Kinderen uit balans | Kindercoach geeft tips bij echtscheiding

Kinderen uit balans | Kindercoach geeft tips bij echtscheiding

Er zijn steeds meer kinderen die zich onzeker voelen lijkt wel. Onzeker maar ook vaak niet in balans. Kinderen uit balans door de scheiding. Door een echtscheiding kunnen ze een extra tik krijgen als het gaat om hun emotionele staat, maar ook op lichamelijk gebied kan dit een impact hebben. Misschien slapen ze minder, en eten ze onregelmatiger. De angsten en verwachtingen die niet bevredigd worden, laten zo hun sporen na in het lichaam en de ziel van het kind.

Ze hebben jou nodig

Soms zijn lichaam en ziel niet goed in coördinatie met elkaar. En daardoor zie je weleens een oud mannetje staan, met rimpels in zijn voorhoofd, in plaats van je zoontje van 10. Of soms zie je juist een kleuter staan met driftbuien, in plaats van je meisje van 10. Kinderen kunnen niet goed reflecteren van er met hen gebeurd, laat staan met hun papa en mama. Hierdoor raken ze uit balans en het lukt ze in hun eentje niet om weer terug in balans te komen. Daar hebben ze jou voor nodig. En als dat niet lukt, kunnen ze hopelijk ondersteund worden door personen die ze ook vertrouwen, zoals een leerkracht of een oom of tante. Verdere hulp kan bestaan uit een kindercoach of een andersoortig therapeut.

Triest verhaal

Ik hoorde laatst weer een erg verhaal van een heel lief, leuk, vrolijk jochie. 9 jaar oud. Had het onwijs naar zijn zin op school. Veel vriendjes. Altijd lekker buitenspelen. Hij had wel door dat er wat was thuis maar wie had gedacht dat papa al eigenlijk een ander had en mama het niet aankon. De bom barstte en ze gingen uit elkaar. Het jongetje wordt van school gehaald want mama moest verhuizen. Papa hield het huis met zijn nieuwe gezin. De jongen kwam bedrogen uit. Hij werd stil en verdween. Hij moest het maar allemaal over zich heel laten komen. En accepteren dat hij zijn oude kamer moest delen met zijn nieuwe broertje. Hij zag zijn vader nog maar zelden en werd opstandig tegen zijn moeder toen die ook een nieuwe relatie kreeg.

Het komt wel goed. Is dat zo?

Je denkt, wie verzint dit. Het kan niet waar zijn. Maar helaas gebeurt dit maar al te vaak. Op het moment dat zo’n drama in het leven van een kind plaatsvindt is het verleidelijk om ‘het komt wel goed’ te denken. Hij draait wel bij, is al gauw weer mijn kleine jongen. Ik zeg niet dat dit niet zal gebeuren maar wees voorbereid, dat ook al draait hij bij en is hij weer als vanouds, het zal niet meer hetzelfde zijn. Het scheidingsdrama heeft zijn levensloop veranderd. De nieuwe relaties die zijn ouders hebben, hebben ook alle een eigen geschiedenis. Sommigen hebben kinderen met ex of ze zijn weduwe. Sommigen wilden nooit kinderen en hebben opeens een gezin. Weten zich geen raad hoe je kroost opvoedt. Dan heb je degenen die nooit kinderen konden krijgen en zich volop als ouder opwerpen. Kinderen zitten hier gewoon niet op te wachten. Hoe graag je ook denkt dat dit wel zo is. Ik weet het. Het klinkt erg confronterend als ik het zo opschrijf.

En ik zeg niet dat het niet goed is om een nieuwe relatie aan te gaan want het zou oneerlijk zijn als je niet opnieuw je geluk mag vinden. Maar, en daar is de maar, doe het rustig aan. Neem de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Wacht om je nieuwe vriendin of vriend voor te stellen tot je in een rustiger vaarwater zit. En gun de kinderen tijd om aan het nieuwe huis, buurt en soms school te wennen. Zodat ze weer aarden en gelukkig kunnen zijn.

Kinderen uit balans | Kindercoach geeft tips bij echtscheiding

Dit artikel is geschreven door Debora Jones Palumbo. Debora is Gezins- en Kindercoach. Wil je meer over Debora weten, kijk dan even op haar eigen pagina. Debora zou het leuk vinden als je hieronder je reactie op haar artikel geeft.

Over de schrijver
Als gezins- en kindercoach geeft Debora je handvatten, geeft ze je inzicht in hoe jij zelf als kind bent opgevoed in relatie tot jouw familie van herkomst en je omgeving. Je kan hierdoor jezelf en je kind beter leren begrijpen. Je kan inzien waarom je kind op een bepaalde manier op jou reageert en wat voor een emoties bij jezelf loskomen door de soort reactie van je kind. Welk knopje wordt er door jouw kind bij jou ingedrukt? Embrace your life Wat is er mooier dan je leven echt te omarmen en vertrouwen te hebben in wat het leven je zal brengen? Ervaar hoe het is om inzicht te krijgen in hoe je leven er nu uitziet en waar je naartoe wilt. Omarm je leven en leef! Embrace your child Als je als ouder geboren wordt, begin je aan een nieuw avontuur. Een avontuur vol liefde voor je kind. Maar wat als dit avontuur verstoord wordt door invloeden die je niet had voorzien? Kan je dan nog terug naar dat moment van geluk wat je voelde toen dat lieve kind in je armen lag? Jazeker, dat kan! Krijg inzicht in jezelf en daardoor inzicht in hoe je er weer voor je kind kan zijn. Wat voor een ouder wil jij zijn? Omarm je kind in het avontuur wat je niet mag missen. Embrace your family Family comes first, maar wat doe je als je dat gevoel niet meer kan terugvinden bij jezelf? Loop je weg of ga je op zoek? Vind d.m.v. het delen van ervaringen, oefeningen en testen, de oorsprong terug van dat afwezige gevoel. Door terug te gaan naar de oorsprong kan je je weer richten op je leven als de vader of moeder die je wilt zijn binnen jouw (gebroken) gezin, maar ook weer als broer of zus en kind. Omarm dit inzicht en de mensen waar je het meest van houdt. www.embrace-it.nl
Reactie plaatsen