stukken opstellen, gesprek, verzoekschrift, advocaat, griffierecht, rechtbank, akte van berusting, inschrijving bij gemeente). Lees hier nogmaals over de kosten van de scheiding.

Kan ik een vergoeding krijgen voor de kosten?

Je kan een vergoeding van de kosten van de scheiding krijgen als je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens liggen. Deze bedragen worden ieder jaar aangepast door de overheid. Met deze link kan je het aanvraagformulier voor de vergoeding invullen

Wanneer is de scheiding officieel?

De scheidingsdatum is het moment dat de gemeente de scheiding inschrijft in de registers (BRP, basisregistratie personen). Nadat de scheiding is uitgesproken door de rechter ontvangt de advocaat de beschikking van de rechtbank. Deze beschikking schrijft de advocaat voor jullie in bij de gemeente. Pas op de datum van inschrijving ben je officieel gescheiden.

Scheiden? Hoe krijg je overzicht?

We weten dat het best lastig kan zijn om overzicht te krijgen op je eigen situatie. We helpen je hiermee graag. Neem even contact met ons op via deze contactinformatie. We doen ons best om je altijd zo snel mogelijk te antwoorden. En als je ook niet weet welke vraag je hebt (je bent niet de enige 😉 ) laat dan gewoon even weten dat je het overzicht kwijt bent. We zorgen er voor dat je zo snel mogelijk duidelijkheid krijgt.