Scheiden in Marokko | Hoe pak ik dat aan en wat kost het?

scheiden buitenland

Hoe kan je de scheiding in Marokko regelen?

Scheiden in Marokko? Hoe pak je dat aan? Je bent al in Nederland gescheiden en wil nu je scheiding in Marokko regelen. Hoe werkt dat? Wij kunnen dat vrij makkelijk voor je regelen. Je hoeft daarvoor niet naar de rechtbank en de advocaat. En je hoeft ook niet zelf naar Marokko. Lees hier hoe dat werkt of neem gelijk even contact met ons op via ons contactformulier.

Wat kunnen wij voor je doen 

en wat zijn de voordelen?

We zorgen er voor dat je hele scheiding goed wordt geregeld. We geven duidelijk aan hoe het werkt, zo kan je niets vergeten. De voordelen zijn:

 • in beide landen gescheiden
 • geen reis naar Marokko
 • niet naar advocaat en rechtbank
 • alles schriftelijk
 • uitspraak Marokkaanse rechtbank thuisgestuurd

Wat is jouw situatie?

Al gescheiden in Nederland

We regelen de legalisatie van je scheiding in Marokko

€ 895,-
 • in beide landen gescheiden
 • geen toestemming van ex-partner nodig
 • geen reis naar Marokko
 • niet naar advocaat en rechtbank
 • alles schriftelijk
 • uitspraak Marokkaanse rechtbank thuisgestuurd
 • kosten enkelzijdig: € 895,-

Alleen getrouwd in Marokko

We regelen je scheiding in Marokko via Nederland. Voor NL scheiding kan vergoeding worden aangevraagd

€ 895,-
 • in beide landen gescheiden
 • geen reis naar Marokko
 • niet naar advocaat en rechtbank
 • alles schriftelijk
 • uitspraak Marokkaanse rechtbank thuisgestuurd
 • kosten: € 895,- plus kosten Nederlandse scheiding

Getrouwd in Marokko én Nederland

We regelen je Nederlandse plus aanvraag vergoeding NL scheiding én Marokkaanse scheiding

€ 895,-
 • in beide landen gescheiden
 • geen reis naar Marokko
 • niet naar advocaat en rechtbank
 • alles schriftelijk
 • uitspraak Marokkaanse rechtbank thuisgestuurd
 • kosten: € 895,- plus kosten Nederlandse scheiding

Ben je al voor de Nederlandse wet gescheiden?

Ben je al voor de Nederlandse wet gescheiden? Dan kunnen wij die scheiding voor je inschrijven in Marokko. Wij hebben een Marokkaanse advocaat die samenwerkt met een advocaat in Marokko. Daarom hoef je zelf niet naar Marokko toe.

De hele procedure is schriftelijk en duurt maximaal 4 maanden maar kan soms ook sneller zijn. Dat hangt ook een beetje van de snelheid van de post af. Tegen de uitspraak van de rechter in Marokko is geen hoger beroep mogelijk.

Wil je eerst nog scheiden in Nederland?

Ben je nog niet voor de Nederlandse wet gescheiden? Dan kunnen we dat eerst voor je regelen. Je hoeft daarvoor ook niet in Nederland aanwezig te zijn. Als je wilt kan je je Nederlandse scheiding dus ook vanuit Marokko regelen. Je hoeft niet naar Nederland te komen voor de procedure of de advocaat. Je moet wel een adres in Nederland hebben.

Hoe kunnen we je helpen bij je echtscheiding

Wil je de Nederlandse scheiding inschrijven in Marokko?

Nadat de scheiding in Nederland is uitgesproken kunnen we de scheiding ook in Marokko officieel maken. De Nederlandse echtscheidingsstukken worden officieel vertaald en gelegaliseerd. Onze Marokkaanse advocaat zal er daarna voor zorgen dat de stukken worden ingediend bij de rechtbank in Marokko. Ook nu hoeven jullie niet zelf naar de rechtbank toe. Je hoeft dus niet vanuit Nederland naar Marokko. De hele procedure is schriftelijk.

Hoe lang duurt de echtscheiding in Marokko?

De scheiding in Nederland duurt ongeveer 6 tot 8 weken. Vanaf het moment dat de scheiding in Nederland rond is kunnen we binnen vier maanden daarna de scheiding in Marokko geregeld hebben.

Wat zijn de kosten voor de inschrijving van de echtscheiding in Marokko?

Voor de inschrijving van de echtscheiding in Marokko brengen we een totaalbedrag in rekening van € 895,-. Dit is inclusief alle kosten, dus inclusief advocaat in Marokko, advocaat in Nederland, legalisatie, griffierecht, inschrijving en vertaling van de stukken. Hierbij geldt wel, dat als de beschikking van de Nederlandse scheiding uit meer dan 2 pagina's bestaat, er extra vertaalkosten, €30,- per pagina in rekening zullen worden gebracht.

Volledige scheiding in Marokko regelen?

Ten eerste moeten jullie het met elkaar eens zijn dat jullie willen scheiden. Ook over de verdeling moeten jullie geen problemen hebben. Met andere woorden; als jullie een vechtscheiding verwachten, of als een van jullie beiden eigenlijk niet wil scheiden, dan is onze mogelijkheid niet geschikt voor jullie.  Ook moet een van jullie een vast adres hebben in Nederland. Daarbij is het ook nodig dat minstens een van jullie de Nederlandse nationaliteit heeft of in het bezit is van een geldige verblijfsvergunning. Dus, even op een rijtje:

 • jullie willen beiden scheiden
 • geen problemen over de verdeling
 • adres in Nederland
 • minstens een van jullie heeft de Nederlandse nationaliteit of geldige verblijfsvergunning

Welke stukken hebben we nodig voor de echtscheiding?

