Echtscheiding en de belastingdienst | een duidelijk overzicht

Echtscheiding en de belastingdienst | een duidelijk overzicht

In echtscheiding en de belastingdienst geven we je een duidelijk overzicht van de meest voorkomende belastingzaken waar je mee te maken krijgt als je gaat scheiden. De belastingdienst is niet het eerste waar je aan denkt als je gaat scheiden. Toch is het regelen van je praktische zaken ook een onderdeel van je echtscheiding. Niet leuk, maar wel heel belangrijk. Ga je bijvoorbeeld samen of apart belastingaangifte doen? Wie mag de hypotheekrente aftrekken bij de aangifte? En hoe zit het met toeslagen? Ook over dit soort zaken moeten afspraken gemaakt worden met elkaar.

vrouw doet belastingaangifte op tabletSamen of apart belastingaangifte doen

Als je bent getrouwd ben je meestal ook fiscale partners. Je doet dan een gezamenlijke belastingaangifte. Als je uit elkaar bent mag dit niet meer. Maar je scheiding stopt meestal niet precies op 1 januari maar vaak in de loop van een jaar. Wanneer kan je dan nog gezamenlijke aangifte doen?

Wanneer mag je nog gezamenlijk belastingaangifte doen?

Je bent geen fiscale partners meer zodra het echtscheidingsverzoek is ingediend én je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. In dat jaar kan je er nog voor kiezen om als fiscale partners je belastingaangifte in te vullen. In het jaar daarna mag dat niet meer.

Meer informatie over scheiden en samen of apart belastingaangifte doen vind je op de site van de belastingdienst.

Wie mag de hypotheekrente aftrekken bij de aangifte

Als je een koophuis hebt, betaal je meestal per maand hypotheekrente Een deel van de hypotheekrente krijg je weer terug via de belastingdienst bij je aangifte. Dit is de hypotheekrenteaftrek. Daardoor betaal je minder belasting. Als je nog fiscale partner bent kan je in je belastingaangifte de inkomsten en aftrekposten op een gunstige manier verdelen. Als je bent gescheiden kan dat niet meer. In het jaar van de scheiding kan je er nog voor kiezen om fiscale partners te zijn. Dat jaar moet je dus ook samen kiezen wie de hypotheekrente aftrekt.

Wil je graag wat advies over je eigen situatie? neem dan even contact met ons op: button_klik-hier-voor-contact-of-gratis-advies

Hypotheekrente aftrekken

Het jaar na je scheiding doe je voor het eerst belastingaangifte zonder je ex. Wie de hypotheekrente mag aftrekken, is afhankelijk van wie er in de woning blijft wonen, wie de hypotheekrente betaalt en hoe de eigendomsverhouding is. Flink ingewikkeld dus.

huis staat op een afgrondJe ex blijft in de woning wonen.

Je kan de hypotheekrente aftrekken die je betaalt voor het deel van de woning waarvan je eigenaar bent. Betaalt je hypotheekrente voor je ex omdat je verplicht bent of afgesproken hebt om hem of haar te onderhouden? Dan mag je die rente aftrekken als betaalde alimentatie. Dit geldt alleen als je het ook echt betaalt en mag tot 2 jaar nadat je uit de woning bent vertrokken. Na 2 jaar ziet de belastingdienst jouw deel van de waarde van de woning als vermogen in box 3. Van die waarde mag je de hypotheek voor dat deel van de woning als schuld aftrekken. Je betaalt belasting over jouw deel van de waarde van de woning minus de hypotheek daarvoor.

Je ex blijft niet in de woning wonen

Als je aan de voorwaarden voldoet, mag je voor het deel van de woning waarvan je eigenaar bent, de hypotheekrente aftrekken. De voorwaarden zijn dan:

  • De woning moet te koop staan.
  • Sinds de verhuizing moet de woning leeg staan.
  • De woning was in voorgaande jaren je hoofdverblijf.

Je mag nog hypotheekrente aftrekken gedurende max 3 jaar na het jaar waarin de eerste van jullie beiden is vertrokken.

Voorlopige aanslag?

Doordat je na je scheiding in een andere woonsituatie komt, ga je meer of minder belasting betalen. Het is handig om zo snel mogelijk te weten waar je aan toe bent. Je kan bij de belasting daarvoor een voorlopige aanslag aanvragen. Of, als je die elk jaar al krijgt, kan je je voorlopige aanslag wijzigen. Zo voorkom je dat je achteraf moet bijbetalen. Meer info over hypotheekrenteaftrek bij scheiding: zie de site van de belastingdienst.

De Belastingdienst heeft uitgegeven (pdf): Het echtscheidingsconvenant en de eigen woning – fiscale aandachtspunten

verhuiskarretje met doos eropMoet ik de huurtoeslag wijzigen als ik verhuis?

Inderdaad. Je moet de huurtoeslag wijzigen als je verhuist. Wat je moet doen hangt af van je situatie:

  • Je verhuist naar een huurwoning en de huurtoeslag staat op jouw naam.
  • Je verhuist naar een huurwoning en de huurtoeslag staat op naam van je ex.
  • Je verhuist naar een koopwoning en de huurtoeslag staat op jouw naam.
  • Je verhuist naar een koopwoning en de huurtoeslag staat op naam van je ex.

Op welke naam de huurtoeslag staat kan je zien aan de naam op de adressering.

Je verhuist naar een andere huurwoning en de huurtoeslag staat op jouw naam

Je blijft deze huurtoeslag krijgen maar je moet wel een wijziging doorgeven. Anders kan het zijn dat je te veel of te weinig huurtoeslag krijgt.

  1. Geef je adreswijziging door aan de gemeente.
  2. Doe dit nadat je verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank.
  3. Geef bij de belastingdienst door via: Mijn toeslagen; Wij gaan scheiden of uit elkaar; Inloggen; Wijziging doorgeven; Gezin en huishouden; Wij gaan scheiden of uit elkaar. Beantwoord daar de vragen.
  4. Geef ook bij de belastingdienst de de nieuwe huurgegevens door via: Mijn toeslagen; Wijziging doorgeven; Wonen; Uw huur verandert. Beantwoord dan de vragen.

Je verhuist naar een andere huurwoning en de huurtoeslag staat op naam van je ex

Als je ex in de woning blijft en de huurtoeslag staat op zijn of haar naam en jij verhuist naar een andere huurwoning, dan blijft je ex gewoon de huurtoeslag van de oude woning houden. Als je zelf aan de voorwaarden voldoet kan je huurtoeslag aanvragen voor de woning waar je nu gaat wonen. Dat doe je zo:

  1. Geef je nieuwe adres door aan de gemeente waar je woont.
  2. Zorg dat je scheiding is ingediend bij de rechtbank.
  3. Geef bij de Belastingdienst door dat je gaat scheiden. Dat doe je zo: Op de site van de belastingdienst ga je naar: Mijn toeslagen; Wij gaan scheiden of uit elkaar; Log in op Mijn toeslagen met je DigiD; Wijziging doorgeven;  Gezin en huishouden; Wij gaan scheiden of uit elkaar. En beantwoord daar de vragen. Hou de volgende gegevens bij de hand:
    • de datum van indiening echtscheiding en
    • je nieuwe adres
  4. Vraag voor jezelf huurtoeslag aan bij de belastingdienst via: Toeslagenoverzicht 2016; Huurtoeslag; Aanvragen. En beantwoord de vragen. Hou de volgende gegevens bij de hand:
    • de ingangsdatum van de nieuwe huur
    • je inkomen en het inkomen van eventuele medebewoners
    • je huurgegevens

Je ontvangst dan van de belastingdienst binnen 5 weken een nieuwe beschikking. Daarna betalen ze het nieuwe bedrag uit.

sleutels voor koopwoning na echtscheidingJe gaat verhuizen naar een koopwoning en de huurtoeslag staat op jou naam

Als je naar een koopwoning verhuist, heb je geen recht meer op huurtoeslag. Je moet de huurtoeslag dan stopzetten. Hoe doe je dat?

