Kind verhoren bij echtscheiding

Je kind verhoren bij echtscheiding (door de rechter) is iets dat je als ouder eigenlijk wilt voorkomen. Niet omdat de rechter niet mag weten hoe jouw kind over de scheiding denkt, maar omdat je kind het zeer waarschijnlijk best eng zal vinden. Het gebouw, de rechter zelf, het kan vrij intimiderend overkomen.

Volgens de wet moet de rechter kinderen horen vanaf hun 12e jaar. Voor een kind is het niet niks om voor de rechter te moeten verschijnen. Het is natuurlijk absoluut niet de bedoeling van de rechter om intimiderend over te komen op je kind. De rechter wil alleen weten of de belangen van het kind niet zijn vergeten.

Wat vraagt de rechter

kindverklaringDe rechter vraagt zaken zoals; Bij welke ouder wil je wonen? Ben je het eens met de omgangsregeling die jullie hebben afgesproken in het ouderschapsplan? Zijn er andere zaken die besproken moeten worden over de echtscheiding? Het is niet de bedoeling dat je kind hoeft te kiezen tussen jullie.

Liever niet

Als je nou liever niet hebt dat je kind voor de rechter moet verschijnen dan kan je je kind een kindverklaring laten opstellen. Als je kind het moeilijk vindt om met de rechter te praten kan je kind een brief sturen aan de rechtbank waarin de mening van je kind naar voren komt. Die brief heet een kindverklaring. Uiteraard hoeft je kind deze brief niet zelf te bedenken. We kunnen je een template van een kindverklaring sturen. Je kan deze door je kind laten invullen en vervolgens meesturen naar de rechtbank op het moment dat je scheiding wordt ingediend.

Leeftijd

kindverklaring opvragenHet versturen van de kindverklaring is overigens geen garantie dat de rechter je kind niet zal horen. Een rechter beslist zelf of hij dat wel of niet doet. Als de rechter reden heeft om aan te nemen dat er niet voldoende rekening is gehouden met de belangen van je kind, zal hij je kind oproepen voor een gesprek. Ook kinderen die jonger dan 12 jaar zijn kunnen een brief sturen aan de rechter. In bepaalde gevallen kunnen zij ook gehoord worden.

Voorbeeld kindverklaring opvragen

Om het jou, en je kind niet al te lastig te maken hebben we een voorbeeld van een kindverklaring gemaakt. Je kan deze hier opvragen en door je kind laten invullen. Probeer je kind er van te doordringen dat het de eigen mening weergeeft. Niet die van jou. Het gebeurt niet zo vaak, maar de rechter kan je kind, ondanks het inleveren van de kindverklaring, tóch oproepen voor een gesprek. De kindverklaring moet je dus niet zien als een garantie, maar als een hulpmiddel. Vraag hier een voorbeeld van een kindverklaring aan.

Echtscheiding en gezamenlijk vermogen

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen