Echtscheidingsconvenant: wat erin moet & hoe je het regelt

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst waarin je samen alle afspraken vastlegt over je scheiding. Denk aan de verdeling van de woning, alimentatie, het pensioen, bankrekeningen en natuurlijk de afspraken over de kinderen. Het convenant is een belangrijk onderdeel van je scheiding: de advocaat dient het samen met het verzoekschrift in bij de rechtbank. 

knappe vrouw

Wat staat er in het echtscheidingsconvenant?

In het echtscheidingsconvenant zet je alles wat je met elkaar wilt afspreken tijdens de scheiding. Dit zijn de belangrijkste onderwerpen:

  • Wat gebeurt er met de koop- of huurwoning?

  • Hoe verdeel je het pensioen?

  • Wat doen jullie met de gezamenlijke rekeningen en andere bezittingen?

  • Hoe regel je de partneralimentatie?

  • Welke afspraken maak je over de kinderen?

Omdat er veel bij komt kijken, hebben wij alvast een handig overzicht voor je gemaakt. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Klik op de knop hieronder voor een volledig overzicht van alles wat je in het echtscheidingsconvenant kunt opnemen.

Gratis overzichtelijk echtscheidingsconvenant?

hand typt convenant op laptop

Hoe stel je een echtscheidingsconvenant op?

Een echtscheidingsconvenant kun je laten opstellen door een advocaat, een mediator of een notaris. Je kunt het ook zelf doen, maar dat is niet altijd makkelijk. Daarom hebben wij een slimme en betaalbare oplossing: via onze gratis online tool maak je zelf een concept-convenant op basis van een duidelijke vragenlijst. Daarna bespreken onze mediators jullie keuzes samen met jullie. Zo weet je zeker dat alles klopt én compleet is. Vervolgens regelen wij de hele scheiding bij de rechtbank. Makkelijk toch?

vrouwe justitia

Moet het echtscheidingsconvenant naar de rechtbank?

Ja, het echtscheidingsconvenant wordt samen met het verzoekschrift ingediend bij de rechtbank. De rechter beoordeelt de afspraken en doet vervolgens uitspraak. Dit heet de ‘beschikking’. Maar let op: de scheiding is pas officieel als deze beschikking is ingeschreven bij de gemeente. De datum van inschrijving is de officiële scheidingsdatum. De gemeente stuurt je hiervan een bevestiging: de zogenaamde kennisgeving.

kinderen spelen met water

Heb je ook een ouderschapsplan nodig?

Ja, als je minderjarige kinderen hebt, is een ouderschapsplan verplicht. Dit plan bevat alle afspraken over de zorg, opvoeding en omgang met de kinderen. Zijn je kinderen 18 jaar of ouder? Dan hoef je geen ouderschapsplan op te stellen. Het ouderschapsplan wordt, net als het echtscheidingsconvenant, ingediend bij de rechtbank.

convenant wordt ondertekend

Wil je hulp bij het opstellen?

Wil je hulp bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan? Bij Stichting Oprechtscheiden helpen we je stap voor stap. Snel, duidelijk en betaalbaar.

👉 Start nu je scheiding met onze gratis online tool.