  1. Je geeft je adreswijziging door aan de gemeente.
  2. Dien je echtscheiding in bij de rechtbank.
  3. Geef met bij de belastingdienst door via Mijn toeslagen: Wij gaan scheiden of uit elkaar; log in op Mijn toeslagen met je DigiD; Wijziging doorgeven; Gezin en huishouden; Wij gaan scheiden of uit elkaar. En beantwoord daar de vragen.Hou de volgende gegevens bij de hand:
    • datum indiening echtscheiding en je nieuwe adres
  4. Zet bij de belastingdienst de huurtoeslag stop via; Mijn toeslagen; Wijziging zoeken; Stopzetten; Ik wil mijn huurtoeslag stopzetten. En beantwoord de vragen.

Je gaat verhuizen naar een koopwoning en de huurtoeslag staat op naam van je ex

Wat moet je doen?

  1. Geef de adreswijziging door aan de gemeente.
  2. Dien je echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank.

Moet ik de huurtoeslag wijzigen als mijn ex verhuist?

Er zijn twee mogelijkheden: De huurtoeslag staat op jouw naam, of de huurtoeslag staat op zijn naam. Wat moet je in deze twee situaties doen:

De huurtoeslag staat op jouw naam

Je blijft de huurtoeslag dan gewoon krijgen maar je moet wel een wijziging doorgeven bij de belastingdienst. Anders kan het zijn dat je te veel of te weinig toeslag krijgt. Wat moet je doen:

  • je ex moet de adreswijziging doorgeven aan de gemeente
  • dien het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank
  • geef bij de belastingdienst de wijziging door: Wij gaan scheiden of uit elkaar; log in op Mijn toeslagen met je DigiD; Wijziging doorgeven; Gezin en huishouden; Wij gaan scheiden of uit elkaar. En beantwoord hier de vragen.

Hou de volgende gegevens bij de hand: de datum van verzoek tot echtscheiding en het nieuwe adres van je ex.

De huurtoeslag staat op naam van je ex

Als de huurtoeslag op naam van je ex staat verhuist de huurtoeslag mee. Je moet dan huurtoeslag aanvragen voor jezelf. Hoe werk dat:

  • je ex moet de adreswijziging doorgeven aan de gemeente
  • dien het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank
  • geef bij de belastingdienst de wijziging door: Wij gaan scheiden of uit elkaar; log in op Mijn toeslagen met je DigiD; Wijziging doorgeven; Gezin en huishouden; Wij gaan scheiden of uit elkaar. En beantwoord hier de vragen. Hou bij de hand: de datum van indiening echtscheiding en het nieuwe adres van je ex.
  • Vervolgens kan je huurtoeslag aanvragen voor jezelf. Ga naar de site van de belastingdienst. Ga naar: Toeslagenoverzicht 2016; Huurtoeslag; Aanvragen. En beantwoord de vragen. Hou de volgende gegevens bij de hand: jouw inkomen, het inkomen van eventuele medebewoners en de huurgegevens.

kind doet geld in spaarvarken bij scheidingMoet ik mijn kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget wijzigen?

Als je uit elkaar gaat vinden er wijzigingen plaats in het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag.

Als je co-ouderschap hebt gelden er bijzondere regels

Je bent co-ouder voor de belastingdienst als je kinderen op jaarbasis gemiddeld 3 dagen per week bij jou wonen en 3 dagen per week bij je ex. Als je co-ouder bent gelden er andere regels voor de toeslagen. Zie hierover veder op deze pagina meer info onder het kopje; Ik wordt co-ouder. Wat betekent dat voor mijn toeslagen?

Wat moet je eerst doen?

  1. Geef je adreswijziging aan de gemeente door.
  2. Laat je scheiding indienen bij de rechtbank.
  3. Geef het bij de belastingdienst door via Mijn toeslagen; Wij gaan scheiden of uit elkaar; log in met je DigiD; Wijziging doorgeven; Gezin en huishouden; Wij gaan scheiden of uit elkaar. En beantwoord dan de vragen.

Het kindgebonden budget gaat naar degene die de kinderbijslag krijgt

Als jij de kinderbijslag krijgt hoef je verder niets te doen. Nadat je hebt doorgegeven dat je gaat scheiden wordt er door de belastingdienst een nieuwe berekening gemaakt van je kindgebonden budget met alleen jouw inkomen.

Als je ex de kinderbijslag krijgt en de kinderen gaan bij jou wonen? Dan kan je deSociale Verzekeringsbank (SVB) vragen om de kinderbijslag op jouw naam te laten zetten. Vanaf dat moment krijg jij het kindgebonden budget.

Kinderopvangtoeslag: wat moet ik wijzigen als de kinderen bij mij gaan wonen?

Als de kinderopvangtoeslag op jouw naam staat (en dat is het geval als de beschikkingen over de kinderopvangtoeslag aan jou zijn gericht) en als er niets verandert aan de opvang van je kinderen, hoef je niets te doen. En als je bij de belastingdienst hebt doorgegeven dat je gaat scheiden? Dan maakt de belastingdienst een nieuwe berekening van de toeslag gebaseerd op alleen jouw inkomen.

Als de opvanggegevens wel veranderen, bijvoorbeeld door een wijziging in het aantal opvanguren, dan kan je dit binnen 4 weken doorgeven aan de belastingdienst. Dat doe je als volgt:

  • Log in op Mijn toeslagen met je DigiD.
  • Ga dan naar ‘Wijzigingen doorgeven’ op ‘Kinderen’.
  • Klik op ‘Er verandert iets in de opvang’ en beantwoord dan de vragen.

Zodra de wijziging is verwerkt door de belastingdienst, krijg je een nieuwe beschikking. Daarna wordt het nieuwe bedrag uitbetaald.

Als je kinderopvangtoeslag op naam van je ex staat heb jij toch recht op kinderopvangtoeslag voor de kinderen die bij jou gaan wonen. Je kan daarom de kinderopvangtoeslag zelf aanvragen bij de belastingdienst. Doe dat pas nadat je ex de kinderopvangtoeslag heeft stopgezet.

Je kan dan als volgt aanvragen:

  • Log in op Mijn toeslagen met je DigiD.
  • Klik op Kinderopvangtoeslag; Aanvragen; en beantwoord dan de vragen.

Kinderopvangtoeslag: wat moet ik wijzigen als de kinderen bij mijn ex gaan wonen?

Als de kinderopvangtoeslag op jouw naam staat moet je de kinderopvangtoeslag stopzetten voor de kinderen die bij je ex gaan wonen. Dat doe je als volgt:

  • Log in op Mijn toeslagen met je DigiD.
  • Klik bij ‘Wijzigingen doorgeven’ op ‘Kinderen’.
  • Ga vervolgens naar ‘Mijn kind gaat niet meer naar de opvang’. En beantwoord dan de vragen.

Als de kinderopvangtoeslag op naam van je ex staat en er geen kinderen bij jou gaan wonen dan hoef je verder niets te doen.

vrouw kijkt vragend na scheidenBen ik aanvrager of toeslagpartner?

Of je aanvragen of toeslagpartner ben kan je op twee manieren checken:

  1. Kijk wie de voorschotbeschikking van de toeslag heeft gekregen. Als jij de geadresseerde bent, ben jij de aanvrager en je ex de toeslagpartner. Is je ex de geadresseerde? Dan is het andersom.
  2. Je kan dit ook nakijken op de site van de belastingdienst onder Mijn toeslagen; log in met je DigiD; Mijn beschikkingen; klik op de meeste recente specificatie van de toeslag. Daar staat wie de aanvrager is, en wie de toeslagpartner is.

Wanneer heb ik geen toeslagpartner meer?

Vanaf het moment dat jij en je ex niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven heb je geen toeslagpartner meer. Daarnaast moet jullie verzoek tot scheiding zijn ingediend bij de rechtbank. Zolang je beiden op hetzelfde adres staat ingeschreven blijf je elkaars toeslagpartner. Je kan voor jezelf toeslag aanvragen op het moment dat je geen toeslagpartner meer hebt.

Voorbeeld

Je hebt begin april je scheidingsverzoek ingediend bij de rechter en staat vanaf 1 mei niet meer op hetzelfde adres ingeschreven. Je bent dan vanaf 1 juni geen toeslagpartners meer. Als je aan de overige voorwaarden voldoet heb je vanaf 1 juni voor jezelf recht op bijvoorbeeld zorgtoeslag.

Moet ik mijn zorgtoeslag wijzigen?

Door je scheiding verandert je inkomen en daardoor heb je misschien recht op minder of juist meer zorgtoeslag. Geef de wijziging pas door op het moment dat je niet meer op hetzelfde adres woont. Als je namelijk op hetzelfde adres blijft wonen als je ex, blijf je toeslagpartners en hoef je niets te wijzigen. Zodra een van beiden verhuist moet je eerst het nieuwe adres aan de gemeente doorgeven. Daarnaast moet je verzoek tot scheiding bij de rechtbank zijn ingediend. Als dat zo is kan je bij de belastingdienst aangeven dat je de zorgtoeslag wilt wijzigen. Je doet dat als volgt.

Ga naar de site van de belastingdienst, ga naar Mijn toeslagen; Log in met je Digid; Wijziging doorgeven; Gezin en huishouden; Wij gaan scheiden of uit elkaar. En beantwoord de vragen. Hou de datum van scheiding en het nieuwe adres bij de hand.

Zodra de wijziging zijn doorgegeven berekent de belastingdienst de zorgtoeslag opnieuw. Maar dan gebaseerd op alleen jouw inkomen.

co-ouders met hun kinderenIk wordt co-ouder. Wat betekent dat voor mijn toeslagen?

Je bent co-ouder als je kinderen op jaarbasis ten minste 3 dagen per week bij jou wonen én ten minste 3 dagen per week bij je ex wonen. Op welk adres zij zijn ingeschreven maakt niet uit. Of zij op jouw adres of op het adres van je ex ingeschreven staan, maakt daarbij niet uit. Als je co-ouder wordt, heeft dat invloed op uw huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Zorg er daarom voor dat u op tijd wijzigingen voor deze toeslagen doorgeeft.

Co-ouderschap en gevolgen voor je huurtoeslag

Als je allebei huurtoeslag krijgt kunnen jij en je ex kunnen je kinderen allebei laten meetellen als medebewoner. Zo krijg je meer huurtoeslag. Het maakt niet uit of je kinderen bij jou of bij je ex staan ingeschreven. Je moet dit wel even doorgeven aan de belastingdienst. Dat kan met een brief waarin je zet dat je co-ouderschap hebt. Je moet de brief beiden ondertekenen. Je kan de brief sturen naar:

Belastingdienst/Toeslagen
Postbus 4510
6401 JA Heerlen

Co-ouderschap en de gevolgen voor je kinderopvangtoeslag

Als jij en je ex beiden een deel van de opvangkosten betalen heb je beiden recht op kinderopvangtoeslag. Je moet het aantal uren wel verdelen tussen jullie beiden. Met de rekenhulp ‘Maximum aantal opvanguren’ van de belastingdienst, kan je berekenen voor hoeveel uren je samen kinderopvangtoeslag kunt krijgen.

Krijg je de kinderopvangtoeslag op jouw naam?  Geef dan jouw deel van de opvanguren door aan de belastingdienst. Dit kan je doen als volgt:

  • Log in op Mijn toeslagen met je DigiD.
  • Klik bij ‘Wijzigingen doorgeven’ op ‘Kinderen’.
  • Ga naar ‘Er verandert iets in de opvang’ en beantwoord de vragen.

Staat de kinderopvangtoeslag op naam van je ex? Dan kan je kinderopvangtoeslag voor jezelf aanvragen voor de opvanguren die jij betaalt. Dit kan je doen als volgt:

  • Log in op Mijn toeslagen met je DigiD.
  • Klik op ‘Kinderopvangtoeslag’ vervolgens op ‘Aanvragen’
  • Ga naar ‘kinderopvangtoeslag aanvragen’ en beantwoord daar de vragen.

Co-ouderschap en de gevolgen voor je kindgebonden budget

De ouder die de kinderbijslag krijgt, krijgt ook het kindgebonden budget. Als je meerdere kinderen hebt kan je allebei kindgebonden budget krijgen. Hoe doe je dat?

  • Zorg ervoor dat bij iedere ouder ten minste 1 kind staat ingeschreven.
  • Vraag allebei kinderbijslag aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) www.svb.nl. De SVB geeft dit door aan de belastingdienst die vervolgens het kindgebonden budget uitbetaald aan jullie beiden.

meisje kijkt vragend naar laptopKan ik inkomensafhankelijke combinatiekorting krijgen?

Als je je werk combineert met de zorg voor jonge kinderen, heb je waarschijnlijk recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Bij je belastingaangifte wordt automatisch berekend of je recht had en op hoeveel. Er zijn dan een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen.

  • Je kind moet jonger zijn dan 12 jaar.
  • In het betreffende jaar moet je kind ten minste 6 maanden ingeschreven staan op jouw adres.
    Behalve als je co-ouder bent. Dan mag je kind ook ingeschreven zijn op het adres van de andere ouder.
  • Je inkomen moet aan bepaalde eisen voldoen.
  • Je hebt, geen, of minder dan 6 maanden een fiscale partner. Heb je langer dan 6 maanden een fiscale partner, maar is je inkomen lager dan dat van hem of haar? Dan heb je ook recht op de korting.

Als je aan de voorwaarden voldoet en de korting gelijk wilt ontvangen dan kan je een voorlopige aanslag aanvragen. Je krijgt de korting dan in maandelijkse termijnen gestort. Ontvang je het liever in 1 keer? Dan kan je gewoon volgend jaar belastingaangifte doen. Er wordt dan automatisch vastgesteld of en hoeveel je krijgt. De hoogte van de korting is afhankelijk van je leeftijd en je inkomen uit arbeid.

Voor de exacte bedragen en voorwaarden voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting verwijzen wij je naar de site van de belastingdienst.

Wie blijft in het huis wonen?

Bij een scheiding zijn er verschillende situaties met betrekking tot woning voor de belastingdienst

Je hebt een koophuis, bent volledig eigenaar, maar woont er niet zelf

Woont je ex in de woning? Dan moet je een bedrag in je belastingaangifte bij je inkomen optellen: het
‘eigenwoningforfait’. Het bedrag dat je moet optellen is afhankelijk van de WOZ-waarde van het huis.

Betaalt je ex geen huur aan je? Dan mag je het ‘eigenwoningforfait’ op de belastingaangifte als ‘betaalde alimentatie’ aftrekken. Als je ex wel huur aan betaalt, dan mag je dit bedrag niet aftrekken bij de belastingaangifte.

Als jij de volledige hypotheekrente betaalt, dan kan je deze voor 100% aftrekken. Na 2 jaar ziet de belastingdienst de waarde van de woning als vermogen in box 3. Daarvan mag je de hypotheek als schuld aftrekken.

Je bent beide eigenaar en bent beide in het huis blijven wonen

Ben je beide eigenaar van het huis? Dan moet je in de belastingaangifte een bedrag bij je inkomen optellen: het ‘eigenwoningforfait’. Het bedrag dat je moet optellen is afhankelijk van de WOZ-waarde van het huis. Je kan 50% van het bedrag van het ‘eigenwoningforfait’ op bij je inkomen optellen.

Omdat je in het huis woont, moet je daarnaast ook 50% van het eigenwoningforfait aangeven als ‘ontvangen alimentatie’. Tenzij je huur betaalt aan je ex. Dan hoef je dit niet aan te geven.

Betaal jij alle hypotheekrente? Dan mag je toch maar 50% van deze hypotheekrente aftrekken, omdat je beiden eigenaar bent van het huis. Als je eigendomsverhouding anders is mag je de hypotheekrente aftrekken die je hebt betaald, voor het deel dat je eigenaar van het huis bent.

Je bent beide eigenaar van de koopwoning en jij woont niet meer in het huis

Als je beiden eigenaar bent moet je in je belastingaangifte allebei een bedrag bij je inkomen optellen: het ‘eigenwoningforfait’. Het bedrag dat je moet optellen is afhankelijk van de WOZ-waarde van het huis. Je kan 50% opgeven van het bedrag van het ‘eigenwoningforfait’. Omdat je niet in het huis woont, mag je daarnaast ook 50% van het eigenwoningforfait aftrekken als betaalde alimentatie.

