arrow_drop_up arrow_drop_down

Kinderen uit balans | Kindercoach geeft tips bij echtscheiding

Er zijn steeds meer kinderen die zich onzeker voelen lijkt wel. Onzeker maar ook vaak niet in balans. Kinderen uit balans door de scheiding. Door een echtscheiding kunnen ze een extra tik krijgen als het gaat om hun emotionele staat, maar ook op lichamelijk gebied kan dit een impact hebben. Misschien slapen ze minder, en eten ze onregelmatiger. De angsten en verwachtingen die niet bevredigd worden, laten zo hun sporen na in het lichaam en de ziel van het kind.

Ze hebben jou nodig

Soms zijn lichaam en ziel niet goed in coördinatie met elkaar. En daardoor zie je weleens een oud mannetje staan, met rimpels in zijn voorhoofd, in plaats van je zoontje van 10. Of soms zie je juist een kleuter staan met driftbuien, in plaats van je meisje van 10. Kinderen kunnen niet goed reflecteren van er met hen gebeurd, laat staan met hun papa en mama. Hierdoor raken ze uit balans en het lukt ze in hun eentje niet om weer terug in balans te komen. Daar hebben ze jou voor nodig. En als dat niet lukt, kunnen ze hopelijk ondersteund worden door personen die ze ook vertrouwen, zoals een leerkracht of een oom of tante. Verdere hulp kan bestaan uit een kindercoach of een andersoortig therapeut.

Triest verhaal

Ik hoorde laatst weer een erg verhaal van een heel lief, leuk, vrolijk jochie. 9 jaar oud. Had het onwijs naar zijn zin op school. Veel vriendjes. Altijd lekker buitenspelen. Hij had wel door dat er wat was thuis maar wie had gedacht dat papa al eigenlijk een ander had en mama het niet aankon. De bom barstte en ze gingen uit elkaar. Het jongetje wordt van school gehaald want mama moest verhuizen. Papa hield het huis met zijn nieuwe gezin. De jongen kwam bedrogen uit. Hij werd stil en verdween. Hij moest het maar allemaal over zich heel laten komen. En accepteren dat hij zijn oude kamer moest delen met zijn nieuwe broertje. Hij zag zijn vader nog maar zelden en werd opstandig tegen zijn moeder toen die ook een nieuwe relatie kreeg.

Het komt wel goed. Is dat zo?

Je denkt, wie verzint dit. Het kan niet waar zijn. Maar helaas gebeurt dit maar al te vaak. Op het moment dat zo’n drama in het leven van een kind plaatsvindt is het verleidelijk om ‘het komt wel goed’ te denken. Hij draait wel bij, is al gauw weer mijn kleine jongen. Ik zeg niet dat dit niet zal gebeuren maar wees voorbereid, dat ook al draait hij bij en is hij weer als vanouds, het zal niet meer hetzelfde zijn. Het scheidingsdrama heeft zijn levensloop veranderd. De nieuwe relaties die zijn ouders hebben, hebben ook alle een eigen geschiedenis. Sommigen hebben kinderen met ex of ze zijn weduwe. Sommigen wilden nooit kinderen en hebben opeens een gezin. Weten zich geen raad hoe je kroost opvoedt. Dan heb je degenen die nooit kinderen konden krijgen en zich volop als ouder opwerpen. Kinderen zitten hier gewoon niet op te wachten. Hoe graag je ook denkt dat dit wel zo is. Ik weet het. Het klinkt erg confronterend als ik het zo opschrijf.

En ik zeg niet dat het niet goed is om een nieuwe relatie aan te gaan want het zou oneerlijk zijn als je niet opnieuw je geluk mag vinden. Maar, en daar is de maar, doe het rustig aan. Neem de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Wacht om je nieuwe vriendin of vriend voor te stellen tot je in een rustiger vaarwater zit. En gun de kinderen tijd om aan het nieuwe huis, buurt en soms school te wennen. Zodat ze weer aarden en gelukkig kunnen zijn.

Kinderen uit balans | Kindercoach geeft tips bij echtscheiding

Dit artikel is geschreven door Debora Jones Palumbo. Debora is Gezins- en Kindercoach. Wil je meer over Debora weten, kijk dan even op haar eigen pagina. Debora zou het leuk vinden als je hieronder je reactie op haar artikel geeft.

Reactie plaatsen

Gelijk starten met je scheiding?

We gebruiken cookies: