Scheiden maar je partner wil niet? Of een echtscheiding die jij niet wilt?

Scheiden maar je partner wil niet? Of een echtscheiding die jij niet wilt?

Scheiden terwijl je partner dat niet wil?  Of juist andersom; je partner wil een echtscheiding en jij niet? Vaak is het zo dat de ene partner al lang over een scheiding nadenkt, terwijl het voor de andere partner nog nieuw is. De partner die er al langer over loopt na te denken is er op een bepaald moment uit. En komt dan met de mededeling dat het zo niet langer gaat. Voor de ander is dit soms een donderslag bij heldere hemel. Of het was wel duidelijk dat het niet zo lekker ging, maar dat het zo serieus was….

Je denkt al lang na over een scheiding?

Dit verschil in verwerkingstijd is een probleem dat bij de meeste scheidingen een grote rol speelt. En het zet de verhoudingen direct op scherp. De rollercoaster waar je in terecht komt als je net hoort dat de ander wil scheiden is heftig. Je partner heeft er al een jaar over nagedacht. De twijfels overdacht, de voors- en tegen afgewogen. Misschien zelfs al met een goede vriend besproken voor advies. En voor jou is het nieuw. Of andersom. Jij denkt er al een tijd over na en hebt het net aan je partner verteld. Een ding is zeker: één van jullie heeft een inhaalslag in de verwerking nodig.

Scheiden maar je partner wil niet?

En het is vaak heel erg moeilijk om je partner dezelfde tijd te geven als die jij hebt genomen. Nu je er uit bent, wil je het graag snel geregeld hebben ook. Maar je partner is nog lang zo ver niet. Die moet nog van de eerste schrik bekomen. En als je heel eerlijk bent, zou je je partner eigenlijk dezelfde tijd moeten gunnen als die jij hebt gehad. Maar in de praktijk is dat meestal niet haalbaar. Als een van jullie beiden niet meer verder wil, is er voor de ander meestal weinig tijd om zich aan die nieuwe werkelijkheid aan te passen.

We hebben iets voor je bedacht

Omdat we al zo veel mensen met hun scheiding hebben geholpen kennen we dit probleem maar al te goed. En hoewel we het niet kunnen oplossen, hebben we wel iets bedacht dat een beetje kan helpen. Om in de verwerking en de communicatie een beetje op 1 lijn te komen is het goed om zo duidelijk mogelijk overzicht en structuur aan te brengen in het hele proces. Zo wordt de vloedgolf, of de orkaan (zoals dat meestal wordt ervaren) een klein beetje beter te hanteren.

Zelf aan het stuur van je eigen scheiding

En hoewel we de bijbehorende emoties heel goed kennen, zullen we de scheiding toch vrij zakelijk benaderen. Dat is niet omdat we geen gevoel hebben voor jullie situatie. We doen dat om zoveel mogelijk overzicht en structuur voor jullie aan te brengen. Door de duidelijkheid en het overzicht wordt het minder moeilijk om in de communicatie op één lijn te komen. Met deze insteek hebben we de echtscheidingscockpit ontwikkeld. En zoals het woord al een beetje zegt: je zit zelf aan het stuur. Jullie bepalen samen wat het tempo van de scheiding is en welke informatie jullie wel en niet nodig hebben. Je doet dit vanuit de veiligheid van je eigen omgeving, want alles gaat online en per mail.  Jullie hoeven dus nergens heen. Niet naar ons kantoor, niet naar de advocaat en ook niet naar de rechtbank. We zorgen dat we, samen met jullie, de hele scheiding regelen. Stap voor stap loodsen we jullie door de hele procedure heen.

We geven je duidelijkheid en rust

In de echtscheidingscockpit kan je de scheiding helder in kaart brengen.  Je hebt keuze uit vele templates, checklists, overzichten en spreadsheets. Kies de templates die het beste bij jullie situatie passen en vul ze in. Zo creëer je voor jezelf een duidelijk overzicht. Als je overzicht hebt kan je met meer rust naar de zaken kijken. En vanuit de rust kan je betere afspraken met elkaar maken. Dit neemt natuurlijk niet weg dat er emoties bij komen kijken. Dat weten we heel goed. Maar vanuit de emoties is het soms moeilijk beslissingen nemen. Daarom proberen we het een beetje van elkaar los te koppelen.

En hoe werkt dat dan?

Stap 1 Je probeert een zo goed mogelijk overzicht te krijgen over jullie situatie

Je kan hiervoor gebruik maken van de downloads en vragenlijsten in de echtscheidingscockpit. Om toegang tot de cockpit te krijgen kan je een account aanmaken. Dat kan met deze link: account aanmaken. Zodra je account is geactiveerd kan je in de cockpit. Kies daar welke stappen je wilt gaan nemen. na het aanmaken van het account krijg je ook een reeks mailtjes van ons. Daarin geven we je stap voor stap informatie waarmee je verder kunt. Op ieder moment dat je een vraag hebt kan je ons per mail of telefonisch bereiken. En heb je al een account gemaakt? Gebruik dan je eerder ontvangen inlogcode en wachtwoord om toegang te krijgen tot de cockpit.

Stap 2 Bepaal of je wilt stoppen of starten met de scheiding (en laat ons dat per mail even weten)

Misschien is je conclusie dat je helemaal niet wilt scheiden. Of je stelt het liever uit. En misschien wil je wél direct aan de slag. Dat kan allemaal. Willen jullie beginnen? Stuur ons dan even een mailtje. Wij laten jullie dan weten wat de vervolgstappen zijn. Dit is de link naar onze contactgegevens

Stap 3 Wij gaan voor jullie aan het werk

  • Nadat jullie in de cockpit de vragenlijsten hebben beantwoord ontvangen jullie per mail de eerste concepten van de echtscheidingsstukken.
  • Zodra jullie ons bevestigen dat jullie willen starten met de scheiding gaan wij aan de slag.
  • Wij kijken de concepten na en nodigen jullie uit voor een online meeting om de scheiding door te nemen. We toetsen of jullie wensen juridisch, fiscaal, financieel, en emotioneel haalbaar zijn zonder blijvende nare consequenties.
  • We regelen de hele scheiding, inclusief advocaat, rechtbank en inschrijving bij de gemeente.
  • Zes tot acht weken later zijn jullie dan officieel gescheiden (kan natuurlijk ook langer duren als jullie dat prettiger vinden)

Heb je vragen?

Tijdens alle stappen kan je ons steeds bereiken voor vragen. Dus als er even iets niet duidelijk is, neem gerust contact op met ons op. We proberen je altijd zo snel mogelijk verder te helpen. Via deze link kan je onze contactgegevens vinden.

En o ja:

Het gebruik van de echtscheiding cockpit is gratis en verplicht je tot niets. Pas als je ons opdracht geeft om te starten met de scheiding worden er kosten in rekening gebracht. Wat die kosten zijn is afhankelijk van jullie situatie. Maar, om een indicatie te geven, de kosten voor de volledige scheiding zijn minimaal
€ 55,- pp en maximaal € 795,- pp. Daarover kan je meer lezen met deze link: vergoeding van de kosten aanvragen.

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen