Gescheiden in 2021? Doe belastingaangifte in overleg

Gescheiden in 2021? Doe belastingaangifte in overleg

Ben je gescheiden in 2021? Of uit elkaar gegaan na samenwonen? Dan heeft dit gevolgen voor je belastingaangifte. Als de relatie met je ex-partner het toelaat, is het verstandig de belastingaangifte samen of in overleg te doen. Zo kan je fouten voorkomen en gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten nog één keer gunstig verdelen.

Ben je in het afgelopen jaar uit elkaar gegaan? 

Als je uit elkaar gaat komt er veel op je af. Meestal is de belastingaangifte niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het handig om bij de aangifte over 2021 rekening te houden met je nieuwe situatie. Hieronder vijf aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden.

Hadden jullie een fiscaal partnerschap?

Een fiscaal partnerschap heb je als je getrouwd bent, samenwoont met een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap hebt. Ook als je samen een woning bezit en bewoont of samen een kind hebt. In al deze gevallen doe je meestal samen aangifte bij te belasting.

Stopt het fiscaal partnerschap bij scheiding?

Het fiscaal partnerschap stopt zodra je echtscheidingsverzoek is ingediend bij de rechtbank. En heb je een geregistreerd partnerschap? Dan stopt het fiscaal partnerschap op het moment dat het verzoek om ontbinding van het geregistreerd partnerschap is ingediend bij de rechtbank. Dus hetzelfde als bij een echtscheiding. Een tweede vereiste is dat je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Dus: de scheiding of ontbinding moet zijn ingediend bij de rechtbank én je moet niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven.

Wanneer stopt fiscaal partnerschap als je niet getrouwd was?

Woonde je samen, maar was je niet getrouwd? Dan eindigt het fiscaal partnerschap zodra jij en je ex niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. En ben je in 2021 uit elkaar gegaan? Je kan er dan voor kiezen om voor het hele jaar als fiscale partners aangifte te doen. Deze keuze geef je door in je aangifte inkomstenbelasting. 

Let op: het verdelen van gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten kan van invloed zijn op toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen. Het is dus goed om eerst te berekenen of het verstandig is om over heel 2021 als fiscale partners aangifte te doen. Dat kan je doen door in de online aangifte als proef te kiezen voor fiscaal partnerschap voor heel 2021. Zolang je de gegevens niet verstuurt, doe je geen aangifte.

Belastingaangifte samen invullen, als je bent gescheiden? 

Kies je er voor om over heel 2021 belastingaangifte te doen als fiscale partners? Dan is het handig om de aangifte ook samen in te vullen. Dat heeft als voordeel dat: je minder snel fouten maakt in de verdeling; de aangifte helpt jullie om gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig te verdelen. Ook hoef je de aangifte, als je het samen invult,  maar één keer te doorlopen om de gegevens van beiden te controleren. 

Zie je het niet zitten om samen de aangifte in te vullen, maar wil je wél als fiscale partners aangifte doen? Dan kan je het ook apart van elkaar invullen. Als fiscale partners moet je dan alle gegevens van je ex-partner zelf invullen en overleggen hoe je de aangifte invult. Je zult wel samen moeten beslissen hoe je de verdeling invult van gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten. Iedere verdeling mag, maar de totale verdeling mag niet meer of minder zijn dan 100%.

Man doet belastingaangifte na scheidingafbeelding belastingdienst

Moet je ontvangen partneralimentatie opgeven bij de belasting? 

Zijn er bij de scheiding of bij beeindiging geregistreerd partnerschap afspraken gemaakt over bijdragen in het levensonderhoud? Je ontvangt of betaalt dan partneralimentatie. Als je partneralimentatie ontvangt, moet je die partneralimentatie in je aangifte inkomstenbelasting aangeven als inkomen. Kijk op belastingdienst.nl/scheiden voor meer informatie.

Kan je betaalde partneralimentatie aftrekken van de belasting?

Betaal je partneralimentatie aan je ex-partner? Dan mag je het bedrag dat je aan alimentatie betaalt, aftrekken in uw belastingaangifte. Kijk op de site van de Belastingdienst voor meer informatie.

Wat doe je met de hypotheekrenteaftrek bij scheiding?

Als je een koopwoning hebt, is de hypotheekrente een belangrijke aftrekpost bij de belastingaangifte. Als je gaat scheiden, of al bent gescheiden is het vaak lastig om de belastingaangifte op de juiste manier in te vullen. Wie van jullie de hypotheekrente mag aftrekken, en voor welk bedrag precies, is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld: van wie is de woning, op wiens naam staat de hypotheek, wie blijft in de woning wonen en welke afspraken hebben jullie daarover gemaakt bij de scheiding.

Blijf jij in het huis wonen, maar is de woning van jou en je ex-partner samen? Dan gelden er andere regels dan wanneer jij in het huis blijft wonen terwijl de woning volledig op naam staat van je ex-partner. Het komt ook voor dat de ene ex-partner de ander uitkoopt of dat jullie de woning samen verkopen. Het is goed om na te gaan welke situatie van toepassing is.

Hulp nodig van de belastingdienst bij je echtscheiding?

Wil je weten waar je nog meer op moet letten als je in 2021 uit elkaar ging? Maak je persoonlijke scheiden-checklist via belastingdienst.nl/scheiden

Kom je er niet helemaal uit met de belastingaangifte en de mogelijkheden? Kijk dan even op belastingdienst.nl/hulp welke hulp het beste bij je past. Je kan ook kijken op belastingdienst.nl/aangifte en op belastingdienst.nl/scheiden voor meer informatie.  De meeste informatie heeft de Belastingdienst al vooraf ingevuld en hoeft alleen nog te worden gecontroleerd en, waar nodig, aangevuld. Op belastingdienst.nl/aangifte kan je meer informatie vinden over het doen van aangifte. Belastingaangifte doen kan tot 1 mei.

Afbeeldingen: Belastingdienst

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones. In 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb ik Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Als lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN) sta ik als registermediator ingeschreven. Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding. Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde. Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom, samen met mijn collega, Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. En, om mensen tijdens het proces te begeleiden naar de meest ideale situtie bij het opbouwen van hun nieuwe toekomst. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen