Echtscheiding, hoe werkt dat en wat komt er allemaal bij kijken

Echtscheiding, hoe werkt dat en wat komt er allemaal bij kijken

Als je eenmaal hebt besloten dat je wilt gaan scheiden komt er een hoop op je af. Een echtscheiding, hoe werkt dat en wat komt er allemaal bij kijken? Daarover gaat deze blog.

Dagelijks krijgen wij de vraag; waar moet ik beginnen? Er is op internet ontzettend veel informatie over scheiden en echtscheiding. Maar het is niet zo makkelijk om informatie te vinden die precies op jouw situatie van toepassing is. En erger nog, wat IS jouw situatie eigenlijk? Wat moet je allemaal nog regelen, waarover moet je nadenken. Wat moet je doen met je huis? Met je kinderen?

Alles op een rijtje

Wij (stichting oprecht scheiden) hebben voor deze situatie de ideale oplossing. Alle afspraken die je met elkaar gaat maken met betrekking tot jullie scheiding moeten op een bepaald moment op papier gezet worden. Deze overeenkomst die je met elkaar (of onder begeleiding van een mediator) opstelt heet het echtscheidingsconvenant. Dat echtscheidingsconvenant moet op een bepaalde manier opgesteld worden zodat de rechter op grond van dit document de scheiding kan uitspreken.

Hoe helpen we je daarbij

Hoe weet je nou wat je met elkaar wilt afspreken over je scheiding? Heb je wel overal aan gedacht? En hoe zet je dat dan op papier? Hiervoor hebben wij een hele handige methode ontwikkeld. Via een speciale inlog op onze site kan je onze echtscheidingsapp opstarten. De app leid je door een lange vragenlijst. Door al deze vragen te beantwoorden weet je zeker dat je niets kunt vergeten. Met je antwoorden wordt automatisch een echtscheidingsconvenant gemaakt. Het echtscheidingsconvenant krijg je in je mailbox.

Je weet het nog niet zeker?

Het kan zijn dat je niet alle vragen hebt beantwoord. Bijvoorbeeld omdat je op het moment van invullen nog niet alle informatie hebt. Soms weet je bijvoorbeeld nog niet wat het alimentatiebedrag zal gaan worden. Of wat je met je huis wilt doen. De vragen die daar over gaan kan je dan even overslaan. Het echtscheidingsconvenant dat je in je mailbox krijgt kan dus soms nog niet helemaal klaar zijn. De onderdelen die je nog aangepast wilt zien, of waarover je nog niet zeker bent, kunnen in een later stadium alsnog worden aangepast.

Wat kan je met het echtscheidingsconvenant doen?

Het echtscheidingsconvenant is de basis van je scheiding. Dit is het stuk dat naar de rechtbank wordt gestuurd en waarin al jullie afspraken staan met betrekking tot de scheiding. Op het moment dat je er klaar voor bent om de scheiding daadwerkelijk door te zetten kunnen wij (stichting oprecht scheiden) in overleg met jullie alle volgende stappen nemen om je echtscheiding af te ronden. We kijken dan eerst of het convenant helemaal klopt.

Echtscheidingsconvenant nakijken

We voorzien de documenten van aanpassingen en tips en mailen je dit retour. Indien er nog zaken zijn waar jullie nog geen overeenstemming over hebben, begeleiden we jullie tot het vinden van een oplossing waar jullie beiden volledig achter staan. Dit doen we door te mailen over en weer totdat de stukken helemaal naar jouw wens zijn en voldoen aan de wettelijke vereisten. Een van onze mediators/juristen neemt samen met jullie de stukken door. Dit kan per telefoon, skype, of bij ons op kantoor. Als jullie helemaal zeker van jullie zaak zijn dan ontvangen jullie per mail een overzicht van de volgende stappen die gemaakt gaan worden en kunnen jullie het convenant ondertekenen.

En de kinderen dan?

Als jullie kinderen, tot 18 jaar oud, hebben zijn jullie verplicht een ouderschapsplan met zorg en contactregeling op te stellen. Ook voor dit stuk geldt weer: hoe pak ik dat aan, heb ik wel overal aan gedacht, en, hoe verwoord ik dat dan allemaal. Net als bij het echtscheidingsconvenant hebben we ook een ouderschapsplan-app gemaakt. Het werkt hetzelfde. Je meldt je aan, maak je eigen account aan en ontvang je privé inlog gegevens (als je al een account hebt omdat je al eerder een echtscheidingsconvenant hebt gemaakt, dan gebruik je dezelfde inlog gegevens voor je ouderschapsplan). Je start de app en wordt vervolgens door een lange lijst met vragen geleid. Je kiest de onderdelen er uit die op jullie situatie passen. Met de antwoorden wordt er een persoonlijk, op maat gesneden ouderschapsplan gemaakt. Je ontvangt het ouderschapsplan in je inbox.

Nakijken

Ook voor het ouderschapsplan geldt weer dat we het voor jullie kunnen nakijken en aanpassen. Net zoals bij het echtscheidingsconvenant, nemen jullie het ouderschapsplan door met een van onze mediators/juristen.

Echtscheidingsstukken zijn klaar

Zodra je tevreden bent over het echtscheidingsconvenant en/of over het ouderschapsplan, kunnen jullie de stukken ondertekenen. Wij verzorgen de verdere afhandeling van jullie scheiding en jullie worden stap voor stap geïnformeerd over de voortgang tot aan inschrijving van de door de rechtbank afgegeven echtscheidingsbeschikking bij de gemeente. Om dit alles soepel te laten verlopen hebben we de volgende gegevens van jullie nodig:

  • drie door jullie beiden origineel ondertekende exemplaren van het echtscheidingsconvenant
  • kopie paspoort/identiteitsbewijs van jullie beiden
  • een uittreksel uit het huwelijksregister

en als jullie minderjarige kinderen hebben:

  • drie door jullie beiden origineel ondertekende exemplaren van het ouderschapsplan
  • van ieder minderjarig kind een uittreksel uit het geboorteregister

en als jullie zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden:

  • een kopie van de huwelijkse voorwaarden

Stukken gaan naar de rechtbank

Het indienen van stukken bij de rechtbank kan alleen door advocaten gedaan worden. Je kan dit dus niet zelf doen. Zodra wij je ondertekende stukken hebben ontvangen stellen onze advocaten een verzoekschrift op voor de rechter. Als wij je scheiding voor je regelen hoef je dus niet zelf een advocaat te hebben.

Moet ik zelf voor de rechter verschijnen?

Je hele scheiding kunnen wij voor je afhandelen. Jullie hoeven niet naar ons kantoor te komen en ook niet naar de rechtbank. Ook jullie kinderen hoeven niet naar de rechtbank. Als jullie kind(eren) tussen de 12 en 18 jaar zijn vraagt de rechter wel om een schriftelijke verklaring van het kind. Deze verklaring, de zogenaamde Kindverklaring, is eigenlijk niet meer dan een korte vragenlijst die je kind kan beantwoorden door middel van een aantal kruisjes. Wij hebben hiervan een voorbeeld voor je. Als de rechter twijfels heeft dan kan de rechter het kind vragen om persoonlijk een verklaring te komen afleggen.

Hoe lang duurt de scheiding?

De rechter heeft 4 à 8 weken nodig om tot een beslissing te komen. Dan geeft de rechter een beschikking af. Wij verzorgen de verdere afhandeling van de beschikking. Jullie ontvangen de akte van berusting en de machtiging tot inschrijving bij de gemeente. Jullie moeten deze stukken dan binnen een bepaalde tijd ondertekenen en terug sturen. Wij zorgen ervoor dat de beschikking vervolgens bij de gemeente wordt ingeschreven en dan zijn jullie officieel gescheiden.

Rechtsbijstand aanvragen

Als je inkomen en vermogen niet voldoende zijn om de kosten van de scheiding te kunnen betalen, kunnen wij rechtsbijstand voor je aanvragen. Dit betekent dat de overheid het grootste deel van je scheiding betaalt. Bij de Raad voor Rechtsbijstand dienen we dan een aanvraag voor je in voor een tegemoetkoming in de kosten. Je volledige scheiding hoeft dan maar € 53,- pp of € 105,- pp te kosten (afhankelijk van de beslissing van de Raad voor Rechtsbijstand). De Raad gaat bij het bepalen van de vraag of je al dan niet recht hebt op rechtsbijstand uit van je inkomen van 2 jaar geleden. Ook als je op dit moment nog getrouwd bent kijkt de Raad alleen naar je eigen inkomen en dus niet naar dat van je echtgenoot. Let op! als je een nieuwe partner hebt waarmee je samen woont dan wordt wel naar het inkomen van deze nieuwe partner gekeken.

Makkelijk en overzichtelijk

Zo kan je dus op een hele overzichtelijke en makkelijk manier scheiden. Wij zijn er voor je, bij iedere stap kan je een beroep op ons doen via telefoon, mail of skype.

Echtscheiding, hoe werkt dat en wat komt er allemaal bij kijken

Als je naar aanleiding van deze blog vragen hebt of wilt weten wat wij voor jou kunnen doen…. je kan ons bereiken via 0900-588 88 88 of via info@oprechtscheiden.nl. Ook voor het aanvragen van rechtsbijstand kan je contact met ons opnemen. Wij zullen je vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen