We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Einde samenwonen en wonen

einde samenwonen echtscheidingAls je besluit niet meer samen te wonen, of te gaan scheiden, zijn er ook met betrekking tot je woning bepaalde regels. Welke regels er voor jullie gelden, hangt af van de vraag of jullie een koopwoning of huurwoning hebben. En hadden jullie een samenlevingscontract of niet? Of een huwelijk in gemeenschap van goederen? Allemaal belangrijke punten. Lees ook onze blog over de gevolgen voor de koopwoning eens. En heb je een persoonlijke vraag? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op. Dan gaan we samen op zoek naar het antwoord.

De mogelijkheden voor je koopwoning

Hebben jullie een koopwoning? Dan zijn er drie mogelijkheden;

  • koopwoning echtscheidingEén van jullie gaat verhuizen, de ander blijft in het huis. Degene op wiens naam de woning staat mag in de woning blijven. De ander moet verhuizen.
  • Je bent beide eigenaar en verkoopt het huis. Jullie hebben dan allebei recht op de helft van de (over)waarde. Eventuele hypotheekschulden verdeel je ook.
  • Je bent beide eigenaar en de een koopt de ander uit. De nog openstaande hypotheekschuld trek je af van de marktwaarde van het huis. Als het huis een flinke overwaarde heeft, moet je de helft daarvan aan je partner betalen. Vraag dan je bank of je de hypotheek kunt verhogen. Een nadeel van uitkopen is dat je in het vervolg de hypotheekkosten in je eentje moet betalen.

De zaken die je moet regelen met betrekking tot de koopwoning zijn soms best ingewikkeld. Neem contact met ons op voor gratis juridisch advies. Onze gegevens zie je in de kolom rechts op deze pagina.

Hebben jullie een huurwoning?

huurwoning echtscheidingWoon je in een huurwoning en staat het contract op één naam, dan mag diegene in de woning blijven en moet de ander verhuizen. Staat het huurcontract op naam van jullie beiden dan moet je afspraken met elkaar maken. Je kan allebei de woning verlaten of één van jullie blijft in de woning en zet het contract voort. Na jullie breuk spreek je af dat je allebei de woning verlaat of dat een van jullie in de woning blijft en het contract voortzet.

Huur opzeggen als medehuurder

Als  vertrekkende (mede)huurder moet je de huur wel opzeggen. Je blijft anders aansprakelijk voor de huurbetaling en eventuele schade, zelfs als je de huurwoning hebt verlaten!
Wil je in de woning blijven, maar heb je daarvoor een woonvergunning nodig? Vraag die op tijd aan bij de gemeente.

Vraag de verhuurder wat mag

Neem altijd contact op met de verhuurder. Wat er bij het vertrek uit de huurwoning precies mag en kan, verschilt per verhuurder.

Huurtoeslag aanvragen?

Moet je in je eentje de huur gaan betalen? Ga na of je in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Comment Section

0 reacties op “Einde samenwonen en wonen

Plaats een reactie