Echtscheiding en belasting

Als je met een echtscheiding bezig bent is belasting waarschijnlijk niet het eerste onderwerp dat in je opkomt. Toch is echtscheiding en belasting een belangrijk item. Hoe zit het bijvoorbeeld met de toeslag voor de kinderen. Krijg jij die uitbetaald? Of je ex?

Welke ouder krijgt de toeslag voor de kinderen uitbetaald?

Kinderopvangtoeslag: 

echtscheiding toeslagVoor kinderopvangtoeslag is het belangrijk of je co-ouderschap hebt afgesproken tijdens je scheiding.

Ben je co-ouder?

Co-ouders kunnen allebei kinderopvangtoeslag krijgen. Ieder voor het eigen deel van de kosten. Als co-ouders krijg je samen kinderopvangtoeslag voor maximaal 230 uur per kind, per maand.

Ben je geen co-ouder?

Dan kan maar 1 van beiden de kinderopvangtoeslag aanvragen. De ouder bij wie het kind woont, krijgt de kinderopvangtoeslag.

Kindgebonden budget: 

belastingDit is een toeslag voor de kosten van je kinderen tot 18 jaar. Dit krijg je naast de kinderbijslag. De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van je inkomen. De aanvrager van de kinderbijslag krijgt het kindgebonden budget uitbetaald. Als je recht hebt op kindgebonden budget, krijg je vanzelf bericht van de belastingdienst.

Tip

Heb je meerdere kinderen? Dan kan je ook kinderbijslag aanvragen voor 1 van de kinderen en je ex voor jullie andere kind. Dit kan je doen bij de Sociale verzekeringsbank.

Geen bericht ontvangen?

toeslag belasting echtscheidingHeb je geen bericht gekregen, maar denk je wel dat je recht hebt op het kindgebonden budget? Maak dan een proefberekening op de site van de belastingdienst. Je ziet dan hoeveel kindgebonden budget je kan krijgen. Vraag het daarna zelf aan.

 

bron: belastingdienst.nl

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding. Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde. Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen