Alimentatie komend jaar omhoog

Weet jij hoeveel je alimentatie komend jaar omhoog gaat? Heb je daar al aan gedacht? Hier kan je je nieuwe alimentatiebedrag bekijken >>>  

Ieder jaar stelt het Ministerie van Justitie een percentage vast waarmee de alimentatiebedragen omhoog gaan. Net zoiets als de loonstijgingen eigenlijk. Maar dan voor alimentatie. De indexering van alimentatie wordt dat genoemd. Ieder jaar wordt een percentage vastgesteld waarmee alle bedragen voor kinderalimentatie en partneralimentatie omhoog gaan. In november wordt het percentage bekend gemaakt en per januari is de ingangsdatum. Het kan dus zomaar zijn dat je alimentatie met ingang van 1 januari 2016 hoger is dan daarvoor.

Wat is het nieuwe alimentatiebedrag dan?

alimentatie hogerEen percentage uitrekenen van een bepaald bedrag hebben we allemaal op de basisschool wel geleerd. Maar als er met komma’s  gewerkt moet worden valt dat nog niet mee. Wij hebben daarom een handig hulpmiddel voor je bedacht. Toets je huidige alimentatiebedrag in en zie direct wat het nieuwe bedrag gaat worden.

Klik hier en toets je huidige bedrag in >>>

Is je ex op de hoogte?

alimentatie percentageSoms is je ex-partner niet op de hoogte van deze indexering, maar heb jij wel recht op een hogere alimentatie. Als je een goede relatie met je ex hebt zal je je ex gewoon even kunnen vertellen over de indexering. Is je relatie met je ex minder goed en verwacht je problemen door verhoging? Laat ons dan een officiële brief naar je ex-partner sturen. In die brief leggen we uit dat de alimentatiebedragen van rechtswege worden verhoogd. Ook geven we aan wat het nieuwe alimentatiebedrag precies wordt. Daarbij verzoeken we je ex het nieuwe bedrag met ingang van 1 januari 2016 maandelijks aan je over te maken.

Brief naar je ex

Wil je dat wij een officiële brief naar je ex sturen met daarin het verzoek het hogere alimentatiebedrag te gaan overmaken? Klik dan even op deze link. Je kan dan eerst je nieuwe alimentatiebedrag berekenen en daarna krijg je de optie om ons een brief te laten sturen naar je ex.

Uitzonderingen

Op de automatische aanpassing van alimentaties zijn een aantal uitzonderingen:

  • de alimentatie is vastgelegd vóór 1 januari 1973 (dit zal niet veel meer voorkomen) .
  • je kan samen afspreken dat de wettelijke indexering wordt uitgesloten (moet wel schriftelijk).
  • je kan ook de rechter vragen de indexering uit te sluiten (kan handig zijn als de alimentatieplichtige een vast inkomen heeft dat niet meegaat met het loon- en prijspeil).
  • je kan indexering tijdelijk uitsluiten, bijvoorbeeld voor een jaar.
  • je kan kiezen voor een andere vorm van automatische aanpassing, bijvoorbeeld voor een koppeling aan het inkomen van de alimentatieplichtige.
Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen