Ga je een ouderschapsplan maken? Dan hebben we hier 5 goede tips voor je. Lees ze maar eens door en laat ons weten of je er wat aan hebt. Zo kunnen we onze service steeds verbeteren. Dit zijn onze tips:
1. leef je in, in de wereld van je kind
Kinderen zien hun ouders het liefst blij. Natuurlijk heeft je scheiding een negatief effect op je emoties. Vaak zal je kind zijn best doen om jouw nare gevoel weg te nemen en de sfeer in huis zo goed mogelijk te houden. Met het kind zelf lijkt dan niets aan de hand. Je kind lijkt geen of weinig last van de scheiding te hebben. Sterker nog: je kind zal ook zeggen dat het goed gaat en vrolijk proberen te doen. Andere kinderen reageren weer anders. Ieder kind heeft zijn eigen reacties. Punt is; probeer je ECHT in te leven in je kind. Niet oppervlakkig, maar met echte aandacht en interesse.
2. let op de details
Tijdens een scheiding heb je wel duizend dingen aan je hoofd. Het grondig nadenken over de details van een ouderschapsplan is nou niet iets waar je op zit te wachten. Toch is het belangrijk om hier tijd voor te nemen. Bepaal bijvoorbeeld nu al wie er beslist over de kapper. Dat lijkt nu een totaal niet ter zake doende issue. En zo zijn er nog 100 dingen op te noemen die nu niet belangrijk lijken. Maar; alles wat je vastlegt bespaart je na je scheiding een mogelijke ruzie met je ex. En reken maar dat het die kleine dingen zijn waarover je straks ontploft. Niet goed voor jou, niet goed voor de relatie met je ex en zeker niet goed voor je kinderen!
3. maak het samen
Het is helemaal niet zo moeilijk om een lange lijst te maken met afspraken. Zeker niet als je op zondagmiddag in je eentje achter de computer zit. Gegarandeerd dat je ex daar niet op zit te wachten. En misschien heeft je ex zelf ook wel zo’n mooie lijst voor jou opgesteld. Probéér het samen te doen. En dat is best lastig, want je bent niet voor niets bezig met een scheiding. Vast staat wel, dat afspraken waar je het met elkaar over eens bent, een langere houdbaarheidsdatum hebben.
4. overleg (niet) met je kinderen
Natuurlijk moet je heel goed checken welke afspraken het beste bij je kind passen. En uiteraard is de mate van overleg met je kind afhankelijk van de leeftijd. Ga er echter niet te snel van uit dat je kind het allemaal weloverwogen kan beoordelen. Het kan bijvoorbeeld heel open-minded van je zijn om je kind zelf te laten kiezen bij wie het wil wonen. Daarmee stel je je kind echter voor een onmogelijke keuze. JIJ bent de ouder en JIJ (en je ex natuurlijk) bepaalt wat het beste is voor je kind. Let op dat je de verantwoordelijkheid niet bij je kinderen legt.
5. maak het jezelf niet te moeilijk
Geen gedetailleerd passend ouderschapsplan maken is bepaald geen makkie. Heb je wel overal aan gedacht? en hoe verwoord je dat dan? Daarvoor hebben wij, van Stichting Oprecht Scheiden, een oplossing bedacht. Je kan je op onze site aanmelden om een ouderschapsplan te maken. Je wordt dan langs een lange uitgebreide vragenlijst geleid. Zo weet je zeker dat je over alle onderwerpen hebt nagedacht. De meeste vragen zijn meerkeuzevragen. Je kan ook je eigen teksten toevoegen. Met je antwoorden wordt automatisch een ouderschapsplan gemaakt dat we GRATIS naar je inbox sturen.
5 tips bij ouderschapsplan; en nu?
Weet je nog niet helemaal hoe je het wilt gaan aanpakken, zo’n ouderschapsplan opstellen? Bel ons dan even voor gratis advies: 0900-588 88 88. Je kan ook gewoon beginnen door je aan te melden.