arrow_drop_up arrow_drop_down

Sanne is 9 jaar, haar ouders zijn gescheiden en haar vader heeft sinds kort een vriendin. Daar heeft ze het heel moeilijk mee. Sanne’s verzet tegen de situatie is een dreigbrief. Gaat helaas niet helpen. Ze moet komend weekend naar haar vader. 

‘Eerst dacht ik nog dat het wel weer goed zou komen. Toen m’n vader en moeder net uit elkaar gingen was het best gezellig in huis. Geen ruzie meer. Lekker veel leuke dingen doen om het weer een beetje goed te maken voor ons. We zijn zelfs een keer naar Artis geweest met z’n vieren, m’n broertje en ik en allebei m’n ouders. We kregen een vet groot ijsje en we hebben gelachen omdat m’n vader schrok van een aapje dat ineens op z’n schouder sprong. Als ik toen maar geweten had dat m’n vader ’s avonds naar die heks ging! Dan had ik het helemaal niet zo’n lollige dag gevonden!

Dreigbrief

Ik heb haar een dreigbrief gestuurd. Zodat ze maar niet denkt dat ze ooit iets met ons te maken gaat krijgen. Ik heb geschreven:

Door jou komen mijn vader en moeder nu dus nooit meer bij elkaar! Als je maar niet denkt dat ik me ooit met jou ga bemoeien. Je bent lelijk. Als ik je tegenkom zeg ik niks tegen je. Ik wil je nooit zien en je moet niet denken dat je mijn vader kan krijgen. Als hij weer een beetje normaal gaat doen dan komt hij gewoon weer terug bij ons en ben jij lekker alleen. Mijn moeder is veel leuker dan jij en ook mooier want jij bent een lelijke heks.

Ik hoop maar dat het helpt. Misschien durft ze nu niet meer. Dan kan m’n vader gewoon weer terugkomen. Volgens weekend moeten m’n broertje en ik daar heen. Lekker dan. Moeten we zeker net doen of ze onze moeder is. Ik ga niks tegen haar zeggen.’

Verzet

dreigbrief kindVeel kinderen komen, net als Sanne, in de situatie dat ze te maken krijgen met een nieuwe partner van een van de ouders. Helaas hebben kinderen hier tegen heel weinig verzet mogelijkheden. Ze kunnen hun ideeën en gedachten over de situatie moeilijk onder woorden brengen. Dat uit zich soms in lelijke woorden of stilzwijgen. Daardoor wordt de sfeer er niet beter op. Het kind kan door zijn verzet de irritatie van de ouder over zich afroepen. Die ouder begrijpt misschien niet wat er precies aan de hand is.

Praten

Ontzettend belangrijk bij een scheiding is; goed en veel praten met je kinderen. Noemen ze je nieuwe vriendin een heks? Dat wil echt niet zeggen dat ze haar nooit zullen accepteren. Misschien denken ze, net als Sanne, dat je vriendin er voor zorgt dat jullie niet meer bij elkaar komen. Probeer je kinderen steeds alles goed uit te leggen. Ook als je denkt dat ze het niet zullen snappen. Of niet zullen merken. Ook dat is een wijdverbreid misverstand. Ze begrijpen echt meer dan je denkt, ze weten meer van je situatie, ze plakken zelf de stukjes informatie die ze hebben aan elkaar en trekken daaruit hun eigen conclusies. Probeer ze daarom echt bij de situatie te betrekken. Niet denken dat je ze zult sparen als je probeert leuk te doen terwijl er eigenlijk van alles niet lekker loopt.

Reactie plaatsen

Gelijk starten met je scheiding?

We gebruiken cookies: