Vechtscheiding van ouders

Soms beseffen wij als ouders niet wat wij voor boodschap meegeven aan onze kinderen. Een vechtscheiding van ouders kan tot op late leeftijd doorwerken in wat we doen of niet doen. Ook brengen ouders onbewust een emotie of gevoel over op hun kinderen. Dit kan ervoor zorgen dat onze kinderen jarenlang iets meedragen wat niet van hen is, en hier last van hebben tot ver in hun volwassenheid.  Dit is een verhaal uit de praktijk waaruit blijkt dat dit soms leidt tot het niet verder kunnen komen in waar je mee bezig bent. Totdat je het onder ogen komt.

Eigen bedrijf

Karel (62) heeft laatste tijd veel  buikpijn, en is onrustig. Hij heeft een afspraak met mij gemaakt, omdat hij wil weten waarom hij maar niet verder komt met zijn plannen om een eigen bedrijf op te zetten. Hij snapt maar niet waar de buikpijn steeds vandaan komt en wat hem tegenhoudt. Hij twijfelt enorm of hij het wel kan en kan de stap daardoor maar niet maken. Ik vraag hem of hij het medisch al heeft onderzocht. Hij is gezond en hij denkt dus dat het ergens anders ligt.

Vechtscheiding van ouders

Karel is kind van gescheiden ouders en denkt dat het hier iets met dat te maken heeft. Dus met de scheiding, ofwel vechtscheiding van zijn ouders. Hij is HSP getest, wat betekent : Hoog Sensitief Persoon zoals vele mensen van deze tijd. Ik laat hem eerst zijn verhaal doen, en begin hem wat vragen te stellen. Ik doe dit met behulp van de spiertest.*

De spiertest is een instrument om de woordeloze taal die ons lichaam spreekt te kunnen vertalen. Een spiertest kan ons vertellen hoe het staat met onze emoties, met ons energieniveau, met onze voedingsstatus, met de werking van onze organen en nog veel meer’ Bron : http://www.touch4els.nl/Kunst van het spiertesten

Uit de spiertest blijkt dat er emotie is op onrust en hij heeft een zwakte op balans. Met andere woorden: hij is in onbalans. Ik vraag hem of hij dit herkent. ‘Een beetje’ is het antwoord. Bij het spiertesten geeft zijn lichaam, dus onbewust, antwoord op de vragen die ik stel. Omdat hij het een beetje herkend ga ik testen in welke periode de onrust ontstaan is.

Onrust van vroeger

Het blijkt uit een periode te zijn gekomen toen hij 4/5-jaar was. Ik vraag hem wat er toen is gebeurd. Hij geeft aan dat er in die tijd veel ruzie was thuis. Er werd veel geschreeuwd, vooral door onmacht. Vooral door zijn vader. Hij kon niks doen, wilde zijn moeder beschermen, maar hij was te klein. Hij denkt dat hij het gevoel van onmacht nog steeds heeft,  maar ook heeft overgenomen van zijn moeder. Als hij aan haar denkt krijgt hij al buikpijn. In sommige situaties in het heden voelt hij dit ook. De buikpijn leidt tot onrust. Als HSP neemt hij emoties over van anderen. Hij wil van de onrust af. Hij zegt dat hij gemanipuleerd is geweest door zijn vader en dit soms nog steeds wordt. Hierdoor heeft hij zijn moeder onrecht aangedaan, zegt hij, omdat hij loyaal was aan zijn vader.

Rol van de vader

Na een lange sessie waarin veel wordt besproken wordt duidelijk dat zijn vader veel uit zijn eigen verleden heeft meegenomen en dat o.a. in zijn huwelijk met de moeder van Karel heeft geuit. Ik vraag Karel of hij begrijpt dat de onbalans die de onrust veroorzaakt eigenlijk niet van hem is, maar van zijn vader (dus eigenlijk ook niet van zijn moeder) en van de tijd dat zijn ouders gingen scheiden. Ik kan de onrust verlagen door te werken op het onbalans punt (zelfde als chakrapunt). We behandelen dit punt boven op het hoofd, maar het is nog niet genoeg. Het blijkt dat de onrust wel verlaagd is,  maar nog niet weg.

Gesprek met oude vader

Ik vraag hem of hij verder wil kijken, maar er gebeurd nu al zoveel bij hem dat hij het even zo wil laten. Hij voelt zich wel beter, en moet voor zichzelf een plaatje maken. Karel zegt dat hij het wantrouwen van zijn vader, wat is omgezet naar een houding van controle en manipulatie over het gezin en in de vechtscheiding, moet plaatsen. Hij begrijpt dat hij iets zolang heeft meegedragen wat eigenlijk niet van hem was. Hij wil een gesprek met zijn vader aangaan, ook al is zijn vader inmiddels 87. Ik vraag hem of hem dit zal helpen bij zijn onrust. Hij zegt dat het hem zeker zal helpen als de heling wordt ingezet en wil het ‘ teruggeven’ . Misschien kan hij zijn vader hier ook mee helpen, en wil hem ook vergeven. Hij wist het immers ook niet. Mooie woorden en ik hoop dat het hem lukt, zodat hij verder kan.

In balans

En zijn bedrijf ? Hij wil HSP kinderen en volwassenen coachen en ze helpen niet uit balans te raken en te snappen of de emotionele staat waarin ze zicht bevinden werkelijk van hen is, of dat ze deze hebben overgenomen van iemand anders.

Inmiddels geeft hij af en toe lezingen. Dus er zit ontwikkeling in. Wordt vervolgd….

Over Debora

Debora is gezins- en kindercoach. Ze vertelt uit haar eigen ervaringen en praktijk. Wil in in contact komen met Debora? Vul dan even ons contactformulier in of bel 0900-588 88 88. Of kijk op de eigen pagina van Debora op deze site.

Over de schrijver
Als gezins- en kindercoach geeft Debora je handvatten, geeft ze je inzicht in hoe jij zelf als kind bent opgevoed in relatie tot jouw familie van herkomst en je omgeving. Je kan hierdoor jezelf en je kind beter leren begrijpen. Je kan inzien waarom je kind op een bepaalde manier op jou reageert en wat voor een emoties bij jezelf loskomen door de soort reactie van je kind. Welk knopje wordt er door jouw kind bij jou ingedrukt? Embrace your life Wat is er mooier dan je leven echt te omarmen en vertrouwen te hebben in wat het leven je zal brengen? Ervaar hoe het is om inzicht te krijgen in hoe je leven er nu uitziet en waar je naartoe wilt. Omarm je leven en leef! Embrace your child Als je als ouder geboren wordt, begin je aan een nieuw avontuur. Een avontuur vol liefde voor je kind. Maar wat als dit avontuur verstoord wordt door invloeden die je niet had voorzien? Kan je dan nog terug naar dat moment van geluk wat je voelde toen dat lieve kind in je armen lag? Jazeker, dat kan! Krijg inzicht in jezelf en daardoor inzicht in hoe je er weer voor je kind kan zijn. Wat voor een ouder wil jij zijn? Omarm je kind in het avontuur wat je niet mag missen. Embrace your family Family comes first, maar wat doe je als je dat gevoel niet meer kan terugvinden bij jezelf? Loop je weg of ga je op zoek? Vind d.m.v. het delen van ervaringen, oefeningen en testen, de oorsprong terug van dat afwezige gevoel. Door terug te gaan naar de oorsprong kan je je weer richten op je leven als de vader of moeder die je wilt zijn binnen jouw (gebroken) gezin, maar ook weer als broer of zus en kind. Omarm dit inzicht en de mensen waar je het meest van houdt. www.embrace-it.nl
Reactie plaatsen