Om de scheiding in Marokko te kunnen regelen hebben we de volgende stukken nodig:

 • de originele echtscheidingsbeschikking, met apostille (van de Nederlands rechtbank)
 •  verklaring van geen hoger beroep, of akte van non-appel (verkrijgbaar bij de rechtbank waar de scheiding is uitgesproken)
 • een kopie van de Marokkaanse huwelijksakte, de Arabische versie (niet de Franse)
 • een kopie van de Carte National of ID

Geen hoger beroep mogelijk tegen de echtscheiding

Tegen de uitspraak van de rechter in Marokko is geen hoger beroep mogelijk. Dit betekent dat als de scheiding in Marokko eenmaal uitgesproken is, je ex hier niet meer tegenin kan gaan.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen doen?

Hoe lang duurt de scheiding in Nederland?

Als je nog niet voor de Nederlandse wet bent gescheiden, kunnen we eerst je Nederlandse scheiding voor jullie regelen. Vanaf het moment dat je alle papieren hebt ingeleverd die we nodig hebben voor de scheiding, duurt het ongeveer 6 tot 8 weken voordat de scheiding officieel is in Nederland. Daarna gaan we de scheiding in Marokko regelen.

Wat kost het Nederlandse deel van de scheiding?

Als je helemaal nog niet bent gescheiden, dus ook niet voor de Nederlandse wet. Dan kunnen we eerst je scheiding in Nederland regelen. Daarna schrijven we de Nederlandse scheiding voor je in in Marokko. Zo ben je voor beide landen gescheiden. Voor het Nederlandse deel van de scheiding zijn de kosten als volgt: Als je in aanmerking komt voor de vergoeding zal de scheiding je maar € 55,- per persoon kosten (of € 109,- als je inkomen wat hoger is). Zonder recht op rechtsbijstand kost de volledige scheiding in Nederland € 795,- per persoon. Het kan ook zo zijn dat 1 van jullie wél recht heeft op rechtsbijstand en de ander niet. Dan kost de scheiding voor de ene partij € 795,- en voor de ander € 55,- (of € 109,- bij een hoger inkomen). Je hoeft hiervoor niet in Nederland te wonen. Dus ook als 1 van jullie in Marokko woont is de vergoeding mogelijk.

Rechtsbijstand voor de kosten van de scheiding, vanuit Marokko

Om recht te hebben op rechtsbijstand hoef je niet in Nederland te wonen. Ook als je in Marokko woont kunnen we rechtsbijstand voor je aanvragen. Dit geldt voor de Nederlandse scheiding. 

Hoe kan je een vergoeding van de kosten van de scheiding aanvragen?

Als je inkomen en vermogen aan bepaalde vereisten voldoen kan je recht hebben op een vergoeding van de kosten van de scheiding. Ook wel rechtsbijstand genoemd. Wij hebben daarvoor speciale formulieren die je bij ons kan opvragen. Klik hieronder voor het aanvraagformulier.

Scheiden in Marokko | Hoe pak ik dat aan en wat kost het?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan even contact met ons op via ons contactformulier. Ook informatie in het Arabisch.

echtscheiding buitenland

In het buitenland getrouwd - in Nederland scheiden?

Als je in het buitenland bent getrouwd maar in Nederland wilt scheiden kan dat ook. Je hebt dan een uittreksel uit het huwelijksregister nodig. Heb je die niet? Dan is de originele huwelijksakte ook goed. Als de akte of het uittreksel in een andere taal is dan het Nederlands, Engels, Frans of Duits, dan hebben we ook een beëdigde vertaling nodig om jullie scheiding te kunnen regelen. 

Direct starten met je (nederlandse) echtscheiding?

echtscheiding buitenland

Andere nationaliteit - in Nederland scheiden?

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit en wil je wel in Nederland scheiden? Dat kan als 1 van jullie beiden in Nederland woont. Dus ook als jullie beiden niet de Nederlandse nationaliteit hebben kan dat. Of als jullie een verblijfsvergunning hebben. Ook dan kan je in Nederland scheiden. 

scheiden met verblijfsvergunning

Een verblijfsvergunning - in Nederland scheiden?

Ook als je een verblijfsvergunning hebt kan je in Nederland scheiden. Ook als jullie beiden een verblijfsvergunning hebben en in het buitenland zijn getrouwd. Check vooraf wel goed of de scheiding geen invloed heeft op je verblijfsstatus. Heb je een verblijfsstatus bij partner? Dan kan de scheiding gevolgen hebben voor je vergunning. Bij de IND kan je navragen wat jouw situatie is.

inschrijven

Huwelijk is niet ingeschreven in Nederland. Is dat erg?

Om te kunnen scheiden in Nederland hoeft je huwelijk niet in Nederland ingeschreven te zijn. Je kan er voor hebben gekozen om je huwelijk in te schrijven in Nederland. Dat gebeurt dan in Den Haag.  Maar als je huwelijk niet is ingeschreven kan je toch in Nederland scheiden.