Bestaat de ideale scheiding?
Ouderschapsaspecten bij scheiding
Normand Jones
Ouderschapsaspecten bij scheiding
06/05/2015
2 min
0

Bestaat de ideale scheiding?

06/05/2015
2 min
0

Is de ideale scheiding mogelijkheid of utopie? Bestaat de ideale scheiding? Uit het promotieonderzoek van juriste Marit Tomassen van de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt dat het ouderschapsplan geen waarneembaar effect sorteert. De juriste vergeleek zeshonderd echtscheidingsdossiers uit 2008 met zeshonderd dossiers uit 2010, na invoering van de regeling. In beide gevallen belandde een zelfde aantal koppels na de echtscheiding in juridische vervolgprocedures: 11 procent.

Bestaat de ideale scheiding?‘Juridische conflicten duiden doorgaans ook op conflicten in de algehele verhouding tussen ex-partners’, zegt Tomassen. ‘Het ouderschapsplan heeft dus niet geholpen de omgang van ouders na de scheiding te verbeteren’.

De promovenda bepleit in haar proefschrift dat Nederland een soort scheidingseducatie verplicht stelt. De juridische eis van het ouderschapsplan kan wat haar betreft dan van tafel. ‘Wel zouden ouders die er niet in slagen samen tot een ouderschapsplan te komen, moeten worden gedwongen in elk geval één gesprek met een mediator te voeren.’ mediator inschakelen

Ed Spruijt is het met haar eens dat de overheid meer zou moeten doen aan voorlichting om vechtscheidingen te voorkomen. ‘In zo’n cursus informeer je ouders over de schade die conflicten aanrichten bij hun kind. De wet heeft het over gelijkwaardig ouderschap bevorderen, maar het zou moeten gaan om het belang van het kind. Een kind heeft geen belang bij een fiftyfifty co-ouderschap, als dat allerlei conflicten oplevert. Uit onderzoek weten we: de scheiding is nog niet eens zo erg voor kinderen, de ergste gevolgen ontstaan door ruziënde ouders.‘ (bron: de Volkskrant, 16/5/2015).

Ben jij het ook eens met Marit Tomassen en Ed Spruijt dat er meer scheidingseducatie nodig is zodat er minder conflicten ontstaan bij scheiden?  Is de Ideale Scheiding een utopie of reële mogelijkheid?

Op vrijdagmiddag 12 juni van 15.00-18.00 uur is er een speciale event; ‘DE IDEALE SCHEIDING’ op een prachtige locatie in Amsterdam.

Dit event is heel waardevol als je:

  • Diensten verleent aan ouders en/of kinderen bij een scheiding bv. als (Collaborative Divorce)advocaat, familie-mediator, scheidingsbemiddelaar, kindercoach of kindertherapeut én
  • Door samenwerking en verbeterde dienstverlening een belangrijke bijdrage wilt leveren aan de ideale scheiding.

Bestaat de ideale scheiding?Deze gastsprekers geven hun visie op de ‘De Ideale Scheiding’:

  • Ed Spruijt; sociaal wetenschappelijk onderzoeker en auteur van o.a. Handboek ‘Scheiden en Kinderen’.
    Verbonden aan Villa Pinedo als lid van het comité van aanbeveling.
  • Heleen Offerhaus; ouder- en kindcoach met jarenlange ervaring als juriste en begeleiding bij scheiding.
    Tevens trainer ‘Kind uit de Knel’.
  • Irma Heuft; ervaringsdeskundige ouder die uit een vechtscheiding wist te blijven en haar ervaringen o.a. inzet om wijkteams beter te managen.

Het evenement is drie Pe-punten waard. Tevens ontvangt je het rapport ‘De Ideale Scheiding’ met vier verbetervoorstellen. We sluiten het event feestelijk af met een borrel en hapje waarbij volop gelegenheid is om elkaar te ontmoeten. Mis het niet! Kijk voor meer informatie en meld je NU aan op  www.deidealescheiding.nl voor dit unieke event; VRIJDAG 12 JUNI 15.00-18.00 UUR.

mediator inschakelen

Reacties
Categorieën