Fiscaal Partnerschap bij echtscheiding - Stichting Oprecht Scheiden

Page content

Fiscaal Partnerschap bij echtscheiding

fiscaal partnerschap echtscheidingFiscaal partnerschap bij echtscheiding heeft te maken met scheiden en de belastingdienst. Voor de belasting ben je al gescheiden op het moment dat je niet meer bij elkaar woont.

Aftrekposten

Belastingtechnisch gezien wordt je zodra je bent gescheiden beschouwd als alleenstaande en wordt de belasting afzonderlijk geheven. De aftrekposten die je tijdens het huwelijk samenvoegde moet je dus nu afzonderlijk opgeven. In het jaar van de echtscheiding kun je nog wel kiezen voor een fiscaal partnerschap. Hiervoor moet bij de belastingaangifte door beide partners gezamenlijk een verzoek worden gedaan.

Voordelig

fiscaal echtscheidingFiscaal partnerschap kan voordelig uitpakken en is nog mogelijk in het jaar van de echtscheiding. Daarbij moet men wel kiezen voor inkomenstoerekening voor het gehele jaar. Bepaalde inkomsten en uitgaven kunnen dan onderling vrij verdeeld worden. Dit biedt de mogelijkheid om, met het oog op tariefverschillen, de meest gunstige berekening te kiezen. Bij het digitaal  invullen van de aangifte is het handig te spelen met het verdelen van de posten om erachter te komen wat de meest gunstige uitkomst geeft. Een voordeel van praktische aard is dat een dergelijke keuze de belastingaangifte eenvoudiger maakt.

Wanneer ben je geen fiscale partners meer?

fiscale partners echtscheidingJe fiscaal partnerschap eindigt zodra je aan 2 voorwaarden voldoet:

  • je hebt een verzoek gedaan tot scheiding of om jegeregistreerd partnerschap te laten ontbinden.
  • je staat niet meer samen op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente.

Let op!

Het gaat om de datum dat je het verzoek hebt ingediend, dus niet om de datum waarop de rechtbank je huwelijk of geregistreerd partnerschap werkelijk ontbindt. Heb je wel een verzoek gedaan, maar sta je nog samen ingeschreven? Dan ben je nog steeds fiscale partners. Sta je niet meer samen ingeschreven, maar heb je nog geen verzoek gedaan? Ook dan ben je nog fiscale partners met je echtgenoot.

Fiscale vragen?

Heb je fiscale vragen? Ook daar weten we alles van af. Vul ons contactformulier in zodat wij je kunnen bellen. Je kan natuurlijk ook zelf bellen: 0900-588 88 88  

Comment Section

0 reacties op “Fiscaal Partnerschap bij echtscheiding

Plaats een reactie


*