En heb je ook de hypotheekrente betaald? Dan mag je 50% van de hypotheekrente aftrekken. Maar alleen als je deze ook daadwerkelijk betaalt. Na 2 jaar ziet de belastingdienst de waarde van de woning als vermogen in box 3. Daarvan mag je de hypotheek als schuld aftrekken.

verhuisdoos met sleutel voor nieuwe woningJe bent volledig eigenaar geworden van de koopwoning en je woont er zelf

Dan moet je in je belastingaangifte een bedrag bij je inkomen optellen: het ‘eigenwoningforfait’. Dat bedrag is weer afhankelijk van de WOZ-waarde van het huis. Als je de volledige hypotheekrente betaalt mag je dit voor 100% aftrekken.

Je hebt een huurhuis en blijft er wonen

Als je partner vertrekt wijzigt de huurtoeslag. Het is belangrijk op welke naam de huurtoeslag staat. Staat de huurtoeslag op naam van je ex? Dan neemt hij de huurtoeslag mee naar het andere huis. Jij moet dan opnieuw huurtoeslag aanvragen.

Je hebt een huurhuis en vertrekt

Als de huurtoeslag op jouw naam staat neem je deze mee naar de nieuwe woning. Je moet deze wijziging wel doorgeven bij de belastingdienst. Je ex kan zelf huurtoeslag aanvragen.

Dit waren de meest voorkomende situaties. Als jouw situatie anders is adviseren we je even contact op te nemen met de belastingdienst.

Moet ik mijn voorlopige aanslag wijzigen?

Doordat je gaat scheiden verandert je financiële situatie. Als je een voorlopige aanslag hebt krijg je waarschijnlijk te veel of te weinig belasting terug. Daarom is het goed om je voorlopige aanslag te wijzigen  zodra je nieuwe financiële situatie duidelijk is. Zo voorkom je dat je achteraf veel geld moet bijbetalen of terugkrijgt. Al is dat laatste minder erg natuurlijk ;-). Als je je voorlopige aanslag wijzigt krijg je binnen 6 tot 8 weken bericht van de belastingdienst. Als je een voorlopige aanslag wilt aanvragen ga dan even naar deze pagina van de site van de belastingdienst.

Wie moet betalen?

Als het om een toeslag gaat is de aanvrager verantwoordelijk voor het terugbetalen als er te veel toeslag is ontvangen. Heb je een toeslagpartner? Dan is die ook aansprakelijk voor de terugbetaling. Als je een huurtoeslag hebt geldt dit ook voor de medebewoner. En als je toeslagpartner of medebewoner niet meer bij je woont dan geldt de aansprakelijkheid alleen voor de periode dat dit nog wel het geval was. Dat hangt van de situatie af.

Als het om een belastingaanslag gaat krijg je allebei een aanslag. Je bent verantwoordelijk voor het betalen van je eigen aanslag.

Echtscheiding en de belastingdienst | een duidelijk overzicht

Deze blog is geschreven met behulp van de site van de belastingdienst. Als er dingen toch niet duidelijk zijn, of als jouw situatie net even anders is, kan je op de site van de belastingdienst kijken of contact met ons opnemen voor vrijblijvend advies.

4 tips voor belastingzaken van de belastingdienst zelf

Regelde je in het verleden je belastingzaken samen met ex-partner? Dan is het belangrijk een aantal praktische zaken op korte termijn te regelen:

  • DigiD: zorg ervoor dat alleen jij nog je DigiD kan gebruiken.
  • Rekeningnummer: controleer op welk rekeningnummer je eventuele toeslagen of belastingteruggaven ontvangt en wijzig dit nummer indien nodig.
  • Adreswijziging: ga je op een ander adres wonen? Geef dit dan door aan de gemeente. De Belastingdienst krijgt de adreswijzing vervolgens door van de gemeente.
  • Maak je persoonlijke scheiden-checklist op belastingdienst.nl/scheiden.

Meer info over toeslagen: Mijn toeslagen

Belasting voor de ondernemer

Belastingdienst: Contact

Of kijk nog even naar dit filmpje van de belastingdienst:


Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones. In 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb ik Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Als lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN) sta ik als registermediator ingeschreven. Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coachNaast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht ScheidenIn mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom, samen met mijn collega, Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. En, om mensen tijdens het proces te begeleiden naar de meest ideale situtie bij het opbouwen van hun nieuwe toekomst. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen